Köpek ve Kedilerde Bağışıklığın Desteklenmesi

Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında

Köpek ve Kedilerde Bağışıklığın Desteklenmesi

Bağışıklık sisteminin köpeğinizin ve kendinizin vücudunu enfeksiyonlardan korumaktan sorumlu olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama bağışıklık, bu basit tariften çok daha fazlasıdır. Bağışıklık sistemi aynı zamanda enflamasyonu (tüm kronik hastalıkların kaynağı) düzenler, kanser hücrelerini baskılar ve vücudu kimyasallardan, toksinlerden, mikroplardan vb. korur.
Yeni doğan yavrular, yaşamlarının ilk saatlerinde kolostrum denilen ve anne sütü sayesinde pasif bağışıklık koruması elde etmektedir.  Annede üretilen antikorun yokluğunda, yavrular erken yaşta koruyucu bir bağışıklık tepkisi oluşturabilirler. Kolostrum almayan yavrular bakteri ve viruslere karşı savunmasızdır. Doğumdan sonra kendi bağışıklık sitemi gelişir ve ömrü boyunca onu bakteri ve virüslere karşı koruyacak ajanlar geliştirirler.
Köpeğinizin veya kedinizin sağlıklı bir bağışıklık sistemi, aslında onun gastrointestinal sisteminde başladığıdır. Bağışıklık sisteminin çoğunluğunun bağırsakta olduğu bilinmektedir! Bu, köpeğinizin veya kedinizin sağlıklı bir bağırsağı varsa daha sağlıklı ve her türlü hastalığa karşı daha dirençli olacağı anlamına gelir.

Kedi ve Köpeklerde Bağışıklığı Etkileyen Faktörler

Sağlıklı Beslenme

Diyet her zaman ilk savunma hattıdır ve evcil hayvanınızın genel sağlığını desteklemeye yardımcıdır. Kimyasal koruyucular, gıda boyaları, tekstüre ediciler ve diğer katkı maddeleri, toksinler gibi, evcil hayvanınızın sağlıklı bağışıklık fonksiyonunu olumsuz etkileyecek gıdalar alıyorsa durum oldukça vahimdir. Pek çok insan, evcil hayvanlarının mamasını değiştirmek için ciddi bir sağlık sorunu veya gıda hassasiyeti olana kadar bekler. Oysa basit bir araştırma ile doğru ve sağlıklı kuru mamayı bulabilirler. Sağlıklı beslenmenin faydalarından biri de sindirim sistemi sağlığını destekleyebilmesidir. Kötü beslenme sindirim sisteminde bağırsak iltihabına neden olmakta, bu da bağışıklığı olumsuz etkilemektedir.

Stres Ve Egzersiz

Stres bağışıklık sistemini baskılar. Evcil hayvanlar (özellikle kediler) duygusal stres yaşayabilir, sosyal stres, gürültü ve ışık kirliliği en önemli stres kaynaklarıdır. Egzersiz, normal stresi yönetmeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Orta derecede egzersizin insanlarda ve hayvanlarda bağışıklık sistemine yardımcı olduğu bilinmektedir.
Kilolu köpekler ve kediler kronik sorunlara çok daha duyarlı olabilir. Uygun kilo yönetimini desteklemek için uygun diyet ve egzersiz gereklidir.

Besin Takviyeleri

Kediler için doğal vitaminler, özellikle günlük multi vitamin ve mineral takviyesi, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olmanın basit bir yoludur. Evcil hayvanınız için vitamin takviyeleri arasında tekdüze aynı vitamin yerine değişiklik yapmak, daha çeşitli bir besin kaynağı sağlar. 

Antioksidanlar

Evcil hayvanlar için antioksidanlar bağışıklık fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur. Antioksidanlar gıdalarda vitaminler, mineraller ve diğer bileşikler olarak bulunur. Antioksidanlar, vücutta çöpçü olarak hareket ederler ve serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız oksijen moleküllerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olurlar. Serbest radikaller, vücudun normalde ürettiği oldukça reaktif moleküllerdir, ancak kontrol edilmezlerse hücresel düzeyde vücuda zarar verebilirler.

A vitaminleri

A, C ve E vitaminleri en yaygın bilinen antioksidanlardır. A vitamini karaciğerde ve diğer hayvan dokularında bulunur. Morina karaciğeri yağı gibi balık karaciğeri yağlarında bol miktarda bulunur. Karoten, bitki materyalinde bulunan A vitamininin öncüsüdür. Köpekler, bağırsak duvarlarında bulunan bir enzim yoluyla karoteni A vitaminine dönüştürebilirler. Ancak kediler karoteni iyi dönüştürmezler ve hayvan kaynaklarından yeterli A vitamini almaları gerekir. A vitamini, beyaz kan hücreleri yaparak bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabilir. A vitamini ayrıca, bakteri ve virüslere karşı bir bariyer görevi gören cilt sağlığını desteklemenin yanı sıra, taş oluşumuna ve diğer idrar yolu semptomlarına yol açabilecek hücrelerin idrar yoluna dökülmesine karşı koruma sağlar.

C vitamini

C vitamini vücutta en bol suda çözünen antioksidandır ve köpek ve kedilerin karaciğer ve böbreklerinde üretilir. Taze veya hafif pişmiş meyve ve sebzelerden elde edilebilir. C vitamini, serbest radikal oluşumuna karşı korunmaya yardımcı olur ve vücudun çevresel kirleticilerle mücadele etmesine yardımcı olur.

E vitamini

E vitamini vücutta en çok bulunan yağda çözünen antioksidandır. Bitkisel yağlar, tahıl taneleri, yeşillikler, karaciğer ve yumurta gibi birçok gıdada bulunur. Özellikle yağ dokularında oksidatif hasarın azaltılmasında özellikle yararlıdır.
Diğer güçlü antioksidanlar arasında yeşil çay, ko-enzim Q10, biyoflavonoidler, N-asetilsistein, proantosiyanidinler, kuersitin ve kurkumin (zerdeçaldan) bulunur.

Kedi ve Köpeklerde Bağışıklığı Güçlendiren Gıdalar

Kedi pençesi: Kedi Pençesi (Una de gato) antioksidan ve bağışıklık desteği sağlayabilir. Kedi Pençesi ayrıca normal dolaşım fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olabilir.
Yeşil çay: Yeşil çay, serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilecek polifenoller içerir. Yeşil çay ayrıca hücresel sağlığı da destekleyebilir.
Kurkumin: Zerdeçal kökünden elde edilen kurkumin, çok güçlü bir antioksidandır ve sağlıklı bir iltihaplanma tepkisini destekler.
Ekinezya: Ekinezya ayrıca sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabilir. Akut kullanım için iyi bir seçimdir ancak uzun süreli kullanım için önerilmez.
Kolostrum: Kolostrum, annelerin ürettiği ilk süttür. Ticari olarak temin edilebilen çoğu kolostrum ineklerden elde edilir. Aynı zamanda bağışıklık sistemi desteği de sağlayabilir.

Kedi Ve Köpeklerde Bağışıklığı Desteklemek İçin 10 Öneri

1-) Bağışıklığı güçlendirmek için köpeğinizin sağlığını desteklemek özellikle doğru beslenme ve yaşam tarzına kavuşturmak önemlidir. Sağlıklı sindirim sistemi ve sağlıklı dolaşım sistemi güçlü bağışıklığın en önemli kriteridir. Diğer bir önemli hedef, yiyecek ve sudaki toksinler, aşılar ve reçeteli ilaçların aşırı kullanımı gibi bağışıklık sistemi işlevini baskılayabilen unsurlara maruz kalmasını en aza indirmektir.
2-) Yüksek karbonhidrat yüzdeleri içeren yoğun şekilde işlenmiş gıdalar bağırsak mikrobiyomunu değiştirir ve iltihaba neden olarak, sindirim sorunlarına, bağışıklık sisteminin zayıflamasına vb. yol açar. İşlenmiş kuru mamalar ayrıca birçok katkı maddesi içerirse ve mama içerisinde bulunan maddelerinin yetiştirilmesinde glifosatlar/herbisitler kullanılıyorsa bağışıklık bozulmaktadır. Bu sebeple kaliteli kuru mama markaları ile kedi ve köpeğinizi beslemek her zaman bağışıklığa katkı sağlayacaktır.
3-) Yosun veya deniz yosunu tozu gibi bir iz mineral takviyesi sağlayın. İz mineraller tipik olarak tüm diyetlerde eksiktir, ancak bağışıklık sağlığı, endokrin sağlığı, sindirim ve tüm organ sistemi işlevinde stratejik olarak önemlidir. Bu mineral grubu magnezyum, selenyum, çinko, potasyum ve iyot içerir. 
4-) Hayvanınıza günlük bir porsiyon fermente gıda verin. Fermente gıdalar, doğal olarak çok çeşitli faydalı bakteri/mikrop, sindirim enzimleri, mineraller vb. sağlayarak birçok probiyotiği geride bırakabilir. Bu, sağlıklı sindirimi ve sağlıklı bir bağırsak ortamını destekler. Köpekler ve kediler için fermente mama seçenekleri arasında kefir/çiğ fermente süt ürünleri, az miktarda fermente sebzeler, fermente balık suyu vb. bulunur.
5-) Her gün yemeklerine bir sindirim enzimi takviyesi ekleyin. Köpeklerin ve kedilerin atalarının diyetleri, özellikle günümüzün ticari evcil hayvan yemi işlemede kullanılan yüksek sıcaklıklarda pişirilmedi. Enzimler 115°F'nin üzerindeki sıcaklıklarda yok edilir. Hayvanınızın yemeklerine sindirim enzimleri eklemek, gelişmiş sindirim ve bağırsak sağlığını destekleyebilir.
6-) Günlük takviye olarak kolostrum sağlayın. Sığır kolostrumu, hayvanınızın bağırsağı ve tüm vücudu için doğal ve güçlü bir iyileştirici besindir. Bağırsak astarını ve bağışıklık sistemini korumak ve yeniden inşa etmek için gerekli bağışıklık faktörlerini sağlar. Bu özel besin aynı zamanda vücudun onarımı ve iyileşmesi için büyüme faktörleri sağlar. Bu özel besinlerin bağırsakta en iyi şekilde iletilmesini ve emilmesini sağlayan lipozomal bir kolostrum formu kullanılmalıdır. Kuru mamanın içerisinde kolostrum arayın ve kolosturum içeren mamaları tercih edin.
7-) En çok bağışıklık modülasyonu ve kanser önleyici özellikleriyle tanılan mineraller, antioksidanlar, prebiyotik lifler ve D vitamini kullanın.
8-) Günde bir kez köpeğinizin veya kedinizin mamasına bir klinoptilolit tozu oılan zeolit takviyesi ekleyin. Zeolitler, moleküler yapılarında toksinleri, kimyasalları ve ağır metalleri vücuttan yakalayan ve güvenli bir şekilde uzaklaştıran güçlü bir adsorban kapasitesine sahiptir. Zeolitler ayrıca bağırsağın onarılmasına yardımcı olur ve antiviral ve antikanser özellikleri dahil olmak üzere bağışıklık desteği faydalarına da sahiptir. 
 Yutmayı ve toksinlere maruz kalmayı en aza indirin. Musluk suyu yerine arıtılmış su verin. Çimlerinize veya bahçelerinize böcek ilacı püskürtmeyin. Pire ürünleri ve diğer kimyasalların kullanımını mümkün olduğunca sınırlayın. Toksinler, köpeğinizin veya kedinizin bağırsağında (ve vücudunun geri kalanında) ciddi hasara neden olarak, sızdıran bağırsak sendromuna, bağışıklık sorunlarına ve çok sayıda başka sağlık sorununa yol açabilir.
9-) Aşırı aşılamadan kaçının. Aşırı aşılar bağışıklık sistemini tehlikeye atabilir. Ek olarak, aşılar adjuvanlar, ağır metallerden yapılmış bileşenler veya diğer toksik kimyasallar içerir.  Mümkün olduğunda aşılama yerine titre testini tercih edin. Mazı veya Lyssinum gibi aşılardan sonra homeopatik detoks seçeneklerini kullanın.
10-) Antibiyotikler, antasitler ve ağrı kesiciler gibi ilaçların aşırı kullanımından kaçının. Bitkisel formüller, homeopatik ilaçlar, gıda bazlı takviyeler gibi mümkün olduğunca doğal alternatifleri tercih edin.

Etiketler: Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında
Haziran 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR