Köpeklerde Stres Belirtileri

Köpekler Hakkında

Köpeklerde Stres Belirtileri: Köpeğinizin Vücut Dilini Nasıl Yorumlayabilirsiniz?

İnsanlar gibi Köpeklerin de duygu ve niyetlerini çevrelerindekilere ifade etmek için kullandıkları bir dilleri vardır. Köpekler sesleri ve işaretleri kullanırlar ama aynı zamanda beden diliyle, özellikle duruşları ve yüz ifadeleriyle de iletişim kurarlar.

Ne dediklerini gözlemleyerek ve dinleyerek onlar hakkında çok şey söyleyebilirsin. Köpeğiniz olanlardan korkuyorsa veya endişeliyse veya köpeğiniz gerginse ve muhtemelen birisine saldırmak üzereyse bile, 'seslerini' dinleyerek ve onu durumdan uzaklaştırarak ona yardımcı olabilirsiniz.

Köpekler, insanların en iyi arkadaşı olarak bilinir. Ancak tıpkı insanlar gibi onlar da stres yaşayabilir. Stres, köpeğin genel refahı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilecek zorlu veya tehdit edici durumlara verilen doğal bir tepkidir. Bir köpek sahibi olarak, köpeklerde stresin ortak belirtilerinin farkında olmak önemlidir, böylece strese neden olan şeylerden kaçınmak, onu azaltmak, onları güvende tutmak ve yaşam kalitelerini artırmak için adımlar atabilirsiniz.

Köpeklerin stres belirtilerinden bazıları yazımızda sıralanmıştır. Biri ya da bir kaçını aynı anda gördüğünüzde köpeğinizin stres altında olduğunu düşünebilir, stres nedeni hakkında tahminde bulunabilirsiniz. Buda köpeğinizin stresinin kontrol altına alınmasını sağlayacaktır.

Dudaklarını Yalamak
Herhangi bir bariz fiziksel açıklama olmaksızın (sıcaklık, egzersiz, yorgunluk veya yiyeceğin varlığı gibi), köpeğiniz dudaklarını yalarsa, nefes alırsa veya tükürük salgılarsa korkmuş veya endişeli olabilir. Bu davranışların birçoğunun tipik olarak çeşitli olası stres faktörlerini temsil ettiği düşünülmektedir.

Esneme
Köpekler yorulduklarında, sıkıldıklarında veya stres altındayken esnerler. Gergin bir esneme normalde uykulu bir esnemeden daha uzun ve daha güçlüdür. Köpekler, endişeli olduklarında esnerler. Köpekler, tıpkı insanların yaptığı gibi, kaygılarını ve streslerini azaltmak için esneme gibi çeşitli yatıştırıcı vücut tepilerini kullanır.

Bacakların Arasında Giren Kuyruk veya Aşağı Sıkışmış Kuyruk
İnsanları tanımlamak için kullanılan 'kuyrukları bacaklarının arasında' tabiri, köpeklerin davranışlarından esinlenmiştir. Ancak, köpeğinizin tuhaf davrandığını veya kuyruğunu bacaklarının arasında tuttuğunu gözlemlerseniz. Bu büyük ihtimalle onun korkmuş ve/veya endişeli olduğunu gösterir.

Gözlerinin Beyazının Belirginleşmesi
Sıklıkla gözden kaçan bir diğer işaret ise belirsizliği, endişeyi veya kaygıyı gösterebilen bir bakış şeklidir. Sıklıkla, bir köpek hafifçe başka tarafa baktığında, gözlerinin beyaz kısmı yarım ay görünümü alır. Ancak bunu, köpeğinizin sevecen olması veya ilginizi çekmesi olabilecek şakacı 'yan gözle bakış' ile karıştırmayın.

Vücutta Gerinme Hareketi
Tıpkı insanlar gibi, köpekler de stresin neden olduğu kas gerginliğini azaltmak için gerilebilir. Köpekler ayrıca birikmiş enerjilerini serbest bırakmak içinde gerinirler. Sadece uyuduktan veya bir süre hareketsiz kaldıktan sonra olabilir, ancak köpeğiniz gergin hissettiğinde stres esnemesi meydana gelebilir.

Aşırı Yalama /Tımarlama
Bu bazen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) olarak sınıflandırılabilir. OKB, stresli hissettiğinizde genellikle bir tür kendi kendini yatıştırma olabilir. Bunlardan bazıları, iltihaplanana kadar patilerini gıcırdatmayı veya belirgin bir sebep olmadan belirli bir bölgeyi saplantılı bir şekilde yalamayı içerebilir.

Yerinde Sürekli Hareketlilik
İleri geri ilerlemek, bir şeyin köpeğinizi strese soktuğunun ve gevşemelerini zorlaştırdığının bir belirtisidir. Bunun sadece yemek saatlerinde veya kısa süreler boyunca meydana gelmesi önemli bir endişe kaynağı olmayabilir. Bu davranışın ne zaman meydana geldiğini fark etmek, herhangi bir kaygı tetikleyicisini belirlemenize yardımcı olabilir.

Sızlanmak veya Ağlamak
Sızlanmak, köpeğinizin korkmuş veya endişeli hissettiğinin bir işareti olabilir. Bazen bu, korktuklarının bir işareti olabilecek titreme ile birleşebilir. Unutmayın, bazı köpekler sevginizi ve ilginizi ya da yemeğinizin bir kısmını özlerlerse biraz mızmızlanabilirler!

Anormal Tüy Dökülmesi
Köpekler stresli olduklarında normalden daha fazla tüy dökebilirler. Bunun nedeni, köpeğin tüylerinin fazla dökülmesini etkileyen bir stres hormonu olan kortizolün artan üretimidir. Dökülme, sistemlerindeki yüksek kortizolün çok yaygın bir biyolojik sonucudur ve normal mevsimsel tüy dökmeden farklıdır, çünkü köpeğinizin tüylerinde lokal çıplaklıklar görünebilir.

Anal Bez Salımı
Köpeklerde anal bezler kendiliğinden boşalabilir. Buna "bezleri patlatmak " denir, çünkü aynı zamanda güçlü, nahoş bir kokuya sahip olan pis sıvı etrafa sıçrama eğilimindedir. Bir köpek, korkmuş, endişeli, stresli veya heyecanlı hissetmelerine neden olan herhangi bir şeye tepki olarak ana bezleri kediliğinden boşalmaktadır.

Kulaklar Geri Sıkışmış veya Kulakları Geriye Saklamak
Genel olarak, bir köpeğin kulakları, kızgın, tahrik olmuş, korkmuş, mutlu ve tabii ki saldırgan olup olmadığını gösterebilir. Sahipleri ve evcil hayvanları arasındaki ilişkiler, bir köpeğin kulaklarını kullanarak nasıl iletişim kurduğunu ve hareket ettiğini öğrenerek geliştirilebilir. Ayrıca, kulakları arkada olan bir köpek hasta olabilir, incinebilir veya stres altında olabilir.

Sert Vücut Duruşu veya Hedefe Kilitlenme
Artrit veya displazi gibi yaşa bağlı hastalıklarla bağlantılı olmayan sert bir vücut duruşu, köpeğinizin korkulu, stresli veya endişeli hissettiğinin bir işareti olabilir.

Dikleşen Tüyler
Sert vücut duruşu gibi, dikilen tüyler de korku veya endişeyi gösterebilir. Dikleşen tüyler, başka bir köpeğin onları tehdit etmesi gibi bir adrenalin hücumuna verilen fiziksel bir tepkidir. Ancak psikolojik olarak, bu stres işareti merak, endişe veya uyarılmayı gösterebilir. Av köpekleri, avlarını kokladıklarında veya gördüklerinde genellikle tüylerini kaldırırlar.

Salya Akıtma
Etrafta yiyecek yokken veya yiyecek beklentisiyle köpeğinizin salyası akıyorsa, köpeğiniz bir stres belirtisi gösteriyor olabilir. Bu, sahibi evden ayrıldığında yaşadığı ayrılık kaygısı, araba tutması veya gök gürültülü fırtınalardan veya havai fişeklerden kaynaklanan gürültü fobisinden olabilir.

Kaçma
Bir köpek kötü bir durumun yakın olduğunu hissederse, geri çekilebilir ve onları endişelendiren tehditten veya şeyden uzakta rahatlık arayabilir.

Bunların hepsi bir köpekte yaygın stres belirtileri olsa da, aynı zamanda köpeğe ve bireysel kişiliğine de bağlıdır, bir köpeğin dudaklarını yalaması veya esnemesi stresli oldukları anlamına gelmez, bağlamı da dikkate almalısınız. Bireysel köpeğin durumu ve bireysel kişiliği, örneğin bazı köpekler doğal olarak seslidir, bazı köpeklerde tüyleri yükseltilmiş, köpek oyunda heyecanlandığında basitçe bir uyarılma işareti olabilir, esneme köpeğin gerçekten yorgun olması olabilir.

Köpeğinizin davranışıyla ilgili herhangi bir endişeniz varsa, stresin temel nedenini belirlemek ve ona yardımcı olacak bir strateji oluşturmak için her zaman köpeğinizin veterineri veya profesyonel bir köpek eğitmeni ile konuşarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 

Hadi bu soruyu kendimize soralım ‘’ Köpeğiniz konuşabilseydi, size ne anlatmaya çalışırdı? ‘’

kedi kumu

İlginizi Çekebilecek Yazı Başlıkları

Köpeklerde İç Parazit Belirtileri

İç parazitler bütün hayvanlarda olduğu gibi köpeklerde de oldukça tehlikelidir. Parazit fark edildiğinde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurulmalıdır. Ayrıca düzenli olarak köpeğinizi aşılatmanız gerekir.

Yazının Devamı >>

Köpek Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Alerji, genel anlamıyla aynı miktar ve aynı koşullarda başka kişiler için zararsız olan yabancı maddelere karşı, bazı kişilerin duyarlılık göstermesidir. Evcil hayvan alerjisi de günlük hayatta en çok karşılaştığımız alerji tiplerinin başında gelir. Peki köpek alerjisi nasıl olur, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

Yazının Devamı >>

Köpekler Nasıl Sakinleştirilir?

Yabancı insanlar, gök gürültüsü, havai fişekler, arabalar, veterinere yapılan yolculuklar ve başka hayvanlar köpeğinizin korkmasına, gerilmesine veya telaşlanmasına neden olabilir. Köpeğinizin nasıl sakinleştirileceği ise duruma göre değişir. Muhtemelen bu konu hakkında bir fikriniz yoksa onu kucaklama yönünde bir davranışta bulunabilirsiniz. Ancak bunu yapmak yerine köpeğinize korkmamayı, kaygılanmamayı, telaşlanmamayı öğretmeniz daha doğru olabilir. Köpeğinizi sakinleştirmek için onun davranışlarını yorumlamak, biraz gözlem yapıp neye tepkili olduğuna karar vermek gerekir.

Yazının Devamı >>

Köpekler Rüya Görür mü?

Bazı köpekler uyku esnasında havlayabilirler. Bu davranışları uyku esnasında rüya görmelerinden kaynaklanıyordur. Köpekler kimi zaman tatlı rüyalar görürken kimi zaman da bu rüyaları kabusa dönüşür. Tam da kabus gördüklerini düşündüğünüz zamanlarda evcil hayvanınız rüya görürken onu uykusundan uyandırmalı mıyım diye merak etmiş olabilirsiniz. Ayrıca köpeğinizin rüyalarda ne gördüklerini de merak etmiş olabilirsiniz.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Köpekler Hakkında
Mart 08, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR