Köpeklerde Görülen En Bulaşıcı 10 Hastalık

Köpekler Hakkında

Köpeklerde Görülen En Bulaşıcı 10 Hastalık


Aşağıda, köpeklerinizin yaşamları boyunca maruz kalabileceği en yaygın hastalıkların bir listesi toparlamaya çalıştık. Lakin yaşadığınız şehirde burada listelenmeyen bazı hastalıklar da görülüyor olabilir. Bölgenizdeki yaygın hastalıklar hakkında daha fazla bilgi için veterinerinizden bilgi edinebilirsiniz.


Bazı hastalıklar zoonoz olarak adlandırılır. Zoonoz hastalıklar için, insanlardan diğer canlılara ve evcil hayvanlarımızdan bizlere bulaşan hastalıklar diyebiliriz. İnsanlara bazı hastalıklar (uyuz, saçkıran) fırçalar, tasmalar, yataklar gibi köpeğinize temas eden yüzeylerden bulaşmaktadır.


Canine Distemper

Canine distemper çok bulaşıcı ve virüs kaynaklıdır. Yavru köpekler genellikle havadaki virüs partikülleri veya enfekte köpeklerin solunum salgıları yoluyla enfekte olurlar. Enfekte köpeklerde tipik olarak gözlerde akıntı, ateş, sümüklü burun, öksürük, kusma, ishal, nöbetler ve felç görülmektedir. Genellikle ölümcüldür.

Neyse ki, köpeğinizi bu ölümcül hastalıktan koruyacak etkili bir aşı vardır. Köpek gençlik aşısı, "temel" bir aşı olarak kabul edilir ve her köpek için önerilir. Özellikle rutin aşı programına alınmasının da nedeni budur.


Canine influenza

Köpek gribi, Canine influenza virüsünden kaynaklanır. Köpeklerde nispeten yeni bir hastalıktır. Çoğu köpek, virüse maruz kalmadığı için bağışıklık sistemleri virüse tam olarak yanıt veremez ve birçoğu maruz kaldıklarında hastalığı yoğun yaşar. Canine influenza solunum salgıları, kontamine nesneler (yüzeyler, mama kapları, tasmalar ve kayışlar dâhil) yoluyla yayılır. Virüs yüzeylerde 48 saate, giysilerde 24 saate ve insanların ellerinde 12 saate kadar canlı kaldığından oldukça bulaşıcıdır.

Köpekler, hastalık belirtileri bile göstermeden virüsü yayabilir; bu da, görünüşte sağlıklı bir köpeğin diğer köpeklere hala bulaştırabileceği anlamına gelir. Canine influenza olan köpeklerde öksürük, ateş ve sümüklü bir burun akıntısı vardır.


Köpek Parvovirüsü ("parvo")

Parvo'ya köpek parvovirüs tip 2 neden olur. Virüs çok bulaşıcıdır ve gastrointestinal sisteme saldırarak ateş, kusma, şiddetli ve genellikle kanlı ishale neden olur. Köpekler arasında doğrudan temasla olduğu kadar kontamine dışkı, yüzeyler, mama ve su kapları, tasmalar ve insanların elleriyle de bulaşmaktadır. Ayrıca toprakta yıllarca yaşarlar ve bu da virüsün yayılmasını kolaylaştırmaktadır. Parvo tedavisi çok pahalı ve yoğun tedaviye rağmen ölümcüldür.

Bu hastalıktan korunmak temel ilkeniz olmalıdır ve korunmak için aşılama en doğru yoldur.


Dış Parazitler (keneler, pireler ve uyuz)

Keneler, pireler ve uyuz gibi dış parazitler oldukça yaygın köpek sorunlarıdır. Çevreden ve diğer köpeklerden gelen keneler, pireler ve uyuz, sağlıklı köpekler için risk oluşturur. Keneler bazı hastalıkları kan emme sırasında bulaştırabilir. Pireler, bazı tenya türlerinin yanı sıra birçok hastalığı da bulaştırabilir.

Köpeklerde dış parazitleri etkili bir şekilde önlemek ve tedavi etmek için birçok dış parazit ilacı mevcuttur.


Cheyletiella denen bir akar, köpeklerde "yürüyen kepeğe" neden olur (köpeğin gövdesinde kaşıntı ve pul pul kepeklenme). Doğrudan temas yoluyla köpekten köpeğe yayılırlar.

Kene kaynaklı hastalıklar (hemobartonellosis, babesiosis, ehrlichiosis, Lyme hastalığı gibi riketsiyal hastalıklar ve diğerleri)

Köpekleri enfekte edebilen çeşitli hastalıklar, Lyme hastalığı ve diğerleri dâhil olmak üzere, keneler tarafından yayılır. Bu hastalıklar anemi (kan kaybı), topallık, halsizlik, uyuşukluk, organ yetmezliği ve hatta ölüme neden olabilir. Bu hastalıkları önlemenin en iyi yolu kene ısırıklarını önlemektir. Köpeklerde kene ısırıklarını azaltan ve keneleri öldüren birçok ürün mevcuttur. Ayrıca köpeğinize dış parazitlere karşı düzenli olarak koruyucu ilaçlar kullanmalısınız.


Mantar Enfeksiyonları

Deri tüy döküntüleri çoğunlukla cildin mantar enfeksiyonundan kaynaklanır. Enfekte bir köpek, yatağına veya bir şeye temas yoluyla yayılabilir. Mantar toprakta da yaşayabilir. Saçkıran, adını genellikle dairesel tüy dökülmesine neden olduğu için alır. Birçok köpek tedavi olmaksızın iyileşir, ancak enfeksiyonun diğer köpeklere veya insanlara yaymalarını önlemek için tedavi edilirler. 


Mantar enfeksiyonları (blastomikoz, histoplazmoz, kriptokokoz, koksidioidomikoz, vb.)

Topraktaki mantar organizmaları, kirlenmiş toprağı yediklerinde veya kokladıklarında köpekleri enfekte edebilir. Köpekler ayrıca deri yoluyla, özellikle deri yarası yoluyla da enfekte olabilir. Görülen mantar türleri; histoplazmoz, blastomikoz, kriptokokoz, koksidioidomikoz, Histoplazmozdır.

Genel olarak mantar, solunum yoluyla vücuda bulaşır ve ateş, öksürük, uyuşukluk ve grip veya zatürre benzeri belirtilere neden olur. Yenilirse sindirim sorunları (örneğin ağrı, ishal) oluşabilir. Bağışıklığı baskılanmış köpeklerin (hastalık veya bazı ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemleri zayıflamış köpekler) bu mantarlarla enfekte olma ve hastalık geliştirme olasılığı çok daha yüksektir.


Kalp Kurdu

Kalp kurtları sivrisinekler tarafından yayılır ve öksürüğe, uyuşukluğa, nefes almada zorluğa, kalp hastalığına ve ölüme neden olabilir. Neyse ki, kalp kurdu enfeksiyonunu önlemek için birçok ilaç vardır. Köpeğiniz için en iyi ürün hakkında veterinerinize danışın.


Bağırsak Parazitleri

Kurtlar, kancalı kurtlar, kamçı kurtlar ve tenyalar gibi bağırsak parazitleri köpeklerde en sık görülen parazitlerdir. Köpeğin dışkısına geçen yumurtalar ve kontamine toprağı yediklerinde, kontamine tüy veya patileri yaladıklarında veya enfekte köpeklerin dışkısıyla kontamine olmuş su içtiklerinde diğer köpeklere bulaşırlar. Tenyalar, köpeklere pire, bit veya tenya bulaşmış kemirgenleri yediklerinde de bulaşmaktadır.

Bu solucanlar yetersiz beslenmeye (yiyecekler sindirilirken besinleri çaldıkları için) ve ishale neden olabilir. Kancalı kurtlar barsak duvarına tutunarak kan emer ve kan kaybına neden olabilir. Solucanları tedavi etmek için pek çok ürün mevcuttur ve evcil hayvanlarınız için uygun ürünler için veterinerlerine danışmalısınız.


Coccidia ve Giardia, bağırsak çeperine zarar veren tek hücreli parazitlerdir. Köpekler, enfekte toprağı yiyerek veya kontamine patileri veya kürkü yalayarak coccidia ile enfekte olabilirler. Yavru köpeklerde yüksek enfeksiyon ve hastalık riski altındadır.


Kennel cough (Köpek Çiftlik Hastalığı)

Köpek öksürüğüne, virüs ve bakterilerin bir kombinasyonu neden olabilir. Çok bulaşıcıdır ve enfekte bir köpekle temas ederse köpeğiniz de enfekte olabilir. Kennel cough olan köpekler, hastalığın erken evrelerinde hasta görünmeyebilir ancak yine de diğer köpeklere bulaştırabilirler. En yaygın olarak, Kennel cough olan köpeklerin sümüklü bir burnu ve kuru, kesici bir öksürüğü olur. 

Kennel cough için aşılar vardır, ancak tüm köpeklerin aşı olması gerekmez. Kennel cough ( Bordetella ) aşısının köpeğiniz için doğru olup olmadığı konusunda veterinerinize danışın.


Leptospiroz

Leptospirosis , Leptospira bakterisinin türlerinden kaynaklanır. Bakteriler, enfekte hayvanların idrarıyla etrafa saçılır. Hayvanlar ve insanlar genellikle kontamine su içerek veya kontamine toprak veya yiyeceklerle temas ederek enfekte olurlar. Leptospira ile enfekte olan köpeklerde ateş, kas güçsüzlüğü, kusma, uyuşukluk, karın ağrısı ve böbrek veya karaciğer yetmezliği gelişebilir. Leptospirosis için bir aşı vardır ve bazı aşılar köpek gençlik hastalığı kombinasyon aşıları, Leptospira aşısı içerir.

Kuduz

Memelilerin en korkutucu hastalığıdır ve %100 ölümcüldür. Virüs, ya enfekte bir hayvanın ısırması ya da bir deri yarasına bulaşan tükürük yoluyla yayılır. Ayrıca, vahşi yaşamla (yarasalar dâhil) herhangi bir temas, kuduz enfeksiyonu riskini ortaya çıkarabilir. Rakunlar, kokarcalar ve diğer vahşi hayvanlar, kuduz virüsünü taşıyabilir ve köpeklerin toplandığı alanlarda bulunabilir.

 

Neyse ki, kuduz enfeksiyonu aşılama ile önlenebilir. 

kedi kumu

Köpekler Hakkında

Köpek Ve İnsanın Tarihi

Tarih sürecinde köpeğin insanlar beraber gelişimini sürdürerek günümüze kadar gelmesi köpek ve insan arasındaki vahşi yaşamdaki çıkar ilişkisinden çıkarak bir dost bir arkadaş halini alması gerçekten uzun bir zamanda gerçekleşmiştir. Kimi zaman hırçın, kimi zaman çok tehlikeli,  kimi zaman ise sevecen bir dost bazende her şeyimiz olan küçük dostumuz insanoğlunun hayatına ilk girişinin yaklaşık 14.000 yıl önce olduğu sanılmaktadır.

Yazının Devamı>>

Yaşlı Köpeklerde Sık Görülen Rahatsızlıklar

Köpeklerin ömürlerini tahmin etmek genelde tecrübelerle alakalı olsa da günümüzde artık köpekler için 15 yaşa ulaşmış köpek sayısı giderek artmaktadır. Daha önceleri 10-12’li yaşlar köpek ömrü için tahmin edilen yaş ortalaması olsa da doğru bakım besleme ile bu ortalama 15-20’lere kadar yükselmiştir. En yaşlı köpek listesinde Minus isimli Polonya’da yaşayan melez bir ırk bu gün 38 yaşındadır.

Yazının Devamı>>

Evde Beslenebilecek 10 Küçük Köpek Cinsi

Köpekle yaşamın en güzel yanı size sonsuz sevgiyle bakan bir çift gözün sizi sürekli takip etmesi olsa gerek. Evde küçük ırk beslemek daha kolay olsa da sorumluğu hat safhadadır. Bu yazımızda evde beslenecek 10 küçük köpek cinsi tanıtacağız.

Yazının Devamı>>

Köpek Davranışlarının Irklarla İlgisi

Modern köpek ırkları İngiltere’de 1800lü yılların 2. Çeyreğinde ortaya çıkmaya başladı. Ancak o dönemki yapıları bugünden çok daha farklıydı. Mesela günümüzde Danualar çok büyük, Chihuahualar ise çok küçüktür. Yine de o dönemlerde de ırkların davranışlarının tahmin edilebileceği düşünülmüştür.

Yazının Devamı>>

Etiketler: Köpekler Hakkında
Şubat 22, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR