Köpeğinizi Anlamak Ve Köpek Dili

Köpekler Hakkında

Köpeğinizin Vücut Dili 

Köpeğinizin sizi anladığı konusunda birçok kez emin olsak da bazen iletişimsizlik bizlerin onları anlamamızdan kaynaklıdır. Aslında köpeğin karakterindeki mutlak itaat duygusunu kullanmak bizlere kalmış. Tek yapmamız gereken onun vücut dilini, gözlerini ve havlamasını doğru analiz etmektir. Köpekler her isteklerini aynı davranışla sergilerler. Davranışları analiz etmek Köpek vücut dilini anlamak, nasıl tepki vereceğinizi bilmenin ilk adımıdır. Bu yazımızda köpeğinizin sizinle iletişim kurduğu 40 yolu bir araya getirdik.

Bu kapsamlı listede gezinirken, amacınızın yavru köpeğiniz için tercüman olmak olduğunu unutmayın. Bunu yapmak için köpeğinizin tüm vücuduna bakmalı ve çıkardığı tüm sesleri dinlemelisiniz. Köpek davranışlarının altındaki duygu durumu (hem sözlü hem de fiziksel) beş kategoriye ayırırlar: korkulu, saldırgan, endişeli, rahat ve heyecanlı. Çoğu köpek iletişimi sırasında bu kategorilerin birden fazlasını birleştirerek hareket eder.

Köpek İletişimi Türleri

Fiziksel iletişim

Uzmanlara göre, köpekler duyguları fiziksellik yoluyla ifade eder. Bize her zaman niyetlerinin ne olduğunu değil, belirli bir durumda nasıl hissettiklerini anlatırlar. Fiziksel iletişim, bir duruş veya hareketi ve yaptığı bir eyleme kadar her şeyi içerebilir. Fiziksel iletişimde anahtar noktalar kulaklar, kuyruk, gözler ve ağızdır.

Hareketlerle iletişim

İnsanlarda olduğu gibi, bazen eylemler kelimelerden daha yüksek sesle konuşur. Bu eylemler, fizikselleştirmelerin aksine, siz bakmadığınız zamanlarda gerçekleşebilir. Siz evde yokken bile köpeğinizin hareketlerine uyum sağlamak zordur, ancak size ne söylediğini anlamanın anahtarıdır.

Sesli iletişim

Tıpkı fiziksel iletişim gibi, bir köpeğin sesleri de nasıl hissettikleri konusunda bize ipucu verir. Yine, resmin tamamını dikkate almanız zorunludur. Yemek saatinden hemen önce mi yoksa bir yabancı ona yaklaştığı için mi mızmızlanıyor? Bu ekstra ipuçları onun ne dediğini anlamanıza yardımcı olacaktır.

 

Köpeğinizin Sizinle İletişim Kurduğu 40 Yol

1. Poposu Havada Duruş

Yavrular kendi adlarını taşıyan yoga pozisyonuna (popo havada, göğüs ve ön bacaklar öne doğru uzatılmış) eğildiklerinde, bu genellikle oyun zamanı için hazır oldukları anlamına gelir. Frizbini hazırla.

2. Burun ve dudak yalama

Yemek sırasında (veya hemen sonrasında) burun ve dudakları yalamak bir bakım davranışıdır. Diğer tüm durumlar endişe, korku veya dikkat sinyali verir.

3. Esneme

İşin garibi, esneme uyaranlara korkulu bir tepki olarak kabul edilir. Yorgun olduğu anlamına değil, bir tehdidin ortadan kalkması için can attığı anlamına geliyor.

4. Sıkıca kapatılmış ağız

Rahatlamış, mutlu bir köpeğin ağzı açık kalır. Sıkıca kapatılmış, sıkılmış bir çene, temkinli olduğu veya yakındaki bir şeye güvenmediği anlamına gelir.

5. Eğilmiş veya alçaltılmış gövde

Köpeğiniz kendini küçültmeye veya küçültmeye çalışıyor gibi görünüyorsa, muhtemelen endişeli, korkmuş veya streslidir.

6. Sıkışmış kuyruk

Bacaklarının arasına sıkışmış bir kuyruk, yavru köpeğinizin korktuğunun kesin bir işaretidir. Aynı zamanda yatıştırma davranışı olarak da adlandırılır çünkü korktuğu şeyle savaşma havasında olmadığını gösterir.

7. Titreme

Yeni bir insana veya başka bir köpeğe tepki olarak titreme veya titreme, yavrunuzun korktuğu anlamına gelir. Dışarısı dondurucu soğuksa ve siz üşüdüğünü düşünüyorsanız, üzerine bir kazak giydirin!

8. Başını İki Yana Sallama

Sallamak, köpeklerin stres atması ve biraz boşluk istemesi için harika bir yoldur. Israrla sallamak kulak enfeksiyonunun bir işareti olabilir.

9. Göz temasından kaçınmak

Sizin (ya da başka bir köpeğin) gözünün içine bakmayan köpekler, yaptığı yaramazlığı sizin anladığınızın farkında veya dikkatli davranıyor ve bir tehditten kaçınıyor.

10. Yuvarlanmak, Göbeği Açığa Çıkarmak

Bunu yaparsa, duruma ve köpeğinizin mizacına iyi bakın. Bu çok itaatkâr bir hareket. Korktuğu anlamına gelebilir ya da sana güvendiği ve cömert bir karın masajı aradığı anlamına gelebilir.

11. İnsanları yalamak

Köpeklerin insanlarını yalaması bir sevgi göstergesidir. Tıpkı kediler gibi (soluk soluğa!), köpekler kendilerini ve birbirlerini yalamak için yalarlar. Yani, ya sizi sürülerinden biri olarak görüyorlar ya da onlara bir ödül vermişsiniz ve üzerinizdeki kırıntıların kokusunu alabiliyorlar.

12. Patileri aşırı derecede yalamak

Patileri yalamak, atopik dermatit gibi bir cilt rahatsızlığı anlamına gelebilir. Ayrıca aşırı can sıkıntısı çekiyor olabilir.

13. Kulaklar ileri

Dik duran veya öne bakan kulaklar harekete hazırdır. Bu, köpeğinizin hazır olduğu anlamına gelir; Yaşadığı olgudan dolayı hızla ileri atlar ve saldırgan veya eğlenceli olabilir.

14. Uzun, Dik Duruş (sert)

Sıkıca kenetlenmiş çenesi ve uyanık kulakları veya dikleşen sırt tüyleri ile duran bir köpek, kendisini kavgaya hazırlıyor olabilir.

15. Uzun, dik duruş (rahat)

Uzun boylu ama rahat görünen veya ağzı açık ve kuyruğunu sallayan bir köpek sizi gördüğüne sevinir.

16. Gevşemiş, kuyruksallayan

Köpeğiniz mutlu veya heyecanlı hissediyor.

17. Eğimli, uzun kuyruk

Köpeğiniz kendini tehdit altında hissediyor ve sonra kırılabilir veya ısırabilir.

18. İlerleme Hızı

İleri geri adım atan bir köpek, kaygı doludur. (Bu sadece siz evden ayrılmadan hemen önce olursa, köpeğiniz ayrılık kaygısı yaşayabilir .)

19. Etrafında Dönme

Bu, ilerleme hızının yükseltilmiş bir versiyonudur. Evet, bazı köpekler uzanmak için doğru yeri bulmadan önce yavaşça dönerler. Ancak sızlanma veya nefes nefese kalma ile birlikte hızlı ilerleme, köpeğinizin endişeli veya endişeli olduğunun kesin bir işaretidir.

20. Dikleşen Tüyler

Ensemizdeki tüylerin diken diken olması genellikle “dikkat” anlamına gelir. Aynı şey köpekler için de geçerli. Sırtlarındaki ve arka kısımlarındaki tüyler diken diken olduğunda veya kıllandığında, yüksek alarm halindedirler ve kolayca heyecanlanırlar.

21. Nefes nefese

Evet, köpekler sıcak günlerde serinlemek için nefes alırlar. Stres giderici olarak da kullanırlar. Sürekli nefes alan bir köpek, endişe dolu bir köpektir.

22. Vücudun Sertleşmesi

Köpeğinizin agresifleşmek üzere olduğunun ilk göstergelerinden biri tüm vücudunun sertleşmesidir. Genellikle uyanık kulaklar, uzun duruş, geniş gözler ve kapalı bir ağız ile eşleştirilir.

23. Kıvrık dudaklar ve kırışık burun

Biri olmadan diğerini almak zor. Dudaklarını kıvıran ve burnunu kırıştıran bir köpek genellikle kavgaya hazırlanıyor demektir. (derin hırıltı).

24. Ağız Açık

Bazı köpekler bu rahat pozda neredeyse gülümsüyormuş gibi görünürler. Bu kesinlikle köpeğinizin soğukkanlı ve olumlu bir kafa boşluğunda olduğu anlamına geliyor.

25. Kasık koklama

Bunu ele almamız gerekiyor!  Köpeklerin koku alma duyusu sizinkinden 10.000 kat daha güçlü, yani doğal olarak sizin hakkınızda bilgi toplamak için kullanıyor. "Naber?" demenin dostça bir yolu olarak sizi o bölgede burnunu çekerek karşılayabilir. Köpeklerin birbirlerinin genital bölgelerini koklayarak selamlamalarının nedeni aynıdır.

26. Bariz dişler

Bu genellikle, dudakları kıvırmak ve burunları kırıştırmaktan sonra saldırganlık merdiveninde bir sonraki adımdır. Bu, köpeklerin sert davranışlarının başladığı anlamına geliyor.

27. Tasma saldırganlığı

Tasmalıyken diğer köpeklere saldırmak, havlamak ve hırlamak, tasma saldırganlığının bir işareti olabilir. Bunun, köpeğinizin tasması ile olan ilişkisi ile ilgisi vardır; Muhtemelen onu kısıtladığını veya onu giydiğini hissettiğinden, yaklaşan yavrulara saldırır.

28. Islak ayak izleri

Evinizde nemli pati izlerinin görülmesi (yağmur yağmadığı zaman) köpeğinizin gerçekten stresli olduğu anlamına gelebilir. Köpekler pati pedlerinden terler. Köpeğiniz iz bırakacak kadar çok terliyorsa kaygı düzeylerini kontrol edin.

29. Kendini ve Kapatma

Yemek yemeyi reddetmek, ona ulaştığınızda geri çekilmek ve uyuşuk hale gelmek, köpeğinizin endişeli, korkmuş veya hasta olduğunun işaretleridir. Bu şekilde kendini kapatmak, sebebini anlamak için çok fazla gözlem yapmanızı gerektirir, bu nedenle diğer sesli ve fiziksel işaretlerin farkında olun.

30. Yıkıcı davranış

Evin dışındayken (ve yalnızca siz evin dışındayken) bir şeyleri yok eden köpekler, muhtemelen ayrılık kaygısından muzdariptir. Korktukları veya ilgiye ihtiyaçları olduğu için saldırıyorlar.

31. Geniş gözler, doğrudan bakış

Bir rakibe bakan büyük, açık, uyanık gözler, köpeğinizin kendisini savaşa hazırladığı anlamına gelir.

32. Yatmadan önce daireler çizmek

Köpekler, gerçekten yatmadan önce rahat bir yerde daire çizecekler çünkü ataları gece yatmadan önce aynı şeyi yapardı.

33. Düşük ve Arka Kulaklar

Sallanan bir kuyrukla birleştiğinde, bu genellikle köpeğinizin mutlu ve sakin olduğu anlamına gelir. Hırlamalar veya agresif davranışlar duyarsanız, yavru köpeğiniz saldırmaya hazır demektir. Bazı köpeklerin uzun, sarkık kulakları olduğundan, köpeğinizin ne iletmeye çalıştığını gerçekten anlamak için kulağın tabanına bakmanızı önerir.

34. Düşük hırıltı

Düşük hırıltılar, saldırganlık ve tehditleri savuşturma ile ilişkilidir.

35. Yüksek hırıltı

Hırıltı ne kadar tizse, o kadar az tehdit edicidir. Şimdi, bu bir Chihuahua'nın hırlamasının bir Alman çobanından daha az agresif olduğu anlamına gelmez. Köpeğinizden düşük hırıltıların ve yüksek hırıltıların nasıl ses çıkardığını öğrenmek önemlidir. Tiz homurtular daha eğlenceli olma eğilimindedir ve genellikle halat çekme gibi oyunlar sırasında çıkar.

36. Kısa homurtu(lar)

Art arda birkaç kısa hırıltı ya da ara sıra birkaç hırıltı, Köpeğinizin durumu değerlendirdiğini size bildirme şeklidir. Bir şeyden korkuyor ya da bundan emin değildir.

37. Uzun, sürekli hırıltı

Köpeğiniz kararını verdi ve kasıtlı olarak bir şeye homurdanıyor. Hırıltı ne kadar uzun sürerse, kararında o kadar ciddi olur.

38. Arka arkaya birçok seslendirme Yüksek perdeli havlama

Tekrar söz konusu olduğunda, yavru köpeğiniz bir sesi ne kadar çok tekrar ederse, ihtiyaç o kadar acil olur. Bu, yürürken gördüğü arkadaşı için çok heyecanlı olduğu veya eve getirdiğiniz yeni arkadaştan korktuğu anlamına gelebilir. Her iki durumda da, kriz moduna girer. Yüksek perdeli havlama, seni gördüğüme sevindim! Oynamak için heyecanlıyım! Dışarı çıkalım da işeyeyim!

39. Alçak sesle havlama ve Uluma

Senden korkuyorum ve karşı koyabilirim. Araştırmacılara göre uluyan ırklar genellikle diğer köpeklerle iletişim kurmaya çalışıyordur. Bazen sahiplerinin dikkatini çekmek için de ulurlar. Diğer zamanlarda sirenler veya diğer köpekler gibi seslere bir tepkidir.

40. Mızmızlanma

Sızlanmak, köpeklerin gerçek (insan) sözlerine en yakın şey olabilir. Çoğu zaman, belirli bir isteği gösterir. Köpeğiniz mama kabının etrafında volta atıyor ve sızlanıyor mu? Kapalı  kapıda sızlanıyor mu? Dışarı çıkmaya hazır. Köpeğiniz sadece siz evden çıktığınızda sürekli mızmızlanıyorsa, size yalnız kalmaktan korktuğunu söylemeye çalışıyor olabilir. Köpek mırlaması! Seni burada görmek ne güzel! Köpekler, olabildiğince memnun olduklarını size bildirmek için mırlar.

kedi kumu

İlginizi Çekebilecek Yazı Başlıkları

Kedi ve Köpeklerde 10 Hastalık Belirtisi

  Her kedi ya da köpek besleyenlerin endişelerinden biridir hastalık. Acaba kedinizin yada köpeğinizin hasta olduğunu nasıl anlarsınız? Hastalık belirtileri hakkında kısa bilgiler bulacağınız bu makalemizde; her belirtinin de hastalık olmadığını göreceksiniz. Kusma, ishal, ateş kadar önemli en sık görülen 10 hastalık belirtisini tarif edeceğimiz bu yazımızın size fikir vereceği kanaatindeyiz.

Yazının Devamı >>

Köpeklerde Stres Belirtileri

İnsanlar gibi Köpeklerin de duygu ve niyetlerini çevrelerindekilere ifade etmek için kullandıkları bir dilleri vardır. Köpekler sesleri ve işaretleri kullanırlar ama aynı zamanda beden diliyle, özellikle duruşları ve yüz ifadeleriyle de iletişim kurarlar.

Yazının Devamı >>

Köpek Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

   Alerji, genel anlamıyla aynı miktar ve aynı koşullarda başka kişiler için zararsız olan yabancı maddelere karşı, bazı kişilerin duyarlılık göstermesidir. Evcil hayvan alerjisi de günlük hayatta en çok karşılaştığımız alerji tiplerinin başında gelir. Peki köpek alerjisi nasıl olur, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

Yazının Devamı >>

Köpeğin Isırması Nasıl Engellenir?

  Köpek ısırmasının sebeplerini daha önceki makalemizde açıklamıştık. Genelde köpek sahipleri için kemirme ve ısırma sorun olsa da basit bir kaç uygulama ile bu durumdan caydırabiliriz. Bu konu ile alakalı tecrübelerimizi sizlerle paylaşalım istedik.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Köpekler Hakkında
Nisan 14, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR