Kedi Kumunu Kullanmaktan Vazgeçerse

Kedi Kumunu Kullanmaktan Vazgeçerse

Kedi Kumunu Kullanmaktan Vazgeçerse

Kediniz kum kabını kullanma alışkanlığından belirli bir süreliğine de olsa vazgeçerse ; mutlaka bir sorunla karşı karşıyadır. Belki bu duruma karşı ilk tepkiniz ona bağırmak olacak ama bu davranışınız onu sadece korkutacak huzursuz edecek ve şaşırtacaktır. Kediler kinci değildir. Bu yüzden onu kum kabının dışına tuvaletini yaptığı için cezalandırdığınızda koltuğunuzun üstüne çıkıp tuvaletini yapmayacaktır. Bu yüzden siz siz olun onu cezalandırmak yerine değişen bu davranışının nedenini bulamaya çalışın. Doğaları gereği kediler ne kadar temiz olursa olsunlar, kumları yeterince temiz olmazsa tuvaletini kumuna yapmaktan vazgeçebilirler. Siz temizlenmemiş banyonuz da ne kadar duş alabilirsiniz ki? Kediler de aynen biz insanlar gibi hijyenine dikkat eden canlılardır. Tamam yıkanmaya pek ihtiyaçları olmaz ama bu, kumunun temizliğini ihmal edebileceğiniz anlamına da gelmez.Tabi kediler sadece kumları temiz olmadığında tuvaletini oraya yapmaktan vazgeçmezler. Ev düzeninde yapılan bazı değişikler de kedilerin kumundan vazgeçmesinde bir neden olabilir. Sadece düzende değil, kum ile ilgili yaptığınız değişikliklerde de kediniz kumunu kullanmaktan vazgeçebilir. Mesela kumunuzun markasını değiştirirseniz, burnu çok iyi koku alan ve değişik kum kokusunu hisseden kediniz tuvaletini yapmak için evin başka köşelerini tercih edebilir.

Yeni bir eve taşınmak ya da eve yeni bir bireyin gelmesi de onu mutsuz edecek ve bu gibi davranış bozukluklarına neden olacaktır. Yeni birey olmasa da sahiplendiğiniz ikinci kedi bile yeni gelen ufaklıkla aynı kedi kumunu paylaşmaktan hoşlanmayacak olan ilk kedinizin kumu dışında başka yerlere tuvaletini yapmasına neden olacaktır.

Kedinizin kumu yerine halısını tercih etmesi belli bir rahatsızlığın olabileceğinin de sinyalini verebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarıyla başı dertte olan kedilerin idrar yaparken duyduğu rahatsızlık ve acı da kumuna gitmesini engelleyen nedenler arasında yer alabilir. Kumuna her gidişinde acı çeken bir kedinin kumundan vazgeçmesi sizcede normal değil mi? Ayrıca böbreklerinden, karaciğerinden ya da titroidlerinden kaynaklanan bir sorundan dolayı susuz kalmış kediler de, sık sık idrara çıkacakları için kumuna gitmeyi beklemeyebilir. Yani sizin anlıyacağınız altına kaçırabilir.

Siz Neler Yapabilirsiniz?

Gelelim siz hayvan sahiplerine düşen göreve. İlk olarak kedinizi tuvalete çıktığı zamanlarda gözlemlemeniz gerektiğiyle başlayalım. Kediniz idrarını yapmaya çalışırken acı çekiyor mu, zorlanıyor mu ya da kumuna gidene kadar tuvaletini çoktan yerlere yapmış oluyor mu? Bunları çok iyi gözlemlemeniz gerekir. Kediniz evde bulunan herhangi bir bitkinin topraklarını kurcalayarak kendisi için bir alan açar ve orayı kum gibi kullanırsa hiç şaşırmayın! Ayrıca, kedinizi kumuyla birlikte bir odaya koyunca tuvaletini kumuna yapar diye düşünüyorsanız kesinlikle yanılıyorsanız. Bu davranış onu sadece sinirlendirecek, kumunu daha çok reddetmeye itecektir. İşte o zaman bunun altında ciddi bir hastalık olduğu sinyalini alabilirsiniz. Kedinizin size belli etmese de acı içinde olduğundan emin olabilirsiniz, bu yüzden en kısa sürede durumu veteriner hekiminizle paylaşmalı ve bir çözüm bulmalısınız.

Veteriner hekiminizin yapacağı muayene ile kedinizde idrar yolu enfeksiyonları, yangısal bir barsak rahatsızlığı, şeker rahatsızlığı, böbrek, karaciğer ya da tiroid rahatsızlığı olup olmadığını ya da mevcut başka bir neden ortaya çıkacaktır. Eğer kedinizin kumunu kullanmama, idrarını kaçırma, başka yerlere yapma gibi rahasızlıklarının altında bir hastalık yatıyorsa, hekiminizin uygulayacağı tedavi ile kediniz durumu atlatacak ve en kısa sürede sağlığına kavuşacaktır. Eğer altta yatan neden yeni bir kedi sahiplenmeniz, evde yaptığınız düzen değişiklikleri, kedi kumundaki değişiklikler gibi sizen kaynaklı bir etkene bağlıysa ve kediniz tıbbi anlamda sağlıklıysa durumu düzeltmek veteriner hekimin değil sizin elinizde olacaktır. Unutmayın ki kediler evdeki en ufak değişiklikten bile etkilenirler. Kendinizi mutlu edecek değişimler yapmadan önce kedinizin mutsuz olabileceğini unutmayın.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Hangi Kedi Kumu Daha İyidir?

Etiketler: Kedi, Kedi kumu
Aralık 30, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR