Köpek Havlamasının Anlamı

Köpekler Hakkında

Köpek Seslerini Anlamak

“Köpek Sesi”: Köpek havlamalarının anlamını anlamak aslında tecrübeyle sabit olsa da havlama seslerine verdikleri tonlamanın ne anlama geldiğine gelin hep birlikte bir göz atalım. Köpeğinizin havlamasını ne kadar çok dinlerseniz ve havlarken davranışlarını gözlemlerseniz, köpeğinizi anlamak için o kadar donanımlı olursunuz. Aynı zamanda sizinle olan ilişkisinde onun ihtiyaç ve isteklerine karşı daha duyarlı olmanıza yardımcı olacaktır.

Köpekler, canidae ailesinin üyeleridir. Tıpkı vahşi kurtlar, çakallar gibi, köpekler de çıkardıkları seslerle diğer hayvanlarla ve bizimle iletişim kurarlar.  Çoğu köpeğin, ne istedikleri ve nasıl hissettikleri ile ilişkili, mutludan korkuluya, memnun, heyecanlı, rahatsız veya ajite edilmiş hissettiklerinde çeşitli seslendirmeleri vardır.
Bir köpeğin seslerinin anlamı çeşitlidir ve bazen merak uyandırır.  Tipik olarak, köpek havlamalarının anlamı üç temel faktöre bağlıdır: perde, süre ve sıklık. Tabii ki, köpek havlamalarının anlamını tercüme etmek aynı zamanda ilgili sızlanmaların, hırıltıların ve homurdanmaların ne anlama geldiğini anlamak anlamına gelir.

Köpeklerin çıkarttığı sesler nelerdir?

Standart köpekler "hav-hav" dan çok, çeşitli şekillerde ses çıkarır. Bu seslerin her biri, köpeğinizin iletişim kurduğu bir şeye karşılık gelir. Bu tanıdık köpek çağrılarından bazılarını keşfedelim.

Havlama - Bir köpek bir uyarı, davet, tehlike çağrısı veya sadece mutlu olduğu için havlayabilir. Havlamanın birçok nedeni vardır, ancak bu her zaman köpeğinizin bir şeyleri size haber verdiği anlamına gelir. Köpeğiniz sıkıntılı veya korkmuşsa, tekrarlayan tiz bir tonda ses çıkarabilir. Her zamanki "hırlama" ve "hırlama" sesleriniz genellikle mutluluk veya oyun zamanı ile örtüşür.

Gürleme veya hırıltı gibi düşük tonlu bir havlama, köpeğinizi rahatsız eden şeyi görmesi ya da hissetmesi anlamına gelir. Bir hırlama bir ısırıktan önce gelebilir ve ciddiye alınmalıdır. Köpeğiniz bir şey isterse (bir ödül gibi), havlama keskin ve tekrarlayıcıdır. Köpeğiniz uzaktan endişe verici bir şey gördüğünde olduğu gibi, dikkatli bir havlama, yüksek perdeli, kesik kesik bir ritmi vardır. 

İronik bir şekilde, vahşi köpekgiller nadiren havlar, ancak sızlanır, ulur, gürler ve hırlar. Vahşi bir köpekgilin havlaması yalnızca bir 'tehlike uyarısı' davranışı ve destek çağrısıdır.
Uluma - Pek çok köpek geçen ambulans ya da itfaiye siren sesine, ezan sesine, diğer alarm seslerine, zillere ve hatta biz eğlenmek için bağrıştığımızda bile ulur. Bazı durumlarda uluma, siz de dâhil olmak üzere başkalarını bulmanın bir biçimidir. Bir köpek kendini ihmal edilmiş, stresli veya endişeli hissettiğinde de bir dikkat çağrısı olabilir. 

Sızlanma - Sızlanma, beklenti veya endişe gibi genellikle kaygıya dayalıdır. Genellikle yiyecek, sofra artıkları veya ikramlar almak için bir yalvarma biçimi olarak kullanılır. Sızlanma aynı zamanda bir ağrı veya sıkıntı belirtisi olabilir, bu nedenle bu yeni veya özellikle belirgin bir davranışsa veterinerimizle görüşün. 
Homurtular ve alçak sesle sızlanma – İster dikkatinizi çekmek, ister yatağa izin verilmesi veya yemeğinin verilmesi olsun, köpek homurtuları, mırıldanmaları veya homurdanmaları, köpeğinizin sizden bir şeyler yapmanızı istediği anlamına gelebilir. Bazı köpeklerin bizden bir şey istediklerinde çok anlamlı sayıda boğuk sesleri vardır. Bu sesler, birisini selamlarken veya tasma çıkarıldığında ve köpek yürüyüşe çıktığını bildiğinde olduğu gibi, heyecanın bir ifadesi de olabilir. 

Hırlama – Hırlama, köpeklerde çoğunlukla korktuklarında, saldırgan davrandıklarında veya çevrelerindeki bir şey tehdit olarak algılandığında görülür.  Köpeğiniz saldırganlık gösteriyorsa, bu sesler köpeğinizi durumdan, yabancılardan veya diğer evcil hayvanlardan uzaklaştırmak için ipucu olmalıdır. 
Bazen, özellikle evcil hayvanınız eğlenceli bir şeyler yapıyorsa veya diğer arkadaş canlısı köpeklere kabadayılık gösterisi yapıyorsa, hırıltı, bir oyun belirtisi olabilir. Yavru köpekler genellikle akranlarına heyecandan ya da oynamalarını sağlamak için hırlarlar. Hırıltı bir uyarı olsa da, köpekten köpeğe davranışın normal bir parçasıdır. Daha yaşlı köpekler, yavru köpeklere uslu durmalarını söylemek için sık sık hırlar.

Köpek Havlamasının Anlamı

Köpek havlamalarının anlamını anlamaya çalışırken, birkaç yaygın havlamayı tanımak faydalı olabilir. İşte daha yaygın olan beş havlama.

Havlama #1: Arada duraklamalar olan iki ila dört havlama
Anlamı: Bu tipik bir alarm sesidir. Sizi uyarıyor ve dikkatinizi istiyor. Duraklama, köpeğin alarmı tekrar çalmadan önce dinlemesini ve değerlendirmesini sağlar!

Havlama #2: Sürekli düşük perdeli, oldukça yavaş havlama
Anlamı: Bu potansiyel bir tehdide işaret ediyor. Köpek sizi “hazırlıklı olmaya” çağırıyor.

Havlama # 3: Bir veya iki kısa, keskin havlama. Perde yüksek veya orta aralıkta olabilir
Anlamı: 'Merhaba! Bu arkadaş canlısı bir köpek konuşması. Dört ayaklı dostumuz sizi elinden geldiğince selamlıyor. Heyecan ve zevkinden dolayı kuyruğunun da oldukça hızlı bir şekilde ileri geri sallanması kuvvetle muhtemeldir.

Havlama #4: Aralarında duraklamalar olan bir dizi tekli havlama
Anlamı: “Geri dön!” "Neredesin?" Bu tarz havlama bir ricadır.

Havlama # 5: Düşük ila orta seviye bir "Harr-ruff"
Anlamı: “Hadi, oynayalım! Bu tür bir havlama genellikle rahat bir vücut diliyle birleştirilir. Köpeğin kuyruğu sallanacak ve size dikkatle bakacak olması muhtemeldir. Saldırmaya hazırmış gibi poz bile verebilir!
 

kedi kumu

İlginizi Çekebilecek Yazı Başlıkları

Köpeklerde Tasma Seçimi ve Tasmaların Özellikleri

Köpekler için tasma seçimi bazen içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Boyun Tasması ya da göğüs tasması seçiminde yapılan hatalar bazen köpeğinizin ve sizin hayatınızı zorlaştırmaktadır. Tasma hakkında küçük bilgiler ve kullanım amaçlarına göre bilgilerle sizlere yardımcı olmayı hedefledik. Artık tasma seçerken arkadaşlarınızın ya da köpek sahiplerinin deneyiminden çok, bu makalemizde yazılanlar sizin doğru köpek tasması almanıza yardımcı olacaktır.

Yazının Devamı >>

Köpeğinizi Anlamak

Köpeğim ne diyor? sorusu hemen hemen herkesin kendi kendine cevap aradığı bir soru olsa gerek. Bunun cevabı aslında onun vücudunda saklıdır. Gözler, kulaklar, kuyruk ve ağız bir çok ifadeyi size yansıtmaktadır.

Yazının Devamı >>

Köpeğinizin Fazla Havlamasının Sebebi Ne?

Köpeğinizin diğer köpeklerden daha fazla havladığını düşünüyorsanız yanlış giden bir şeyler olabilir. Köpeklerin havlamasını ya da ses düzeyini kontrol etmek sorumlu davranan iyi bir köpek sahibi olmanın önemli bir parçasıdır. Her şeyden önce, normalden fazla havlama, sadece sizin için değil komşularınız için de rahatsız edici olabilir.

Yazının Devamı >>

Köpekler Neden Geceleri Havlar?

Her köpek sahibi köpeğini çok sever. Ancak zaman zaman onların havlaması sinirlerini bozabilir. Özellikle ısrarcı havlamalar uyku düzeninizi ve komşularla olan iyi ilişkilerinizi bozabilir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için muhtemel çözümler vardır. Gelin köpekler neden geceleri havlar, köpeklerin geceleri havlamasının önüne nasıl geçilir birlikte bakalım.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Köpekler Hakkında
Mayıs 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR