Köpek Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

köpek tüyü alerjisi

  Alerji, genel anlamıyla aynı miktar ve aynı koşullarda başka kişiler için zararsız olan yabancı maddelere karşı, bazı kişilerin duyarlılık göstermesidir. Evcil hayvan alerjisi de günlük hayatta en çok karşılaştığımız alerji tiplerinin başında gelir. Peki köpek alerjisi nasıl olur, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

  

Köpek Alerjisi Nedir?

  Köpekler, alerjiye neden olabilecek çok sayudan alerjan üretir. Köpeklerin ürettiği bu alerjenler köpek kılında, köpek tükürüğünde ve köpek idrarında bulunur. Bütün köpekler alerjen üretir ve köpekler evde yaşadığında da alerjen seviyeleri de artar.

  

Köpek Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

  Köpek alerjisi belirtileri, kişinin hassasiyetine ve alerjenlerine maruz kalma düzeyine göre hafif ile şiddetli arasında değişir. Bu değişkenler ayrıca, maruziyet sonrası semptomların ne kadar hızlı geliştiğini de etkileyebilir. Köpek alerjisi semptomları şunları içerebilir:

 

- Hapşırma veya burun akıntısı ve burun tıkanıklığı,

- Yüz ağrısı (burun tıkanıklığından),

- Öksürük, göğüste sıkışma, nefes darlığı ve hırıltı,

- Deri döküntüsü veya kurdeşen.

 

  

köpeklerde alerji

 

  

 

Köpek Alerjisi Tanısı Nasıl Konur?

  Eğer köpeklere alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, doğru teşhis ve tedavi için bir alerji uzmanı hekimine başvurmanızı öneririz.

 

  Cilt testi, köpek alerjisini teşhis etmede en yaygın yoldur. Bu deri testinde, cildinize az miktarda köpek alerjeni konur. Ardından şişlik ve kızarıklık gibi bir reaksiyon için süreç gözlemlenir. Çıkan gözleme göre, uzman hekim uygun kararı verecektir.

 

  

 İlginizi çekebilir: Köpek Alerjenlerine Karşı Koruyucu Sprey

 

 

Köpek Alerjisi Tedavisi

 

- Eğer köpeklere karşı bir alerjini varsa ve bahçeli bir evde yaşıyorsanız, köpeğinizi bahçede beslemeyi düşünebilirsiniz. 

- Bahçeniz yoksa ya da yine de köpeğinizi evde beslemeyi düşünüyorsanız, yatak odanızın kapısı daima kapalı tutun. Böylelikle uyurken de alerjenlere maruz kalmazsınız.

- Köpeğinizin evin içinde gezineceği yerleri birkaç oda ile sınırlayın.

- Yüksek verimli hava temizleyicileri yatak odanızda sürekli olarak çalıştırın.

- Yine yüksek verimli bir elektrik süpürgesinin düzenli kullanımı alerjen seviyelerin size olan zararlarını azaltabilirsiniz.

- Evcil hayvanınızın tüylerinin etrafa fazla dökülmemesi için düzenli olarak köpek tarak ve frıçalarıyla köpeğinizin tüy bakımını yapın. Bu bakımı köpek alerjisi olmayan birine yaptırmanızda yarar var.

- Tüm bunlara ek olarak en az haftada bir kere köpeğinize banyo yaptırmanız, köpek alerjenlerini azaltmada fayda sağlar. Bu işlem için sadece köpek şampuanı kullanmanızı öneririz.

  

köpeklerde alerji

   

Köpek Alerjisi Nasıl Geçer?


  Köpek alerji tedavisi belirtilere göre farklılık gösterebilir. Doktorunuz köpek alerjisini tedavi etmek için hangi yöntemlerin size uygun olacağını tespit edecektir. Nazal semptomlar olarak adlandırılan belirtiler genelde steroid burun spreyleri, oral antihistaminikler ya da diğer oral ilaçlarla tedavi edilir. Solunum yolları ya da astım belirtilerinde ise rahatlama veya önleme tedavisi olarak inhale kortikosteroidler ya da bronkodilatörler önerilir.

 

  Köpek alerjinize çözüm odaklı bir yaklaşım sergilemek adına neler yapılabilir onlardan bahsettik. Yukarıda bahsettiğimiz bu küçük önlemlerle alerji sorununuzun etkilerini en aza indirdiyseniz ve artık herhangi bir rahatsızlık duymuyorsanız ne mutlu bize. Fakat sağlık sorunlarınızda bir azalma yoksa uzman yardımı alarak doktorunuza ve evcil hayvanınız için veterinize danışmanızı öneririz.

 

   İlginizi çekebilir: Köpek Eğitim Ürünleri

 

kedi kumu

Köpekler Hakkında

Kedi ve Köpeklerde 10 Hastalık Belirtisi

Her kedi ya da köpek besleyenlerin endişelerinden biridir hastalık. Acaba kedinizin yada köpeğinizin hasta olduğunu nasıl anlarsınız? Hastalık belirtileri hakkında kısa bilgiler bulacağınız bu makalemizde; her belirtinin de hastalık olmadığını göreceksiniz. Kusma, ishal, ateş kadar önemli en sık görülen 10 hastalık belirtisini tarif edeceğimiz bu yazımızın size fikir vereceği kanaatindeyiz.

Yazının Devamı >>

Köpekler Neden Eşyaları Gömer?

Köpekler belki de insanoğlunun en sadık dostlarından biridir. Köpek sahiplerinin gözlemlerine göre köpeklerin öyle bir davranışı var ki insanlar ister istemez sebebini merak etmektedir. Garip olarak adlandırılan bu davranışları da köpeklerin eşya ya da yiyecek saklamalarıdır. Köpekler zaman zaman eşyaları, yiyecekleri gömmeye bayılıyor. İnsanların böyle bir davranışı veya alışkanlığı olmadığından dolayı bu hareketleri garip gelse de, köpeklerin doğaları gereği bu durum oldukça normaldir.

Yazının Devamı >>

Yavru Köpek Alışveriş Listesi

Haftalardır bu günü iple çekiyorsunuz. Nihayet zamanı geldi. Eve yavru köpek geliyor! Ailenize yeni katılan yavru köpeğiniz için ilk gün, her ikiniz için de oldukça önemlidir. Sonuçta yavru köpeğiniz, doğumundan beri annesi ve kardeşleriyle vakit geçirmişti. Artık sizle beraber koca bir ömür geçirecek. Bir ailenin parçası olmak, yavru köpek için hem büyük bir değişiklik, hem de büyük bir maceradır! Yavru köpekler keşfetmekte ustadır, bunu yakında siz de anlayacaksınız.

Yazının Devamı >>

Köpekler Üşür Mü?

Köpekler de insanlar gibi soğuk havalarda korunmaya ihtiyacı olan canlılardır. Bazı köpeklerin soğuk havalara karşı toleransı daha güçlüyken bazı köpeklerin de daha zayıftır. Peki hangi tür köpekler daha fazla üşür hangileri daha az üşür? Dilerseniz bu konuya birlikte göz atalım.

Yazının Devamı >>

Etiketler: köpek alerjisi, köpek alerjisi belirtileri, köpek alerjisi tedavisi,
Mart 29, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR