Habeş Kedisi- Abyssinian

habeş kedi

Habeş Kedisi - Abyssinian

  Habeş kedileri hem görünüşü hem de karakterleriyle en çok sevilen kedi ırkları arasında yerini almaktadır. Abyssinian kedisi olarak da adlandırılan bu kedi ırkı artık ülkemizde de tanınmaya başlandı. Oldukça zeki ve enerjik olan habeş kedisi boğazına düşkün kedilerdir.

Habeş Kedisinin Kökeni

  Habeş kedisi İngiltere’de ortaya çıkan bir kedi ırkıdır. 19.yüzyılda Kuzey Afrika’da görev yapan bir İngililiz askerinin yerel satıcılardan habeş yavru kedileri sahiplenip, daha sonra İngiltereye götürdüğü düşünülmektedir. Yani Habeş kedileri Afrika kökenli olup, dünyaya yayılması İngiltere’den gerçekleşmiştir. 1919 yılında da resmi olarak Habeş kedi ırkı, yani Abyssinian kedi ırkı kayıt altına alınmıştır.

  2008 yılında yapılan genetik araştırmalar sonucu Habeş kedisinin hem Güneydoğu Asya, hem Batı ırkları, hem de Avrupa ırklarıyla bir takım ortak genler taşıdığı ortaya çıkmıştır.

habeş kedisi

Habeş Kedisinin Fiziksel Özellikleri

  Fiziksel özellikleriyle oldukça dikkat çeken Habeş kedilerinin kafası üçgen şeklinde olup, kulakları da diğer kedilere göre daha büyüktür. Gözleri büyük ve birbirinden ayrıktır. Abyssinian kedisi olarak da adlandırılan habeş kedisinin karakteristik özelliklerinden en bilineni de gözlerinin altındaki çizgilerdir. Bu çizgiler habeş kedilerine ciddi anlamda farklı bir görünüş katmaktadır. Göz renkler ise yeşil veya altın sarısı olabilir.

Habeş Kedisinin Boyutları

  Habeş kedileri orta büyüklükte kedilerdir. Maksimum 4,5 ile 5 kiloya ulaşırlar. Vücut yapıları kaslı, bacakları ince ve patileri küçüktür. Yani görünüşleri itibariyle narin bir yapıya sahiptirler. Abyssinian kedi ırkının tüyleri orta uzunlukta ve oldukça sıktır. Tüylerinin rengi mavimsi, kızıl veya kahverengi olabilir. Bazılarında açık, bazılarında koyu çizgiler bulunur.

  İlginizi çekebilir: Kedi Taşıma Çantası

 

Habeş Kedi Irkının Ömrü Kaç Yıldır?

  Habeş kedilerinin farklı ırklardan güçlü özellikleri taşıması sebebiyle ömrünün uzun olduğunu söyleyebiliriz. Ortamala yaşam süreleri 9 ile 15 yıl olan bu kedilerin iyi bakıldığı takdirde 20 yıl rahatlıkla yaşadığı görülmektedir.

Habeş Kedi Irkında Genetik Hastalıklar

  Hemen hemen tüm kedi ırklarında olduğu gibi Habeş kedi ırkı’nın da genetik olarak bir takım hastalıklara yatkınlığı vardır. Eğer siz de bir Habeş kedisi sahiplenmek istiyorsanız, bu kedi hastalıkları konusunda bilgi sahibi olmalısınız ki hem önlemek adına bir takım tedbirler alabileseniz hem de ortaya çıkabilecek hastalıklar hakkında bir fikriniz olsun. İşte Habeş kedilerinin yatkın olduğu kedi hastalıkları;

  • Periodontal (Diş eti hastalıkları)
  • Hiperestezi (Nörolojik hastalık)
  • Diz kapağı çıkıklığı
  • Dejeneratif göz hastalığı
  • Böbrek yetmezliği

Habeş Kedisinin Karakteri

  Habeş kedileri oldukça zekidir. Özellikle tuvalet eğitimini kolay öğrenebilen kedi ırklarındandır. Diğer canlılar da iyi ilişkiler kurabilen bu ırk, çocuklarla da iyi anlaşır. Habeş kedisi ailesine düşkün, dost canlısı ve oyuncudur. Bu mükemmel özellikleriyle Habeş kedileri kusursuz birer ev kedisidir.

Habeş Kedisinin Bakımı

  Abyssinian kedisi olarak da adlandırılan Habeş kedilerinin bakımı oldukça kolaydır. Haftada bir kez kedi tarağı ile ölü tüyleri toplamak yeterlidir.

  Diş bakımları için kedi diş fırçası veya parmaklarınıza geçirebileceğiniz diş fırçası çubukları kullanabilirsiniz.

  Evcil hayvanınzın kulaklarını düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın, eğer kulakları kirliyse veteriner hekime başvurmanızı öneririz. Sizin kulak çubuğu ile temizlemeye kalkmanız kediniz için korkutucu, rahatsız edici olabilir.

  Habeş kedisinin beslenmesine gelince, bu ırkın genetik böbrek hastalığına yatkınlığı düşünüldüğünde bir profesyonel yardım almak için veteriner hekime başvurmak gerekir.

 

 

  İlginizi çekebilir: Kediler Nankör Müdür?

 

   
Etiketler: habeş kedisi, abyssinian kedi, habeş kedi ırkı,
Şubat 10, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR