Köpekler Nasıl Sakinleştirilir?

Köpekler Nasıl Sakinleştirilir?

Köpekler Nasıl Sakinleştirilir?

  Yabancı insanlar, gök gürültüsü, havai fişekler, arabalar, veterinere yapılan yolculuklar ve başka hayvanlar köpeğinizin korkmasına, gerilmesine veya telaşlanmasına neden olabilir. Köpeğinizin nasıl sakinleştirileceği ise duruma göre değişir. Muhtemelen bu konu hakkında bir fikriniz yoksa onu kucaklama yönünde bir davranışta bulunabilirsiniz. Ancak bunu yapmak yerine köpeğinize korkmamayı, kaygılanmamayı, telaşlanmamayı öğretmeniz daha doğru olabilir. Köpeğinizi sakinleştirmek için onun davranışlarını yorumlamak, biraz gözlem yapıp neye tepkili olduğuna karar vermek gerekir.

Köpekleri Sakinleştirmek

  Evcil hayvanınızın vücut dilini anlamaya çalışın. Köpeklerin vücut dili karmaşık olduğundan zaman zaman yanlış yorumlanabilir. Ayrıca her köpek kaygı veya korkuya kapıldığında farklı tepkiler verebilir. Korkmuş bir köpeğin agresif davranması ya da kaçıp saklanması oldukça normaldir. Köpeklerde görülen kaygı belirtileri de köpeğinizin davranışlarını anlamada size yardım edebilir.

Köpeklerde Kaygı Belirtileri

  • Kambur durma
  • Gözleri kaçırma veya göz bebeklerinin irileşmesi
  • Kulakların aşağı inmesi veya geriye yatması
  • Kaşların çatılması
  • İnleme
  • Sarılma ya da titreme
  • Terlemiş patiler
  • Bağırsak veya mesana kontrolünü yitirme

  Köpeğinizde yukarıdaki belirtiler varsa kaygıları vardır ve onu anlamak gerekir. Daha sonra ise kaygının kaynağını en aza indirmenizde fayda vardır. Köpeğinizde oluşan kaygının nedeni bir kişi ise evcil hayvanınızı başka bir odaya götürün. Eğer gök gürültüsü veya başka bir sesten korkuyorsa perdeleri ve panjurları kapatın, müzik açın. Köpeğiniz bir yere saklanmak istiyor veya kaçma gibi davranışlarda bulunuyorsa sesleri bastırmak için üstüne bir battaniye örtün. Unutmayın, köpeğinizi sakinleştirmek için nasıl davranmanız gerektiğiniz onun hangi sebepte dolayı korktuğu ya da kaygı yaşadığına bağlıdır. Örneğin yüksek seste onu başka bir odaya almanız bir sonraki aynı senaryoda köpeğinize oranın daha güvenli olduğu hissini verecektir.

Köpeğiniz Korkuyorsa Dikkatini Dağıtın

  Köpeğiniz korktuğu zaman, onun dikkatini dağıtmak iyi bir çözüm olabilir. Hatta onun için köpek ödül kemikleri gibi yararlı bir şey vermek daha iyi olabilir. Stresli, kaygılı ruh hailini neşeli bir duruma çevirir. Köpeğinizin dikkati dağılır ve o kaygıları da atlatmasına yardımcı olur.

  Her köpek farklı karaktere sahiptir. Bu yüzden her köpek de farklı şekilde okşanmaktan hoşlanır. Bazıları hafifçe sevilmekten hoşlanırken bazıları da sertçe sevilmekten keyif alır. Siz de köpeğinizin sevdiği şekilde onu okşayın. Önce kafasından başlayın sonra omurga ve kalçasına kadar ilerleyerek sevin, okşayın. Göreceksiniz bunu defalarca yaptığınızda köpeğiniz nasıl da sakinleşecek.

  Bazı eğitimcilere göre köpeğinizin korktuğu anda ödüllendirilmesi onu sürekli olarak korkmaya kaygı duymaya itebilir. Bu yüzden zaman zaman onun korku ve kaygılı davranışlarını görmezden gelmek gerekir.

Thundershirt Köpek Giysisi

  Köpeğinizin sakinleşmesi için dilerseniz thundershirt köpek sakinleştirici giysisi kullanabilirsiniz. Bu giysinin özelliği köpeğin gövdesine baskı uygulamasıdır. Köpeğiniz kendisini kaygılı hissettiğinde baskı uygulanır ve bu onlar için rahatlatıcıdır. Başka bir bakış açısıyla anlatmak gerekirse, bir bebeğin kundağa sarılması nasıl onları rahatlatıyorsa, köpekler de bu baskıyı öyle algılar.

  Klasik müzik dinletmek de köpekleri sakinleştiren uygulamalar arasındadır. Köpek sahiplerinin ve barınakların çoğu köpekleri yatıştırmak için alçak sesle klasik müzik dinletirler.

köpek sakinleştirme

Köpeklerin Kaygısı Nasıl Önlenir?

  Birçok köpek uzmanına göre aşırı kaygılı, çabuk heyecanlanabilen veya çabuk korkabilen köpeklerin yetersiz eğitimden kaynaklı bu durumlarda olduklarını düşünür. İyi eğitilmiş bir köpeğin bu davranışları kolay kolay göstermesi beklenmez. Bu yüzden siz de gerek veterinerde gerek ise başka yerlerde bu tür sorunlarla karşılaşmamak için onu eğitmelisiniz.

  Köpekler sahibini de sürünün bir üyesi olduğunu düşünür. Yani sahiplerinin kaygılı veya korku dolu olduğunu hissederse benzer tavırlar takınır. Eğer sizde huzursuzluk varsa bunu köpeğinize belli etmemenizde yarar vardır. Derin bir nefes alıp, içinizden sayarak hafif hafif nefesinizi vererek kendinizi rahatlatabilirsiniz.

 

Feromon nedir?

Anne köpekler yavruları ile havaya salınan doğal mesajlar ile iletişim kurar. Bu "rahatlatıcı mesajlar" bilimsel olarak köpek rahatlatıcı feromonları olarak adlandırılır. Bu kokusuz köpek mesajları insanlar ve kediler tarafından değil sadece köpekler tarafından algılanabilir. Bu "rahatlatıcı mesajlar" tüm yaştaki köpekler için güçlü bir konfor ve güvenlik sinyali sağlar. 10.000 yıl boyunca köpekler ve insanlar, birlikte yaşamaya daha yakın bir şekilde uyum sağlayarak benzersiz bir ilişki kurdular. Ancak modern hayatımız, köpeklerin uyum sağlamakta zorlanabileceği durumlar sunar. Temel bir güven verici unsurdan, yatıştırıcı bir feromondan yoksundurlar. Vahşi doğada, yavru köpekler ve yetişkin köpekler genellikle gruplar halinde yaşar ve havaya salınan doğal mesajlar - feromonlar alışverişinde bulunur. Bu yatıştırıcı mesajlar emzirme döneminde anne köpekler tarafından ve yetişkin köpeklerin kulaklarından yayılır. Adaptil, köpeğinize, bu rahatlatıcı feromonu sağlar: iyi olmalarına katkıda bulunur ve stresli durumlara uyum sağlamasına yardımcı olur.

 

kedi kumu

İlginizi Çekebilecek Yazı Başlıkları

Köpeklerin Hoşlanmadığı Şeyler Nelerdir?

Biz insanlar gibi köpeklerin de hoşlanmadığı bir takım şeyler vardır. Bunlar muhtemelen sizin keyif aldığınız ancak evcil hayvanınızın hoşuna gitmeyen şeylerdir. Tabi kasten yapmadığınız davranışlar da onları rahatsız ediyor olabilir. İnsanlarla köpekler her ne kadar çok uzun süredir birlikte yaşıyor olsa da birbirleri hakkında bilmedikleri pek çok şey olabilir. Biz de bu yazımızda köpeklerin hoşlanmadığı hatta kimi zaman nefret ettiği şeyler hakkında bilgiler paylaşmak istedik. Bunu köpeğinizle aranızdaki iletişimin daha iyi olması için bir fırsat olarak görebilirsiniz.

Yazının Devamı >>

Köpekler Regl Olur Mu?

Doğada her canlının varlığını, türünü devam ettirme ve çoğalma amacı vardır. Köpekler de bu konuda istisna değildir ve doğalarında olan bu içgüdüleri inkar etmek olmaz. Bu nedenle size adet dönemi içinde olan dişi köpekler için bu süreci nasıl ele almanız gerektiği konusunda ipuçları vereceğiz.

Yazının Devamı >>

Köpekler Sadece Kuru Köpek Maması Mı Yer?

Köpekleri iyi ve sağlıklı besleyebilmek için öncelikle onların sindirim ve beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olmamız lazım. Çok eski dönemlerde, köpekler avcılık yaparken sindirim sistemleri etçil olmaya yönelikti. Günümüzde evcilleşmeyle beraber köpeklerin yeme alışkanlıkları da değişti. Sadece insanların hayatlarına değil, yemeklerine de ortak olmaya başladılar. Bunun sonucunda köpeklerin beslenme alışkanlıkları değişti ve artık yarı etçil denebilecek sindirim sistemlerine geçtiler. Köpeklerin tüm beslenme değerlerine buna göre ayarlanmaya başlandı.

Yazının Devamı >>

Köpek Pati Bakımı

Köpeklerin patileri de en az insanların ayakları kadar önemli ve hassastır. Onlar da tıpkı bizim gibi bu konuda bakıma ihtiyaç duyar. Özellikle yaz aylarında sıcak bir asfaltta veya kış aylarında karda köpeğinizi yürütmek doğru olmaz. Yani köpeğinizin patileri de doğru ve düzgün bir biçimde korunmalıdır. Köpeklerin patilerinin korunması ve köpek pati bakımı özen gerektiren bir iştir. Pati bakımında da tırnağın uzunluğu, çatlaklar ve pati arasında kaçan maddeler gibi pek çok faktör düzenli olarak elden geçirilmelidir. Peki iyi bir köpek pati bakımı nasıl yapılır?

Yazının Devamı >>

Etiketler: köpek sakinleştirme,
Mayıs 16, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR