Norveç Orman Kedisi

kedi ırkları

Norveç Orman Kedisi

Bu büyük, güzel kediler, arkadaşlığı seven ancak kedileriyle sürekli fiziksel temasa ihtiyaç duymayan aileler için mükemmel evcil hayvanlardır. Norveç orman kedileri yakın olmaya ve oynayarak ya da sadece gözlemleyerek etkileşime girmeye heveslidir, ancak her zaman kucaklanmamayı tercih ederler. Yoğun tüyleri, kısa tüylü ırklardan daha fazla bakım gerektirir ve belirli sağlık koşullarına eğilimlidirler.
Norveç ormanlarında yüzlerce yıldır yaşayan ve tüm dünyaya nam salmış iri kedi ırkları arasındandır. Norveç orman kedisi, Norveç’te skogkatt olarak adlandırılır. Norveç orman kedisine, Amerika Birleşik Devletleri'nde bazen "wegie" takma adı verilmektedir. Norveç orman kedisini bilinir yapan uzun tüyleriyle daha da heybetli bir hal alan iri vücudu ve adeta ona bir vaşak görünümü veren tüylü kulaklarıdır. İnsanlarla güçlü bağ kurmasına rağmen çok iç içe olmak ona uygun değildir. Yabancılara karşı soğuk ev halkına karşı samimidir.
Büyük ama dengeli ve sağlam kemik yapısına sahip sağlam kaslıdır. Geniş bir göğsü ve hatırı sayılır bir çevresi vardır, ancak kedi asla şişman görünmemelidir. Arka ayakları ön ayaklarından biraz daha uzundur. Cinsin kulakları yoğun bir şekilde tüylüdür. Norveç orman kedisi, İskandinavya'nın sert kışlarında kediyi sıcak tutmak için özel bir çift tüye sahiptir. Daha uzun, kaba, suya dayanıklı tüyler, göğüste bir fırfır, boyunda bir yaka, arka bacaklarda pantolon, gür bir kuyruk ve ayak parmakları arasında yoğun bir püskül vardır. Kısa, yoğun bir astar, soğuğa karşı sıcak bir yalıtım sağlar. 

Norveç Orman Kedisi Özellikleri

Norveç orman kedisi asla bir kucak kedisi değildir. Kendi istemediği sürece yanınıza sokulması söz konusu değildir. Bu demek değildir ki size soğuk bir kedi tarifi vermesin. Norveç orman kedisinin soğuk bir kişiliğe sahip olduğu anlamına gelmez. Sadece senin yanında olmaktansa yakınlarda olmayı tercih ederler.
Aile fertlerine karşı yumuşak huylu olmaları çocuklu aileler için Norveç Orman kedisini mükemmel yapar. Ailenin her ferdine özellikle çocuklara karşı oldukça saygılıdır. Birden fazla kedili ailelerde kediler arası sorun dönem dönem çıksa da Norveç orman kedisi bu konuda en masum alan taraftır.

    

Norveç Orman Kedisinin Tarihi

Norveç orman kedisi soyunun Vikinglere kadar uzadığı düşünülmektedir. 15-16 yy daki kalıntı ve tasfirlerde Norveç Orman kedisi sık sık betimlenmiştir. Yaşadığı bölgede iriliği birçok masala kahraman olan Norveç orman kedisi bununla birlikte, 20. yüzyılın başında, diğer kedi türleri ile gelişigüzel melezleme nedeniyle biraz daha boyutları küçülmüştür. Norveç orman kedisini Norveç'in ulusal kedi türü olarak kabul edildi. Daha sonraları Norveç'teki tür meraklıları sonunda dikkatli yetiştirme programları aracılığıyla türü kurtarmayı ve sayısını artırmayı başardılar. 
İlk Norveç orman kedileri 1979'da Amerika Birleşik Devletleri'ne ithal edildi. Norveç orman kedisi, 1984'te Uluslararası Kedi Derneği tarafından şampiyonluk statüsü için kabul edildi. Kedi Meraklıları Derneği, 1993'te Norveç orman kedisini tam şampiyonluk statüsü için kabul etti. 

Norveç Orman Kedisi Bakımı

Norveç orman kedisinin yoğun ve uzun tüyleri sağlıklı tutmak için haftalık olarak kapsamlı bir fırçalama gerektirir. İlkbaharda yılda bir kez, Norveç orman kedisi, ekstra yalıtıma ihtiyaç duyulmayan yaz mevsimi için astarının çoğunu çıkarır. Bu mevsim geçişinde dökülme ağır olabilir, bu nedenle daha sık fırçalanmalı ve astar kısmı taranarak uzaklaştırılmalıdır. Yılın diğer tüm zamanlarında, Norveç orman kedisi orta derecede tüy döker.
Norveç orman kedileri geç olgunlaşırlar. Yetişkinliğe kadar canlı ve eğlencelidirler, ancak aktif değildirler. Norveç orman kedileri, eğlenceli oyuncaklara bayılır ve genellikle kendi şartlarına göre bir oyun seansına hazırdır. Tırmanmak ve tırmalamak adeta onun yaşam şeklidir. Bu sebeple evdeki bakımında en büyük sorun mobilyalara verdiği zarardır.

Yaygın Sağlık Sorunları

Norveç orman kedisi, kalp hastalıklarına, kalça displazisi ve diyabet hastalığına eğilimlidir. Yaşın ilerlemesi ile kalp duvarlarının kalınlaşması Norveç orman kedilerinde sık görülen hastalıklardandır. Kalça displazisi (kalça ekleminin gevşekliği) kedilerde köpeklere göre daha az görülür, ancak Norveç orman kedisi bu hastalığa da yatkındır. Glikojen depo hastalığı tip IV (GSD IV), kusurlu bir enzimden kaynaklanır ve organ işlev bozukluğuna, kas atrofisine ve ölüme yol açar.

Diyet ve Beslenme
Norveç orman kedileri sağlam yapılıdır ancak asla şişmanlamamalıdır. Norveç orman kedinizi zayıf tutmak, diyabet, kalp hastalığı ve aşırı kilo ile birleşebilen kalça displazisi gibi kiloyla ilgili sağlık sorunlarını önlemenin en iyi yoludur.

Norveç Orman Kedisinin Artıları
•İnsanlarla ve evcil hayvanlarla dost 
•Soğuk sıcaklıkları tolere edebilir
•Rahat ve uyarlanabilir kişilik

Norveç Orman Kedisinin Eksileri
•Kucak kedisi değil
•Tüylerin en az haftada bir fırçalanması gerekiyor
•Uzun süre yalnız kalmayı sevmez

Etiketler: kedi ırkları
Temmuz 08, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR