Köpek Kavgasını Ayırma ve İlk Müdahale

Köpekler Hakkında

Köpek Kavgasını Ayırma ve İlk Müdahale

 

Köpeklerin kavga etmesine şahit olmuşuzdur. Bazen bu kavganın sebebi kıskançlık olduğu gibi çoğu zaman alan koruma özelliklerinden kaynaklıdır. Köpeğinizle yürüyüşler yaparken köpeğinizin başka bir köpek tarafından saldırıya uğraması durumunda başınıza gelecekler ve nasıl davranmanız gerektiği hakkında kısa bilgileri bulacaksınız.

 

İlk yapmanız gereken şey sakinliğinizi korumak olmalıdır. Sizin telaş içerisinde ne yapacağınızı bilmemeniz köpeklerin daha çok birbirlerine zarar vermesi anlamına gelebilir. Köpeğiniz tasmalı ise kendisini savunması için tasmayı serbest bırakın ama asla kontrolü bırakmayın. Her iki köpeğe de eşit miktarda çekme işlemi uygulayın. Köpeğin sadece birini tutmak diğerine daha fazla saldırma olanağı sağlamaktadır.

 

Özellikle profesyonel eğitmenlerin ısrarla söylediği şey, asla araya girmemenizdir; bu durum size de zarar verebilir. Yapmanız gereken, etrafınızdaki bir kişiden daha yardım istemek. Her iki kişi de köpeklerin arka ayaklarını tutup havaya kaldırmalıdır. Sonrasında kollarınızı dirseklerden geri çekmeniz gerekmektedir. Buradaki önemli nokta kendinizle beraber köpekleri geri çekmek değil, kollarınızla bir miktar çekmenizdir. Köpekler bir müddet daha birbirini bırakmayacaklar; ancak yerden destek alarak nefes almaları gerektiğinde, bu desteği alamayacaklarından dolayı, nefes almak için ağızlarını açmak zorunda kalacaklar. İşte o noktada köpekleri tamamen geri çekip kontrol altına almanız gerekmektedir. Köpekler kendilerine su serpilmesinden nefret ederler o yüzden yanınızda su varsa saldıran köpeğe su serpin. 
Yakınlarda biri varsa saldıran köpeği tutmasını isteyin sizde kendi köpeğinizi geriye çekerek ayırmaya gayret edin. 

 

Köpeklerin kavgasını ayırmanın güç olduğunun farkındayız. Ama kavgayı ayırdıktan sonra yapmanız gereken ve önem taşıyan ilkeleri sırasıyla uygulamak gerekir. Eğer köpeğiniz yara almışsa, vakit kaybetmeden yaraya müdahale etmek gerekir. Bu müdahalenin ilk adımını köpek sahipleri yapmalı ve sonrasında veteriner muayenesinden kesinlikle geçmelidir.
Köpeğiniz yaralanmış ise saldırgan olabilir. En uysal köpek bile acı hissettiğinde sahibine zarar verebilmektedir. Bu yüzden temkinli yaklaşmak gerekir. Eğer yanınızda ağızlık taşıyorsanız mutlaka köpeğinize ağızlık takarak yarayı kontrol edin.

 

Isırık yaraları derin yırtıklar olabilir, ağır kanama, şiddetli şoka neden olur ve olası ölüm sebebi iç kanama ve şiddetli kanamalardan kaynaklıdır. Kan akıyorsa kanamanın kontrol altına alınması gerekir. Şiddetle fışkıran kanama odağına bir tampon ya da bezle baskı yaparak kanın dışarı akmasına engel olmalısınız. En yakın kliniğe hızla ulaşmanız köpeğinizin hayatını kurtaracaktır. Eğer kanama ayaklarda ise kanamanın hemen üst tarafından turnike uygulanması işe yarayacaktır.

 

Yara ağzı açıksa ve kanama yoksa izlenecek yol, ilk yardım uygulamaları olmalıdır. Yarayı temizlemek ilk adımdır. Yaraya yapışık olan toz toprak elle uzaklaştırılmalı ve yaranın derinliğine bakılmalıdır. İmkânlar dahilinde yara bol sabunlu su ile yıkanmalı etrafındaki kıl, salya ve toprak kalıntıları uzaklaştırıldıktan sonra antiseptiklerle yara tuvaleti yapılmalıdır.
Isırık yarasında akla ilk gelen kuduz olsa da, aslında en önemli şey yara enfeksiyonlarıdır. Bu sebepten dolayı köpeğinize antibiyotik tedavisi gerekebilir. Veteriner hekiminizin önerdiği antibiyotikler özenle kullanılacaktır.

 

 

Tedbirler;
1)    Köpeğinizle yürüyüşe çıkarken diğer köpeklerin saldırısından korunmak için köpeğinizle doğru alanları tercih edin. Başıboş köpeklerin yoğun olduğu alanlar tehlikeli olabilir.
2)    Mutlaka saldırgan köpeği kaçırmak için yürüyüşlerde yanınıza köpek kovucu alın.
3)    Kendinize bir yürüyüş çantası oluşturun ve içerisine köpek ilk yardım seti koyun. Her yürüyüşte nasıl kaka poşeti alıyorsanız bu ilk yardım çantasını almayı da adet haline getiri.
4)    Köpekler düdük sesinden nefret ederler ve kavga anında yanınızda bulunduracağınız bir düdüğü üflemek saldırgan köpek için caydırıcı olabilir.

Etiketler: Köpekler Hakkında
Şubat 20, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR