Kedi ve Köpeklerde 10 Hastalık Belirtisi

kedi ve köpeklerde hastalık belirtileri

Kedi ve Köpeklerde Hastalık Belirtileri

 

  Kedi ve köpekle yaşamanın ne kadar keyifli olduğunu her fırsatta söylüyoruz. Oldukça sorumluluk gerektiren bu keyifli yaşamda, bazen bizleri üzen hastalıklar başımıza gelmekte. Hastalıklar mutlaka bizlere bir takım belirtilerle kendini gösterir. İşte bu belirtilere biz semptom demekteyiz. Kedi ve köpeklerde en fazla görülen 10 hastalık belirtisini ve bu belirtilerin ne anlama geldiğini gelin hep birlikte öğrenelim.

   

Kedi ve Köpeklerde Kusma Belirtileri

  En sık görülen hastalık belirtilerinden birisidir. Hemen hemen her hastalıkta kusma bir semptom olarak karşımıza çıkmaktadır. Kedilerde kusma oldukça önem arz eder. Gün içerisinde kedi ve köpeklerde 1 kez kusmayı pek önemsememek gerekir. Kediler kendilerini temizlerken yuttukları kılları dönem dönem kusarak çıkarırlar. Köpeklerde çok hızlı mama yediklerinde kusmaktadır.

  Kedilerde yabancı cisim yutmada, kronik böbrek ve karaciğer hastalıklarında, bağırsak düğümlenmesinde, kabızlıkta sıklıkla kusma görülmektedir. Birçok kedide viral hastalığın belirtisi olarak da kusma gözlenmektedir. Gün içerisinde iki yada fazla kusma sizi endişelendirmeli, ama dönem dönem günde bir kez kusma takip edilmelidir.

  Köpeklerde kusma, özellikle yavruluk döneminde çok önemlidir. Kanlı ishal yada gençlik hastalığı gibi viral hastalıklarda önüne geçilemeyen kusmalar yaşanmaktadır. Bazen çok hızlı yenen, ya da fazla yenen mama kusmalara sebep olmaktadır. Bu durum anlık olup köpeğin genel durumunda herhangi bir bozulma görülmez. Karaciğer, böbrek ve sindirim sitemi hastalıklarında gün içerisinde defalarca kusma görülmektedir. 

  Kısaca kusma gün içerisinde iki ve daha fazla olduğunda endişe duymalısınız. Mutlaka Veteriner Hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz.

    


hasta köpek

 

Kedi ve Köpeklerde İshal Belirtileri

  Köpeklerde sıklıkla görülen bir semptomdur. Gıdaya bağlı ishallerde genelde kedinizin ya da köpeğinizin alışık olmadığı mamaları yemesinde sıklıkla rastlanır. Bu durum inatçı olmayan ve herhangi bir müdahale gerektirmeyen ishaldir. Birkaç gün içerisinde ishal normal dışkılamaya döner.

  Köpeklerde ishal birçok bakteriyel ve viral hastalığın belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Parazit hastalıklarda, dışkıda kan ve parazitlere rastlanmaktadır. Bu durum acil parazit tedavisi gerektirir. Ağır kokulu, tazyikli ve önüne geçilemeyen ishaller kanlı ishal dediğimiz Parvoviral Enterit de sıklıkla görülmektedir. Birkaç gün ishal ve kusma ile seyreden hastalıkların ölümcül olabileceği unutulmamalı, acil veterinerinize müracaat edilmelidir.

 

 

 

Kedi ve Köpeklerde Yüksek Ateş Belirtileri

 

  Hemen hemen bütün viral ve bakteriyel hastalıkların ana semptomudur. Burunda kuruluk, kulaklarda yüksek ısı hissi, gözlerde kızarıklık, halsizlik gibi yanında yan  belirtilerle seyreder. Kediniz ya da köpeğiniz yüksek ateşli bir gün geçiriyorsa, mutlaka erken davranmalısınız. Bazen yüksek aktivite de beden ısısını yükseltir. Bu durum dinlenme sonrasında tekrar normale döner. Kısaca yüksek ateşli bir minik dostumuzu birkaç saat gözlemlemenizi tavsiye ederiz. Yabancı cisim yutmaları, barsak düğümlenmeleri, rahim iltihapları ve menenjit gibi hastalıklarda beden ısısı 41 dereceye kadar ulaşmaktadır.

  

Kedi ve Köpeklerde Durgunluk

  Durgunluk, keyifsizlik her hastalığın ilk bulgusudur. Kedi ve köpekler hasta olduklarında oyun oynamak istemezler. Yerinden kalkmayı asla denemezler ve uzaktan sadece olup biteni seyretmekle yetinirler. Bu mutsuz duruma; inlemeler ve ağlamalar da bazen dahil olmaktadır. Genelde; kas, eklem ve karın ağrılarında bu semptomlar gözlenmektedir. Yerinden kaldırmaya zorladığınızda, agresif olabilir ve size zarar verebilirler. Kediniz yada köpeğinizin karın bölgesine dokunduğunuzda kasılmalarla karşılaşabilirsiniz. Bu durum bir şeylerin yolunda gitmediğini göstermektedir.

    

hasta kedi

 

Kedi ve Köpeklerde Sarılık Belirtileri

  Sarılık, teşhisi kolay, fakat biraz dikkat gerektiren bir hastalık belirtisidir. Karaciğer, böbrek, sindirim sistemi hastalıklarında tümörlerde sarılık gözlemlenmektedir. Yüksek parazit istilaları ve keneden bulaşan bazı hastalıklar da sarılık yapmaktadır. İdrarın normalden fazla sarı olması, göz, dudak ve kılsız deride görünen pembeden sarıya dönük renk değişimi, her defasında korkulacak bir durumdur. Özellikle keyifsizliğin uzun sürmesi durumunda, mukoza denilen ağız içi ve göz içi iyi gözlemlenmeli. Sarımsı bir hal aldığında derhal Veteriner Hekime gidilmelidir. Zoonoz denilen, yani insana da bulaşan hastalıklarda da sarılık görülmektedir. Bu durumu göz önünde bulundurarak hareket ediniz.

  

 

Kedi ve Köpeklerde Öksürük

  Öksürük, sıklıkla rastlanan bir semptomdur. Basit akciğer enfeksiyonlarından, tümörlere kadar bir çok hastalıkta görülür. Yavru ve aşısız köpeklerin Kennel Cough hastalığında boğaza bir şeyler takılmış ya da balgam çıkartırırcasına öksürük gözlenir. Akciğer tümürleri, akciğerde göç geçiren parazitler, solunum sistemi enfeksiyonları, akciğer ödemleri ve kalp yetmezliklerinde öksürük ana semptomdur. Özellikle yaşlı köpeklerin aktivite ya da heyecan sonrasındaki öksürükleri, köpeğiniz de kalp yetmezliği olduğunu akla getirir.

   

Kedi ve Köpeklerde Sık İdrara Çıkma

 

  Bazen kediler ve köpekler sık idrar yapmak isterler. Bu durum iyi bir gözlem gerektirir. Köpeklerle gezinti sırasında sık sık ama az az idrar yapması, sidik kesesi enfeksiyonlarının belirtisi olabilir. İdrar yaparken yanmanın verdiği ızdırabı, kedinizin yada köpeğinizin surat ifadelerinden ve vücut dilinden anlayabilirsiniz.

  Özellikle erkek kedilerde sidik kesesi iltihapları ve idrar yolu tıkanıklıklarına sık rastlanmaktadır. Kediniz bu durumda kum kabına sık gider ve kedi kumunu saatlerce kazar. İdrar yapma pozisyonu alır ve çişini yapmadan tekrar kazınmaya başlar. Bu oldukça kolay teşhis edilse de iyi bir gözlemle bu hastalık belirti ile tedavisinin daha kolay olacağı unutulmamalıdır.

    

Kedi ve Köpeklerde Kaşıntı

  Kaşıntı, hemen hemen kedi yada köpeğinizin en sağlıklı olduğu dönemde bile gün içerisinde bir kaç kez gözlemlediğiniz bir durumdur. Özellikle uzun süren ve kendini parçalarcasına kaşınan köpek ve kedilerde mutlaka yolunda gitmeyen bir şeyler var diyebiliriz. Kedilerde; pirelenme, kulak uyuzu, egzama ve birçok dahiliye hastalığında uzun süren kaşıntılar gözlemlenir. Köpeklerde kaşıntının sebepleri arasında; kulağa kaçan yabancı cisimler, uyuz, dış parazitler, egzama, alerji ve birçok deri hastalığının belirtisidir. Size tavsiyemiz, kediniz yada köpeğiniz normal yaşamında yaptığı eylemi keserek kaşınıyor ve bundan ızdırap duyduğunu hissediyorsanız, bu kaşıntı artık normal değildir. Yolda yürürken, oyun oynarken, yemek yerken bir anda durup dakikalarca kaşınmak bir deri hastalığının habercisi olabilir.

 

  

Kedi ve Köpeklerde Topallama

  Topallama, mutlaka kol ve bacaklarda bir travmayı akla getiri. Kediler için ev içerisinde hızlı oyunlar sonrasında ayakların koltuğa sandalyeye sıkışmalarında kas ve eklemler zarar görmektedir. Köpeklerde ayağa batan yabancı cisimler, kırık yada çatlaklar hatta fazla uzayan tırnaklar topallığa sebep olabilmektedir. İleri yaşlarda kemik tümörleri şişlikle birlikte seyreden topallık gözlemlenir. Hızlı büyüyen köpek ırklarında kalça çıkıkları, çok hareketli ırklarda çapraz bağ kopmaları sıklıkla görülen topallık sebepleridir. 

  

 

  İlginizi çekebilir: Kedi ve Köpekler İçin Zehirli Bitkiler

  

 

Etiketler: hasta kedi, hasta köpek, hastalık belirtileri, semptomlar
Temmuz 24, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR