Kedi Ve Köpeklerde Antibiyotik

Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında

Evcil Hayvanlarda Antibiyotik Kullanımı

İnsanlar gibi, köpekler ve kedilerde de bakteriyel enfeksiyonlar gelişir. Bu bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçlara antibakteriyel ilaçlar yada antibiyotik adı verilmektedir. Antibakteriyel ilaçlar, evcil hayvanların sağlıklı hücrelerine zarar vermeden hastalığa sebep olan organizmayı yok ederek ve enfeksiyonları tedavi etmek için gereklidir.

Antibiyorikler vücutta farklı şekillerde mikroplarla savaşırlar. Bazı antibiyotikler, bakterilerin hücre duvarları oluşturmasını engelleyerek üreme yeteneklerini durdurur, diğerleri ise enfekte organizmanın glikozu enerjiye dönüştürmesini önleyerek bakterileri aç bırakır ve bakterinin ölümüne sebep olur. Sık antibiyotik kullanımında yada olur olmaz her durumda antibiyotik kullanımı bakteriler tarafından direnç gelişerek işe yaramaz hale gelmektedir. Bu sebeple antibiyotik kullanımı oldukça hassas bir konudur ve gerçekten ihtiyaç duyulduğunda kullanılmalıdır. Çoğu köpek ve kedi, hayatlarının er ya da geç bir yerinde bir enfeksiyon için antibiyotiğe ihtiyaç duyacaktır.

Antibiyotikler idrar yolu, kulak, cilt, göz, solunum sistemi, yaralar ve dişler veya kemikler dahil olmak üzere farklı enfeksiyonların tedavisinde kullanılmaktadır. Her hastalıkta farklı etken maddeler kullanılmasının sebebi bazı antibiyotiklerin farklı sistemlerde daha iyi etki göstermesindedir. Antibiyotikler her zaman masum ilaçlar değildir. Bir çok kedi ve köpekte Olası yan etkiler görülmektedir.

Herhangi bir ilaçta olduğu gibi, kediler ve köpekler için antibiyotikler birkaç komplikasyon veya yan etki ile gelebilir. Bunlar kusma, ishal, uyuşukluk, halsizlik ve alerji olarak sıralanabilir. Diğer olası yan etkiler arasında iştah kaybı, kızarıklık veya sık kaşıntı (topikal ilaçlar için) yer alır. Antibiyotikler genellikle güvenli kabul edilir, ancak evcil hayvanınız yazılan semptomlardan herhangi birini gösterirse, kullanmayı bırakmalı ve hekiminize derhal haber verilmelidir.

 

Antibiyotik kullanımında dozun ayarlanmasını etkileyen faktörler sunlardır.

Hayvan türü:  kedi veya köpek
Cins:  Bazı ırklar, uygulandığında belirli ilaçlara farklı tepki verir.
Yaş:  Daha yaşlı veya daha genç hayvanlar genellikle belirli dozlara ihtiyaç duyar.
Boyut ve ağırlık:  Daha büyük hayvanlar ve köpekler tipik olarak daha yüksek bir doza ihtiyaç duyar, ancak her zaman değil.

 


Antibiyotik Kullanım İlkeleri:

1) Çoğu antibiyotik sadece bakterileri etkiler. Virüslerin neden olduğu hastalıklara, parazitlere veya metabolik problemlere karşı etkileri yoktur.

2) Yaklaşık bir düzine farklı antibiyotik sınıfı veya grubu vardır. Örneğin penisilin grubu, penisilin ve amoksisilin içerir. Her sınıf bakterilere karşı farklı bir şekilde çalışır. Aynı sınıftaki ilgili ilaçlar benzerdir ancak veriliş biçimlerine göre değişir.

3) Tüm bakteriler aynı antibiyotiklere duyarlı değildir. Farklı enfeksiyonlar farklı antibiyotiklerden etkilenecektir. Örneğin penisilin, bakterinin hücre duvarı yapma yeteneğini yok ederek fayda sağlar. Evcil hayvanınızın sahip olduğu hastalık sorununa uygun bir antibiyotik seçilmelidir. Bu yüzden reçetesiz antibiyotik kullanımı çoğu zaman işe yaramayacaktır.

4) Antibiyotiği uygun miktarda vermelisiniz. Çoğu ilacın amacı, vücutta her zaman oldukça sabit bir ilaç seviyesini korumaktır. Bu seviye, ilacın etkili olmasını sağlayacak kadar yüksek olmalı, ancak toksisiteye neden olacak kadar yüksek olmamalıdır. Örneğin, aşırı doz gentamisin böbrek yetmezliğine neden olabilir.

5) Antibiyotiğin uygun aralıklarla verilmesi de önemlidir. Tüm ilaçlar vücut tarafından metabolize edilir (parçalanır) ve atılır. Bunun meydana gelme hızı ilaçtan ilaca ve hayvandan hayvana değişir. Yine amaç vücutta sabit miktarda antibiyotiği tutmaktır. İlaç çok sık verilirse, hayvan ilacı verildiği kadar hızlı bir şekilde ilaçtan kurtulamayacağı için toksik seviyeler birikebilir

6) Antibiyotikleri yeterli süre kullanmalısınız. Direnç, bir antibiyotik çok erken kesildiğinde ortaya çıkabilir. Nüksler de sonuçlanabilir.

7) Tarihi geçmiş, kontamine olmuş veya rengi bozulmuş ilaçları atın. Tüm şişeleri ve kavanozları temiz ve kuru tutun.

8) İzlemeniz gerekebilecek herhangi bir yan etkiyi ve bunların yemekle birlikte mi yoksa yemeksiz mi verilmesi gerektiğini mutlaka öğrenin.


Antibiyotiğe Bağlı Zehirlenmeler
Antibiyotikler toksik miktarlarda yutulduğunda, mide-bağırsak belirtilerinden (örneğin, salya akması, kusma, ishal, iştahsızlık, diş renginin değişmesi), metabolik belirtilerden (örneğin, deri lezyonları, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği vb.) .) merkezi sinir sistemi belirtilerine (örn. titreme, nöbetler, ölüm). İzoniazid adı verilen bir tür "antibiyotik", insan tıbbında tüberküloz tedavisinde kullanılır ve köpekler ve kediler tarafından yutulduğunda ölümcül olabilir (şiddetli titreme, nöbet ve ölümle sonuçlanır).


Köpekler İçin En İyi Antibiyotikler

Amoksisilin/Klavulanat —Bu antibiyotik kombinasyonu, Penisilin ile ilişkilidir ve cilt enfeksiyonları, solunum sistemi enfeksiyonları, gastrointestinal enfeksiyonlar ve genitoüriner enfeksiyonlar dahil olmak üzere geniş bir bakteriyel enfeksiyon yelpazesini tedavi etmek için kullanılır.

Gentamisin —Gentamisin, göz enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları ve pnömonili köpekleri tedavi etmek için reçete edilir. Bu ilaç ayrıca kızarıklığı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olmak için bir anti-inflamatuar ilaç ile reçete edilir.

Kloramfenikol — Kloramfenikol, köpeğinizin vücudundan tamamen geçmesi için yeterince güvenli olabilecek bir pH seviyesine sahip bir antibiyotiktir. Bu, onu organlarında bakteriyel enfeksiyonlar olan bir köpeği tedavi etmek için en iyi seçenek haline getirir.

Sülfametoksol — Sülfametoksol, köpeklerde idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Bu antibiyotik, bir köpeğin gastrointestinal sistemi üzerinde zor olabilir ve genellikle mide bulantısı, kusma, ishal ve iştahsızlık gibi yan etkilere neden olur. Köpeğiniz sülfametoksol alırken, sulu kalması için bol su içtiğinden emin olun.

Tetrasiklin — Tetrasiklin, proteinlerin sentezlenmesini engellediği için çeşitli bakteriyel enfeksiyonları tedavi edebilir. Tetrasiklin, bakterilerin kendilerini korumak için kullandıkları koruma bariyerlerini aşma yeteneğine sahip olduğu için başka bir antibiyotiğin etkisiz olduğu kanıtlandığında kullanılır.


Kediler İçin En İyi 5 Antibiyotik

Amoksisilin —Amoksisilin, veterinerler tarafından kedilerde bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için reçete edilir. Cilt enfeksiyonlarından gastrointestinal enfeksiyonlara kadar her şeye karşı oldukça etkilidir.

Cephalexin —Cephalexin, tipik olarak minimum yan etki ürettiği için kedilerde kullanım için popüler olan başka bir geniş kapsamlı antibiyotiktir. İdrar yolu enfeksiyonlarını, deri ve yumuşak doku bakteriyel enfeksiyonlarını, kemik enfeksiyonlarını ve solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır.

Klindamisin — Bu antibiyotik toksoplazmozu tedavi etmek için kullanılır, ancak aynı zamanda kedinin derisi, ağzı veya kemiklerindeki bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için de en iyi seçimdir. Kedi yavrularını tedavi etmek için kullanılır çünkü çok iyi tolere edilir ve nispeten hızlı etki eder.

Enrofloksasin —Enrofloksasin bir florokinolon antibiyotiktir. İdrar yolu, deri, prostat, akciğerler, gastrointestinal sistem ve karaciğer enfeksiyonlarını tedavi etmek için reçete edilir.

Metronidazol —Metronidazol, periodontal hastalığı olan kedileri tedavi etmek için uygun bir antibiyotiktir, ancak aynı zamanda gastrointestinal enfeksiyonlara karşı da etkilidir.


Antibiyotik Tedavisi Sırasında Etkisini Arttırmak İçin Yapılacaklar

Evcil Hayvanınıza Probiyotik S. boulardii verin
Saccharomyces boulardii veya kısaca S. boulardii, iltihabı azaltabilen ve antibiyotiklerin zararlı etkilerine karşı koruyabilen, hem kediler hem de köpekler için faydalı bir probiyotiktir. Diğer probiyotiklerin çoğu bakteri içerir, bu nedenle antibiyotikler tarafından da etkisiz hale getirilirler.

İşe Yarayacak Bir Probiyotiği Nasıl Seçerim?
"FOS", evcil hayvanınızın bağırsağında desteklemek istediklerimiz gibi yararlı mikropların tercih ettiği besin olan küçük, çözünür lifler olan Fruktooligosakkaritleri ifade eder. Hem kedilerde hem de köpeklerde yapılan araştırmalar, diyete FOS eklemenin bağırsak sağlığını iyileştirdiğini göstermiştir. S. boulardii ve FOS kombinasyonunun, antibiyotik tedavisi sırasında faydalı bakterileri desteklediği kanıtlanmıştır. 

Besleyici Yiyecekler Verilmelidir.
Antibiyotikler uyuşukluk, mide bulantısı ve/veya iştah kaybına neden olabilir, bu da evcil hayvanınızın mamasını yemekle daha az ilgilenmesine neden olabilir. Evcil hayvanınızın yemeye devam etmesi çok önemlidir, çünkü vücutlarının bir enfeksiyonu savuşturmak ve hasarlı hücreleri onarmak için enerjiye ihtiyacı vardır.

Evcil Hayvanınızın Tüm Tedavisini Tamamlayın

Enfeksiyona neden olan bazı bakteriler antibiyotikler tarafından hemen öldürülmez. Belli bir miktarda antibiyotiğe dayanmalarına izin veren savunma mekanizmalarına sahipler, ama sadece çok fazla. Bir antibiyotik kürü erken bittiğinde, daha güçlü ve gelecekteki antibiyotik tedavisine karşı daha dirençli olan bir bakteri alt popülasyonu oluşturur. Bu daha güçlü bakteriler, evcil hayvanınız ve temas ettikleri diğer evcil hayvanlar için tehlikeli olabilir.
Bazı evcil hayvan sahipleri, evcil hayvanlarının semptomları düzeldikten sonra antibiyotiklere devam ederek mikrobiyomun devam eden hasarından endişe eder. Bununla birlikte, mikrobiyota en fazla hasar tedavinin ilk 24 saatinde meydana gelir, bu nedenle kursu bitirmenin yararları risklerden ağır basar.

Köpek ve Kedi Antibiyotikleri Çeşitler

Tabletler veya kapsüller: Bunlar, mamaya eklenebilir .
Yumuşak Çiğnemeler: Tabletleri reddeden evcil hayvanlar için bunun yerine çiğnenebilir antibiyotiklerdir.
Sıvılar: Alternatif olarak, bir şırınga ile doğrudan kullanılan sıvı antibiyotikler.
Tozlar: Toz halinde gelir ve doğrudan yiyecek veya su kabına serpilebilir.
Genellikle kremler veya merhemler halinde gelen topikal ilaçlar da vardır. Bunlar genellikle cilt enfeksiyonlarını tedavi eder ve mantar enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur.
Damla şeklinde: Bunlar daha çok göz ve kulaklarda kullanılan antibiyotiklerdir.
Enjektabl Antibiyotikler. Bu ilaçlar kas içi deri altı yada damar içi serumlarla uygulanır.

 

kedi kumu

Antibiyotik Ne İçin Kullanılır?

İnsanlar gibi, köpekler ve kedilerde de bakteriyel enfeksiyonlar gelişir. Bu bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçlara antibakteriyel ilaçlar yada antibiyotik adı verilmektedir. Antibakteriyel ilaçlar, evcil hayvanların sağlıklı hücrelerine zarar vermeden hastalığa sebep olan organizmayı yok ederek ve enfeksiyonları tedavi etmek için gereklidir.

Antibiyotik Sonrası İshale Ne İyi Gelir?

"FOS", evcil hayvanınızın bağırsağında desteklemek istediklerimiz gibi yararlı mikropların tercih ettiği besin olan küçük, çözünür lifler olan Fruktooligosakkaritleri ifade eder. Hem kedilerde hem de köpeklerde, diyete FOS eklemenin bağırsak sağlığını iyileştirdiğini göstermiştir. S. boulardii ve FOS kombinasyonunun, antibiyotik tedavisi sonrasında faydalı bakterileri destekler.

Antibiyotik Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Enfeksiyona neden olan bazı bakteriler antibiyotikler tarafından hemen öldürülmez. Belli bir miktarda antibiyotiğe dayanmalarına izin veren savunma mekanizmalarına sahipler, ama sadece çok fazla. Bir antibiyotik kürü erken bittiğinde, daha güçlü ve gelecekteki antibiyotik tedavisine karşı daha dirençli olan bir bakteri alt popülasyonu oluşturur. Bu daha güçlü bakteriler, evcil hayvanınız ve temas ettikleri diğer evcil hayvanlar için tehlikeli olabilir

Antibiyotik Yan Etki Yaparsa Ne Yapmalı?

Kediler ve köpekler için antibiyotikler birkaç komplikasyon veya yan etki ile gelebilir. Bunlar kusma, ishal, uyuşukluk, halsizlik ve alerji olarak sıralanabilir. Diğer olası yan etkiler arasında iştah kaybı, kızarıklık veya sık kaşıntı (topikal ilaçlar için) yer alır. Semptomlardan herhangi birini gösterirse, kullanmayı bırakmalı ve hekiminize derhal haber verilmelidir.

Etiketler: Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında
Haziran 08, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR