Köpekler Depresyona Girer Mi?

Köpekler Depresyona Girer Mi

Köpekler Depresyona Girer Mi?

  Depresyon denilince genelde insanlara yönelik bir rahatsızlık akla gelir. Ancak köpekler de depresyona girebilmektedir. Fakat köpeğiniz bunu size konuşarak anlatamaz. Bu yüzden de onların davranışlarını yorumlamanız gerekir. Peki köpekler neden depresyona girer? Onların depresyonda olduğunu nasıl anlarız?

Köpeklerde Depresyonun Olası Sebepleri

  Köpeklerde görülen depresyonların birçok sebebi olabilir. Bunlar kendi kendine yani dıştan bir etki olmaksızın kendiliğinden meydana çıkabileceği gibi depresyonun sebebi genellikle çevresel faktörlerden kaynaklıdır.

  Eve başka bir hayvanın gelmesi ya da aileye bir bebek katılması köpekleri depresyona sokabilir. Bunların dışında aileden birinin başka bir yere taşınması, bir süre yokluğu da köpekleri depresyona sokabilmektedir. Eğer yeni bir eve taşınıyorsanız da köpeğinizin alışkanlıklarını değiştirmesi hiç de kolay olmayacaktır. Köpeklerin günlük rutinindeki değişimler veya rutin bir yürüyüşte başka bir köpekle kavga etmesi de ruh halini kötü yönde etkileyebilir.

  Bazı hayvan sahiplerinin aklına dahi gelmese de köpeklerde hava değişiminden dahi depresyon görülebilir. Bazı durumlarda ise depresyonun sebebi tamamen genetik olabilir. Fakat çoğu zaman köpeklerdeki depresyonun asıl nedeni sahiplerinin uygunsuz davranmalarıdır.

  Köpeklerde sahiplerinin yarattığı etkiden kaynaklı depresyonlara verilebilecek olan örnekler de vardır. Köpeğiyle yeterince ilgilenmeyen ve onun ruhsal sağlığını düşünmeyen köpek sahipleri ileride oluşabilecek olan depresyondan da sorumludur. Köpeğin yeterince hareket etmesine imkan vermemek, ona karşı fazla korumacı olmak, köpeğe insan muamelesi yapmak, tüm gün evcil hayvanınız yalnız bırakmak, vurmak, bağırmak, bağlı tutmak gibi kötü davranışlar köpek sahibinden kaynaklı olarak köpeklerde depresyonu da beraberinde getirir.

  Köpeğin sahibinin depresyonda olması da köpeklerde depresyon görülmesinin sebeplerinden biri olabilir. Çünkü köpek sahibi depresyonda olduğundan dolayı köpeğin ihtiyaçlarını karşılayamaz ve evcil hayvanlarında da bu davranışlar depresyona yol açabilir.

  İlginizi çekebilir: Köpek Sağlık ve Bakım Ürünleri

Köpeklerde Depresyon Belirtileri

  İnsanlarda görülen depresyonla köpeklerde görülen depresyon belirtileri oldukça benzerdir. Bu belirtiler yorgunluk ile can sıkıntısına benzetilebilir. Fakat köpeğin depresyonda olduğu farkedilmezse evcil hayvanınız güçten düşebilir.

  Etkileşim eksikliği depresyonda en çok görülen belirtilerden biridir. Özellikle diğer insanlarla ya da yürüyüşlerdeki etkileşim eksikliği depresyonun en belirgin belirtilerindendir. Köpeğinizin oyun oynamak istememesi, koşmaması veya yürüyüş dahi yapmak istememesi ağır depresyon belirtisi olabilir. Öyle ki bu davranışlarını köpek maması yememe gibi davranışlar da izleyebilir veya buna zıt olarak olağanüstü derece yemek yemesi de depresyon belirtilerindendir. Uyku düzenini de takip etmeniz gereklidir. Çünkü genelde köpeklerde depresyonu uyku bozukluğu takip eder.

köpek depresyon

Etiketler: köpek ruh hali,
Eylül 06, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR