Kedinizin Tuvalet Kabının Dışına İşeme Nedenleri

Kediler Hakkında

Kediler Tuvalet Kabının Dışına Neden Çiş Yapar?


Kedilerin, milyonlarca kişinin evcil hayvanı olmasının nedeni, evde bakımının kolaylığı, sevecenliği ve titiz olmalarıdır. Bu titiz ve sevimli yaratıklar her zaman istediklerini yaparlar ve asla itaatkâr değildirler! Eğer kedinizin son zamanlarda anormal davranışları evi kirletmek, her yere işemek ve yeri pisletmekse; sizin için hayal kırıklığı olacaktır

Kedinin normal olmayan bu davranışları bir sorunun habercisi olabilir. Kedinizin neden tuvalet kabının dışına işediğini ve bunu durdurmak için hangi önlemleri alabileceğinizi öğrenmek için size küçük fikirler verecek bu yazımızda, nedenleri ve sonuçlarını bulacaksınız.

Kedinizin Tuvalet Kabının Dışına İşeme Nedenleri

Dışarıya işemek, kedilerin, yüzünüzdeki sıkıntıyı görmek için zevkten yaptıkları bir şey değildir. Aslında, bazı durumlarda altta yatan ciddi tıbbi sorunların bir göstergesidir. Bazen kediler size hareketleri ile birçok isteğini ifade etmektedir. İşte kum kabının dışına işemenin de, anlatmaya çalıştığı bir şeylerin ifade şekli olduğunu bilmelisiniz. Kızıp sinirlenmek yerine nedenini sorgulamanız, hem kedinizin sağlığı, hem de sizin huzurunuz için iyi olacaktır. 

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu olan kediler idrar yapmak için zorlanır, idrar yaparken ağrı ve rahatsızlık hisseder, idrar miktarında azalma ve idrarda bir miktar kan görülür. İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan kedilerin çoğu, sonunda ağrıyı tuvalet kabıyla ilişkilendirir. Bu nedenle, kum kabı yerine evin her yerine işemeye başlarlar. Bu onların sana iyi olmadıklarını söyleme biçimleridir.

Kristalüri

İdrarda kristallerin varlığı, kristalüri adı verilen bir problemi ifade eder. İdrarın anormal pH'ı, idrar kristalinin oluşumuna neden olur.
Çoğunlukla önemli bir sorun değildir. Bazı durumlarda, kedilerde ilerleyici olarak böbrek ve mesane taşlarına yol açabilir. Bu da idrar yollarını etkiler; ağrılı ve zararlıdır.

Mesane taşları

Mesanedeki taş benzeri oluşumlar, minerallerin ve diğer maddelerin bir araya toplanmasıyla oluşur. Mesane taşları, sidik kesesi duvarını tahrişi, üretral tıkanıklıklar ve idrar yolu enfeksiyonları gibi akut veya ciddi durumlara neden olabilir.

Metabolik Hastalıklar

Hipotiroidizm ve diyabet gibi metabolik hastalıklar vücudun normal işleyişini etkilemektedir. Kilo kaybı, halsizlik ve normalden daha sık su içme ve idrara çıkmalara neden olur. Bu nedenle, kedinizin tuvalet kabına idrar yapmasını zorlaştırır. 

Dejeneratif Eklem Hastalıkları

Artrit gibi dejeneratif eklem hastalıkları, kedilerde şiddetli eklem ağrısına neden olur ve hareketliliğini doğrudan etkiler. Yaşlı kedilerde bu durumun görülme olasılığı daha yüksektir.
Tuvalet kabı, kedinizin zıplamasını veya tırmanmasını gerektiriyorsa, kediniz eklemlerdeki baskı nedeniyle kum kabına girmekten kaçınırlar.

Feline Idiyopatik Sistit

FIC olarak da adlandırılan bu durum, kedinizin ortamındaki bir değişikliğin ardından şekillenen stres tepkisinden kaynaklanır. Kediler rutinleri sever ve alışkanlıkları olan canlılardır. Tuvalet kabının yerini değiştirmek, yeni kedi kumu kullanmak veya yeni bir tür kedi kumu almak vb. nedenler onlar için stres kaynağı olabilir.
Kedilerin evin etrafına çiş yapma sebeplerinden biri de kedinin bulunduğu ortam veya çevresindeki değişikliktir. Kedinizin, eve yeni insanlar gelmesi gibi son zamanlarda meydana gelen değişikliklerden veya rutininin bozulmasından rahatsız olması mümkündür.
Stres ve kaygı, kedilerin uygunsuz idrara çıkmalarına önemli ölçüde katkıda bulunur. Kedinizin idrar işaretleme gibi istenmeyen davranışlar sergilemesine neden olabilir (çişlerini bırakarak bölgesel bir sınır oluşturmak gibi) Bu onların stres/kaygı ile başa çıkma yollarıdır.

Böbrek Hastalığı

Böbrek hastalığından muztarip kediler, susuzlukta dramatik bir artış yaşarlar. Bu da sık idrara çıkma ile sonuçlanır. Ya işemek için kum kabına ulaşamıyorlar ya da tuvaletleri hızla kirleniyorsa kum kabının dışına tuvaletlerini yapmaları kaçınılmazdır.

Kirli Bir Tuvalet kabı

Kedilerin ne kadar temiz olma eğiliminde olduklarına şaşırmamalıdır. Tuvalet kabını temizleme konusundaki ihmaliniz, titiz kediniz tarafından tolere edilmeyecektir, evdeki diğer 'temiz' köşeleri tuvalet olarak kullanacaktır. Kedi temiz, rahatsız edilmeyen ve rahat bir kum kabı ortamını tercih eder. Bunu sağlamanız gerekir. 

Ulaşılması Zor Bir Yuvalet Kabı

Kediler hiçbir şey için çok çalışmayı sevmezler. Bu nedenle, tuvalet kabına ulaşmada zorluk gibi tuvalet kabı sorunları, kedinizin kum kabını kullanmaktan kaçınmasına neden olabilir. 

Kumun Türü

Kullandığınız kedi kumunun türü ve tuvalet kabından hoşlanmazlarsaa evin her yerini tuvalet olarak kullanabilirler. Kediniz kumun rengini, kokusunu veya türünü beğenmezse, kum kabının içine girmeyi reddedecektir.
Kum seviyesinin çok sığ veya çok yüksek olması da tuvalet kabının kullanılmamasına neden olmaktadır.

Birden Fazla Evcil Hayvan

Kediler eşyalarını bir başka kediyle paylaşmaktan nefret ederler. Onların olan onlarındır, buna hiç şüphe yok! Birden fazla kediniz varsa bir kaç tane tuvalet kabına ihtiyaç vardır. İki kedi için üç tuvalet kabı ve üç kedi için dört tuvalet kabı. Çünkü kediniz diğer kum kutularını meşgul veya kirli bulursa, onları kullanmayı reddedecektir. Bu nedenle, tüm zorlukları önlemek için fazladan bir kedi tuvalet kabı bulundurmak akıllıca olacaktır. Kediniz tuvalet kabındaki eski idrar kokusunu algılarsa, bunu iğrenç bulacaktır

Kediler genellikle sabırlı yaratıklardır, etraflarındaki şeyleri (veya sahiplerini) daha az umursayabilirler. Bu nedenle, kedinizde herhangi bir sıkıntı belirtisi, olağandışı davranış kalıpları, ev kirlenmesi veya buna benzer herhangi bir şey görürseniz, kediniz size kendisinde bir sorun olduğuna dair işaret veriyor demektir.

Bazı durumlar acil bir tıbbi durum olabilirken, diğerlerinde saplantılı davranışlar olabilir. Ne olursa olsun, ertelemeyin!
 

kedi kumu

İlginizi Çekebilir

Kediler Neden Tarak Sesinden Kusar

Kedilerin davranışlarını çözmek oldukça güçtür. Fakat verdikleri tepkilerin ortak olması onların, ilkel yaşamdan bugüne genetik aktarımlarla tecrübelerinin bir sonucu olduğunu bilimsel olarak kanıtlamıştır. Örneğin salatalıktan korkmaları, tarak sesine verdikleri kusma refleksi, kafa toslamaları, yoğurma hareketleri bunlardan bazılarıdır. Bu yazımızda kedilerin davranışları hakkında kısa bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Yazının Devamı >>

Kediler Neden Masaj Yapar?

Kedi sahiplerinin merak ettiği konulardan biri de kedilerin neden masaj yaptığıdır. Kedi masajı, kedilerin ön patileriyle ritmik bir şekilde yaptığı yoğurma hareketine denir. Kediler özellikle masaj hareketini yumuşak ve tüylü yerlere yaparlar. Peki kediler neden masaj yapar? Kedilerin neden masaj yaptığına dair kesin bir bilgi olmasa da bu konuda çeşitli teoriler bulunmaktadır. Gelin isterseniz o teorilere birlikte bakalım.

Yazının Devamı >>

Kediler Neden Çok Uyur?

Uyku tüm kedilerin en doğal dinlenme biçimidir. Kediler günlük işlevlerini gerçekleştirebilmek için uzunca bir süre uykuya ihtiyaç duyarlar. Kedilerin gün içinde uykuya ayırdıkları zaman, yaş ve aktiviteye bağlı olarak 14 ile 18 saat arasında değişmektedir. İnsanlarla karşılaştırıldığında kediler yaklaşık 2 kat daha fazla uyurlar.

Yazının Devamı >>

Kediler Neden Titrer?

Kediler de tıpkı insanlar gibi titreyebilir fakat bir kedinin üşümediği zamanlarda titremesi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Kediler hiçbir davranışını rastgele yapmaz. Yani her davranışının bir sebebi bulunmaktadır. Bu sebeple zaman zaman kedinizi gözlemlemenizi öneririz. Kedilerde istemsiz olarak gerçekleşen titreme çok da normal karşılanmaz. Özellikle kış aylarında bir kedi titriyorsa bunun nedenini ve çözümünü bulmak kolay olabilir. Fakat kedilerde üşütmenin dışında titreme neden kaynaklar, altında yatan sebepler nelerdir konularını bu yazımızda anlatacağız.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Kediler Hakkında
Mart 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR