Persian (İran Kedisi) Kedi Irkı ve Özellikleri

iran kedisi

İran Kedisi

  Tartışmasız kedi sahiplenmek isteyen kişilerin ilk tercihleri arasında yer alan kedi türlerinden persian (iran kedisi) ırkı, aileye ve dostluğa olan düşkünlüğünün yanı sıra zekâsı ile de tanınmaktadır.

  İran kedisi (Persian) yüzyıllardır en çok bakılan kedi cinsi olmasının yanında, uzun ve kabarık yapıdaki güzel tüyleri sayesinde, birçok yarışmada birincilik elde etmiş, gönüllere kurduğu tahtı resmileştirmiştir.

  Bakımı zor olsa da iran kedisi akıllı ve çabuk öğrenen sevecen bir kedi ırkıdır. Sahibinin kucağında saatlerce sıkılmadan oturabilir.  İran Kedileri (Persian) insanlara çok düşkündür, ama onurlarını verecekleri kişi konusunda seçici olurlar. Onların sevgisini ve güvenini kazanmak zorundasınız. Nazlıdırlar ve ilgi isterler, sevgi için can atarlar. Ancak bazı kedilerin yaptığı gibi sizi rahatsız etmezler. Yan ısıra, eğer yeteri kadar dikkat göstermezseniz, hissiyatlarının biliniyor olmasını isteyeceklerdir.

  İran Kedisi (Persian) sahibi olmak bağlılık gerektiren bir zaman alır. Güzel kürklerinin görünümü ve birbirine dolanmaması için günlük tımarlanmaya ihtiyacı vardır. Çünkü uzun kürklerinin koyun gibi bir hali vardır ve İran Kedisi (Persian) sadece ev içinde yaşaması gerekeceği göz önünde bulundurulmalıdır. Çoğu İran Kedisi (Persian) düşkünleri, tüylerinin en azından bir bölümünün kıvrılmasına dikkat etmelidir. Özellikle kıç ve anüs bölgesinde dışkı birikiminden kaçınılmalıdır. Eğer kedi, yakın zamanda gözükmeyecek ise bu temizliğin yapılmış olmasına dikkat etmeniz gerekir.

   

iran kedisi 

İran Kedilerinin Soyu Nereden Geliyor?

  İran kedileri (Persian) uzun süredir saltanatlarının keyfini sürmektedirler ve ilk modern kedi şovunun olduğu Londra Crystal Palace’ta 1871‘den beri görünür bir şekilde öne çıkmışlardır. İran kedisinin süregelen ısrarlı yetiştirilmesi sonucunda sarsılmaz yerleri olan İngiliz ve Amerikan Shorthair’ler bile kendi ana vatanlarında tahtlarını kaybettiler. İran kedileri (Persian) 125 senedir çevremizdedir. Modern persian ve angora türünü içeren uzun tüylü kediler ilk olarak 1500‘lerin ortalarında Avrupa’da görülmüşlerdir ve tarihi dökümanlara göre, Roman ve Fenikelilerin karavanlarında şimdiki Iran ve Türkiye taraflarında insanlara tanıtılmışlardır. Araştırmacılar uzun saç çekinik geninin kedi popülasyonun da, Persia taraflarındaki büyük dağların oralarda gelişigüzel açığa çıktığına inanmaktadırlar. Persian kedisinin Avrupa dünyasına 1600‘lerde Italyan gezgin Pietro della Valle ‘nin(1586-1652) getirdiğine inanılır. Angora ve Persian kedileri Pietro’nun el yazılarında görülmektedir. Persian kedilerini, uzun gri tüylü, ipeksi, parlak kürklü olarak tanıtmaktadır. Persiadaki Khorazan ilinde yer edindiklerini not almış ve Hindistan’a Portekizliler tarafından getirilmiştir.

 

İran Kedilerinin Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

  Her gün fırçalanarak taranması bakımı açısından önem taşır. Fırçalanma işlemi yumuşak şekilde uygun bir kedi fırçalama tarağı kullanılarak yapılmalıdır. Uzun tüylü olan yapısı nedeni ile tüy topaklanmasına karşı şiddetle dikkat edilmesi gerekmektedir.

  Fırçalamasının haricinde yıkanma işlemi genelde kuru kedi şampuanı veya köpük şampuan kullanılarak yapılmalı, mümkünse çok nadir bir şekilde ıslak yıkama uygulanmalıdır.

 

  İlginizi çekebilir: Kediler Kutuları Neden Sever?

   
Etiketler: ankara kedisi, cilt bakımı, İran Kedisi, ıslak yıkama, Kedi Irkları, Kedi maması, kuru şampuan, persian, somonlu kedi maması, tüylü kedi, uzun tüylü kediler için kedi maması
Ocak 17, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR