Köpeklerde Lyme Hastalığı

Köpekler Hakkında

Köpeklerde Lyme Hastalığı

Köpeklerin acı çekmesine neden olan en yaygın kene kaynaklı hastalıklardan biri olan Lyme hastalığına Borrelia burgdorferi bakterisi neden olur. Lyme hastalığı, kene ısırığı yoluyla bulaşır. Evcil hayvanları ve insanlar Lyme hastalığından etkilenir. Kenelerin kendileri Lyme hastalığına neden olmaz; ancak, hastalığa neden olan bakterileri taşırlar ve bulaştırır. Bir kene köpeğinize yapıştığında, Lyme hastalığına neden olan bakterileri iletmesi bir ila iki gün sürer, bu nedenle kenelerin derhal çıkarılması doğru kene ilaçlarının uygulanması hastalığın önlenmesi için önemlidir.

Lyme Hastalığının Belirtileri

Köpeklerde Lyme hastalığının belirtileri hemen ortaya çıkmaz. Bazen köpeğinizin hastalık belirtileri göstermesi aylar alır. İnsanların aksine, Lyme hastalığı ile enfekte olan birçok hayvan klinik belirti göstermez. Görünüşe göre sağlıklı köpeklerde enfeksiyon, rutin tarama sırasında tespit edilebilir. Köpeklerde klinik belirtiler görüldüğünde ateş, iştahsızlık, eklemlerde ağrı veya şişlik, gelip giden topallıklar, lenf bezlerinde şişme ve uyuşukluk görülebilir. Lyme hastalığı tedavi edilmezse böbreklerde, sinir sisteminde ve kalpte hasarlara yol açar. Kısaca aşağıdaki belirtileri gördüğünüzde Lyme dan şüphelenebilirsiniz.
Ateş
Letarji
İştah kaybı
Kilo kaybı
Kusma
Şişmiş eklemler
Topallama ve yürümede zorluk

 

Lyme Hastalığının Teşhisi

Köpeklerde Lyme hastalığı, köpek hastalığının tam geçmişi, öne çıkan semptomlar ve tabii ki araştırmalar hakkında toplu bilgilerle tespit edilebilir. Hasarı en aza indirmek için, hastalıkla ilgili herhangi bir belirti fark ettiğiniz anda veya hastalıktan şüphelendiğinizde bile hemen bir veterinere danışın. Veteriner, hastalığı doğrulamak için bazı laboratuvar araştırmaları önerebilir.

Lyme Hastalığını Tedavisi

Köpeklerde Lyme hastalığını tedavi etmek için antibiyotikler kullanılır. Hızlı iyileşme genellikle uzuv ve eklem hastalıklarında görülür; ancak bazı köpekler tamamen iyileşmez. Hayvanlarda enfeksiyon antibiyotiklere rağmen devam edebilir ve ikinci bir tedavi turu gerektirebilir. Hastalık böbrekleri, kalbi veya sinirleri etkilediğinde, etkilenen organ sistemlerine yardımcı olacak ek tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Bazı hayvanlar enfeksiyondan kalıcı eklem hasarı yaşayabilir.
Köpeğinize Lyme hastalığı teşhisi konduğunda, veteriner antibiyotik tedavisine başlayabilir. Ek olarak, köpeğinize semptomatik rahatlama sağlamak için anti-inflamatuar tedaviler de verilebilir.
Lyme hastalığı tedavisinin uzun ömürlülüğü, köpekten köpeğe ve hastalığın ciddiyetine göre değişir.

Hastalığı Önleme

Köpeklerinizi Lyme hastalığından korumanın en iyi yolu, onları kene olan alanlardan uzak tutmaktır.
Köpeğinizin derisini ve tüylerini canlı keneler için düzenli olarak inceleyin ve varsa böceği hemen çıkarın.
Pire ve kene önleyici tedavi, hastalığı köpeklerden uzak tutmak için mükemmel bir çözümdür. Evcil hayvanınız için uygun bir tedavi reçetesi almak için veterinerinize danışın. Reçeteli kene ilacı, veterineriniz aracılığıyla köpekler ve kediler için reçete edilebilir. Bu, evcil hayvanlarınızı kenelerden ve Lyme hastalığı gibi kene kaynaklı hastalıklardan korumaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kenelerin taşıyabileceği hastalıklara ek olarak sizin ve aile üyelerinizin maruz kalabileceği kene sayısını da azaltır.
Lyme aşısı köpekler için rutin aşı takviminde yer almaktadır. Senelik tekrarlar hastalığı önlemede oldukça önemlidir. 

Köpeğiniz bir tehdit altında mı?
Bu sorunun basit cevabı, Evet! En azından bu kan emici parazitler etrafta bolca olduğu sürece köpekler tehdit altındadır.

Tüm keneler hastalığa neden olan bakterileri taşır mı?
İstatistikler, kenelerin yaklaşık %50'sinin Lyme hastalığına neden olan Borrelia burgdorferi dahil olmak üzere hastalığa neden olan bakterileri taşıdığını göstermektedir.

Türkiye’de Lyme hastalığı var mı?
Lyme hastalığı Türkiye'de ise ilk olarak 1990 yılından sonra ortaya çıkmıştır. Ülkemizde de görülen Ixodes cinsi kenelerle birlikte vaka sayısı her geçen gün artmış ve bunun sonucunda konuyla ilgili epidemiyolojik çalışmalar başlatılmıştır.

Hangi kene türleri bu bakteriyi taşıma özelliğine sahip? Bunlar ülkemizde hangi şehirlerde?
Türkiye’de Lyme hastalığını bulaştırma potansiyeli olan Ixodes ricinus türü keneler görülmektedir. Ixodidae familyasından olan I. ricinus Türkiye’de Karadeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi’nin Karadeniz iklimine açık kesimleri ve özellikle sahil bölgeleri olmak üzere, nemli ve uygun taban örtüsünün bulunduğu alanlarda yılın her mevsiminde görülmektedir. Keneye özellikle nem oranının yüksek olduğu, taban bitki örtüsünün sık ya da dökülmüş ve üst üste yığılmış yaprakların yoğun olarak görüldüğü, fare, sincap gibi küçük memelilerin sık olduğu doğal alanlarda rastlanmaktadır.
 

Etiketler: Köpekler Hakkında
Temmuz 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR