Yaşlı Köpek Bakımı

Yaşlı Köpek Bakımı

Yaşlı Köpek Bakımı

  Köpekler de biz insanlar gibi yaşlanırlar. Yıllar geçtikçe artık daha fazla ilgi ve özene ihtiyaç duyarlar. Biz de bu yazımızda yaşlı köpek bakımı hakkında nelere dikkat etmeniz gerektiği ve bu süreçte onlara nasıl daha kaliteli bir yaşam sunabilirsiniz bunlardan bahsedeceğiz. Siz de sadık dostunuza hayatlarının bu aşamalarında mümkün olduğunda yardım edin.

Yaşlı Köpek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

  Irklarına göre değişmekle birlikte ortalama olarak köpekler 10 yaşına geldiğinde yaşlı grubuna girerler. Her ne kadar genç ve enerjik görünseler dahi artık yetişkinlik dönemi bitmiş, yaşlılığa giriyorlardır. Bu yüzden vücudunda, alışkanlıklarında ve hareketlerinde yavaş yavaş değişimler meydana gelecektir. Artık köpeğiniz daha az yürümek isteyecek, daha az köpek maması yiyecek ve daha fazla uyumak isteyecektir.

  Köpeklerin yaşlanmaya başladığı bu aşamada davranışlarındaki değişimleri fiziksel değişimler takip eder. Tıpkı insanlar gibi yaşlı köpeklerin de saçları beyazlar, arttiritten muzdarip olurlar ve algıları zayıflamaya başlar. Burada size düşen görev bu değişikliklerin etkilerini yavaşlatıcı ve daha az acı verecek şekilde yaşamayı mümkün kılmaktır. Bu sebeple birazdan sıralayacağımız önerileri dikkate almanız gerekir.

Yaşlı Köpeklerin Beslenmesine Dikkat Edin

  Belli bir yaşa gelindiğinde her canlının beslenme ihtiyaçları da değişiklik gösterir. Bu durum köpekler için de geçerlidir. Bu yüzden artık bu dönemde yaşlı köpek maması kullanmanız gereklidir. Yaşlı köpek mamaları yetişkin olanlara göre daha az yağlıdır. Çünkü yaşlı köpeklerde hareket azlığı baş gösterir. Ayrıca yaşlı köpeklerin dişleri dökülmeye başlayacağından yaşlı köpek maması kullanmak yumuşak olduğundan dolayı daha idealdir.

  Eğer köpeğinizin daha az su içtiğini görürseniz, köpek mamasına biraz et suyu ya da süt ilave edebilirsiniz. Köpek mamasını daha da yumuşatması için bir püf nokta olarak görebilirsiniz bunu. Bu konuda dilerseniz konserve yaşlı köpek maması da tercih edebilirsiniz. Böylelikle daha kolay beslenebilir. Ayrıca kemik veya benzeri sert gıdaları vermemeniz gerekir. Zaten kendinde güç bulamayacak olan köpekler, kalan dişlerini de kemikten kaynaklı olarak kaybetmemelidir.

yaşlı köpek bakımı

Yaşlı Köpeğinizin Fiziksel Görünümünü Kontrol Edin

  Yaşlı köpeklerde obezite yatkınlığı vardır. Hareket etmenin azalmasıyla birlikte köpeklerde obezite görülebilir. Bu hastalık köpeklerde kemik, kas ve birçok hastalığa sebep olabilir. Aynı şekilde köpeğinizde hızlı kilo kaybı görürseniz de mutlaka veteriner hekime götürmenizi öneririz.

Yaşlı Köpeklerde Egzersiz Bırakılmamalı

  Köpekler yaşlanınca artık egzersize gerek yok, zaten hali yok diye düşünmek doğru değildir. Bu dönemde de mutlaka egzersiz yapılmalı, yakın çevrede bir yürüyüşle birlikte diğer köpeklerle de sosyalleşmesine izin verilmelidir. Sabah ve akşam olmak üzere günde yarım saat köpeğinizin temel ihtiyaçlarını da gidermek üzere mutlaka egzersize çıkılmalıdır.

Köpeğinizin Yaşına Göre Hareket Edin

  Köpekler yaşlandıkça yön duygusu, koklama duyusu, hafıza, görme ve duyma yetenekleri zayıflamaya başlar. Öyle ki yaşlı bir köpek, mama kabının nerede olduğunu dahi unutabilir. Bazı insanları artık hatırlamayabilir. Sizin çağırdığınızı, ona seslendiğinizi duymayabilir. Bu dönemde ise size sabırlı olmak düşer. Çünkü bu durum onlar için de kolay değildir.

Köpeğinizi Karşılıksız Sevin

  Yıllardır size dostluk yapan sadık dostunuzu yaşlandığında da sevmeyi ihmal etmeyin. Hayvanlar genelde belli bir yaşa geldiğinde daha bağımsız ve daha utangaç olurlar. Bu dönemde onları şımartmayı bırakmayın. Hatta onu yavru bir köpekten daha fazla şımartabilirsiniz.

  Yaşlı köpeğinizin uykusunu gereksiz yere bölmeyin, yüksek sesle müzik açmayın ve çocuklarınız varsa onların başka yerde oynamalarını isteyin.

Yaşlı Köpeğinizi Daha Sık Veterinere Götürün

  Normal şartlarda köpekleri yılda en az 1 kez veterinere götürmek gerekir. Ancak köpekler yaşlanmaya başladığında daha sık götürülmelidir. Çünkü yaşlanmayla birlikte duyularını kaybetmenin yanı sıra genellikle artrit, kalça çıkığı, böbrek yetmezliği, diş eti iltihabı, şeker ve idrar tutamama gibi birçok rahatsızlıklar görülmeye başlar. Bu yüzden köpeğinizi daha sık veterinere götürmeniz gerekir.

 

  İlginizi çekebilir: Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

Etiketler: yaşlı köpek,
Haziran 28, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR