Köpeklerde Pati Problemleri

Köpekler Hakkında

Köpeklerde Pati Problemleri

Köpek pati sorunlarına alerjiler, enfeksiyonlar, kesikler ve sıyrıklar, tırnak sorunları, kistler veya çatlamış pati yastıkları neden olabilir. Ayak tabanları, bir köpeğin ayakları için yalıtım sağlar ve dengeye, yavaşlamaya ve durmaya yardımcı olur. Ayrıca köpeğin ayaklarını ve bacaklarını oluşturan kemikler ve eklemler için amortisör görevi görürler. Dayanıklı olmalarına rağmen, bazı sorunlarla karşılaşırlar. Herhangi bir sorun için köpeğinizin patilerini düzenli olarak kontrol etmek ve bir sorun olduğunda bunu tespit edebilmek önemlidir.


Köpeklerde Pati ve Ayak Sorunlarının ve Yaralanmalarının Belirtileri

Etkilenen pati(ler)i yalamak ve çiğnemek – Topallık - Kırmızı ve iltihaplı pati - Lezyonlar ve akıntı - Tüy dökülmeleri - Kabuklanma ve kabarcıklı ülserler - Kesikler, sıyrıklar ve yırtıklar - Çatlak ve yırtık tırnaklar - Kuru/çatlak patiler - Yürümeyi reddetme - Kistler  - Kanama - Kötü koku

 

Köpeklerde Pati ve Ayak Sorunlarının Sorunlarının ve Yaralanmalarının Nedenleri

İnsanlar gibi, evcil hayvanlar da her türlü alerjiden muzdarip olabilir . Alerjiden muzdarip evcil hayvanlar, özellikle patilerde kaşıntılı olacak ve kaşıntıyı hafifletmek için tipik olarak onları ısıracak, yalayacak veya çiğneyecektir. Bazı durumlarda, aşırı yalama tahrişe veya yaralanmaya neden olabilir ve patiyi ikincil mantar ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir

Mantar ve Bakteriyel Enfeksiyonlar

Pek çok farklı bakteri ve mantar türü normalde evcil hayvanınızın pati yastıklarında yaşar, ancak bazen bu organizmalar kontrolden çıkarak enfeksiyona neden olabilir. Bakteriyel ve fungal ayak enfeksiyonu köpeklerde sık görülür. Patilerde enfeksiyon belirtileri arasında patileri yalama ve çiğneme, kızarıklık, şişme, ağrı, kaşıntı ve akıntı yer alır.

Bir köpek pati enfeksiyonu nasıl tedavi edilir.

Bu enfeksiyonlar bazen bir alerjiye sekonder de olabilir. Onları tedavi etmek için topikal kremler, mendiller ve yıkamalar dahil olmak üzere çeşitli tedaviler önerebilir.

Köpeklerde Tırnak Sorunları

Uzun Ayak Tırnakları: Uzun tırnaklar köpeğinizin yürümesini zorlaştırabilir. Bir köpeğin tırnakları sert zemine temas ettiğinde, sert yüzey tırnağı tekrar tırnak yatağına iterek köpek için ağrı yaratır ve bu, tüm parmak eklemlerine baskı uygulayabilir.

Batık Tırnaklar: Düzgün kesilmeyen veya doğal olarak dışarıda yürümekle yıpranan tırnaklar, ağrılı batık ayak tırnaklarına dönüşebilir.

Yırtık Tırnaklar: Köpekler ayak tırnaklarını bir şeye taktığında yırtık veya kırık tırnaklar oluşur

Yanıklar ve Kabarcıklar

Dışarıda çıplak ayakla yürümek sizin için çok sıcaksa, köpekleriniz için de çok sıcaktır. Avucunuzu kaldırımda 10 saniye veya daha fazla rahat bir şekilde tutamıyorsanız, köpeğinizin patileri için çok sıcaktır. Ne yazık ki, evcil hayvanlar çok sıcak yüzeylerde yürümekten dolayı pati yastıklarında yanıklara maruz kalabilir.

Kuru ve Çatlak Pati Pedleri

Evcil hayvanların pati yastıklarının, pürüzsüz yüzeylerde kaymamaları için biraz pürüzlü olması gerekir. Bununla birlikte, sıcak, kış koşulları, kimyasallar, kuru hava, pürüzlü yüzeylere maruz kalma ve aşırı yalama gibi çeşitli faktörler kuru, çatlamış pati altlıklarına neden olabilir. Kuru ve çatlamış patiler ağrılı olabilir ve evcil hayvanınızı enfeksiyon kapma riskine sokar.


Köpek Patisinde Kesikler

Kesikler, sıyrıklar ve yırtıklar herhangi bir zamanda meydana gelebilir ve köpekler çeşitli arazilerde koşup oynadığı için yaygındır. Köpeklerinizi gezdirirken yerdeki keskin nesnelere dikkat etmeniz ve engebeli zeminde veya kaldırımda koşarken uygun korumayı sağladığınızdan emin olmanız önemlidir. Yaralanmalar meydana geldiğinde, küçük kayalar, çubuklar, çapaklar, kırık camlar gibi yabancı cisimler bulmak mümkündür.

Patilerde Parazitler

Keneler , bir evcil hayvanın ayak parmakları arasında saklanarak ağrı ve enfeksiyon da dahil olmak üzere her türlü soruna neden olabilecekleri kötü bir üne sahiptir.  Evcil hayvanlar ayrıca patilerde pullanmaya, tüy dökülmesine ve şişmeye neden olabilecek akar istilasından muzdarip olabilir.

Pati Ve Ayaklarda Kistler

Kistler, topaklar ve büyümeler genellikle patilerde veya köpeğinizin ayak parmakları arasında oluşabilir. Birini tespit ederseniz, veterinerinizle iletişime geçin.


Köpek Pati ve Ayaki Bakımı 

Köpeğinize Pedikür Yapın: Köpeğinizin tırnakları, yürürken yere değecek kadar uzadıklarında kesilmelidir. Köpeğinizin tırnaklarını ne sıklıkta kesmeniz gerektiği, büyük ölçüde köpeğinize bağlıdır; bazı cinslerin çok fazla kesilmesi gerekmeyebilir.

Köpeğinize ayaklarına dokunulmasını kabul etmeyi öğretmek, tırnak kesmeyi kolaylaştırabilir. Ayrıca köpeğinizi bir karalama tahtası kullanarak kendi tırnaklarını törpülemesi için eğitebilirsiniz. Stres ve korku belirtileri gösterdiğinde köpeğinizi tutmaktan veya köpeğinizin tırnağını kesmekten kaçının.

Hava Koşullarını Düşünün: Yaz aylarında köpeğinizi sıcak kaldırımda veya kumda gezdirmekten kaçınmanız önemlidir. Kışın kaya tuzu ve kimyasal buz eriyikleri köpeğinizin patilerine zarar verebilir ve köpeğiniz patilerini yalarsa yutulabilir

Her Gezinti Sonrası Pati Kontrolleri Yapın: Yaralanmaların ortaya çıkma ihtimalinin en yüksek olduğu zamanlar olduğundan, tercihen dışarıda oynadıktan veya yorucu aktiviteler yaptıktan sonra pati kontrolü yapmak önemlidir. Aynı zamanda, köpeğinizin yastığına veya ayak parmaklarının arasına bir şey sıkışmasının en muhtemel olduğu zamandır.

İlk Yardım Uygula: Küçük yaralanmalar için bir köpek ilk yardım çantasına sahip olmak önemlidir . Köpeğinizin ayaklarında küçük bir kesik veya kabarcık bulursanız, yumuşak sabun ve su ile temizleyin. Sürekli kanama varsa, patiyi çok sıkı sarmamaya veya nemi çok uzun süre tutmamaya dikkat ederek patiyi bandajlamayı düşünün. Daha fazla hasarı önlemek için bir köpek botu da uygulamak isteyebilirsiniz. Köpeğinize göz kulak olun ve veterinerinizle iletişime geçin.

Köpeğinizin ayak sağlığını korumak için Köpek Galoşlarını kullanabilirsiniz.

 

Köpeğinizin Patiler Nasıl Korur ve Bakımını Yaparsınız?

 

Etiketler: Köpekler Hakkında
Mayıs 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR