Hangi İnsan İlaçları Kedi ve Köpeklere Zararlıdır?

Köpekler Hakkında

Evcil Hayvanlarda ve İnsan İlaçları Kullanılır mı?

Her yıl binlerce evcil hayvan yutulduğunda veya insanlara yönelik ilaçlara maruz kaldığından hayatlarını kaybetmektedir. Evcil hayvan sahipleri sadece minik dostlarına yardım etmeye çalışsalar da birçok evcil hayvan gereksiz insan ilacından dolayı sağlık sorunları yaşıyor ve hatta insan ilaçları aldıklarında ölüyor.
İnsanlar ve evcil hayvanlar genellikle ilaçları farklı şekilde metabolize ederler. Reçetesiz veya reçeteli bir ilacı parçalamak, ilacın kan dolaşımına girmesini ve dokulara gitmesini kolaylaştırır. Ne yazık ki, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olan bir ilaç, metabolize olduğunda daha güçlü hale gelirse evcil hayvanınız için hayati tehlike oluşturabilir.
İnsan ilaçları bazı durumlarda evcil hayvanlar için kullanılabilir. Yalnızca veterineriniz tarafından tavsiye edilen bazı insan ilaçları vardır. Bir ilaç evcil hayvanınız için güvenliyse, veteriner köpeğiniz, kediniz veya küçük hayvanınız için uygun dozu uyarlayarak tavsiyede bulunmaktadır. Bir evcil hayvana kullandığınız dozun aynısını vermek, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Evcil Hayvanınızı Hasta Edebilecek Beşeri İlaçlar

İnsanlarda kullanılması onaylanan birçok ilaç, köpeğinizi, kedinizi hasta edebilir, örneğin:
Steroid Olmayan Anti-İnflamatuvar İlaçlar iltihabı ve ağrıyı azaltır. Eklem veya kas ağrınız varsa iyi bir seçimdir. Bazı Steroid Olmayan Anti-İnflamatuvar İlaçlar evcil hayvanlar için güvenlidir, ancak aldığınız  her Steroid Olmayan Anti-İnflamatuvar İlaç güvenli değildir. Evcil hayvanınız ibuprofen, aspirin, naproksen sodyum veya diğer Steroid Olmayan Anti-İnflamatuvar İlaçları alırsa kusma, ishal, mide ülseri veya karaciğer ve böbrek hasarı yaşayabilir.
Parasetamol: asetaminofen. Kediler asetaminofene özellikle duyarlıdır ve onu yutarlarsa ölebilir. Hem kediler hem de köpekler reçetesiz satılan ilaçlardan karaciğer hasarı geliştirebilir.
Vitaminler ve Takviyeler. Sağlığınızı iyileştirmek için aldığınız vitaminler ve takviyeler evcil hayvanlarınıza zarar verebilir. Alfa-lipoik asit, ksilitol, demir, D3 vitamini ve kafein in kedi ve köpeklerde kullanılması tehlikelidir. Bu bileşenler kusmadan nöbetlere ve ölüme kadar değişen sağlık sorunlarına neden olabilir.
Antidepresanlar ve Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu İlaçları. Evcil hayvanınız antidepresan ilaçları yutarsa, nöbetler, titreme, yüksek kalp hızı ve yüksek vücut ısısı gelişebilir.
Dekonjestanlar ve Alerji İlaçları. Psödoefedrin veya fenilefrin, tıkanıklığınızı gideren veya alerji semptomlarınızı hafifleten ilaçlardaki aktif maddeler, evcil hayvanlarınızı çok hasta edebilir. Bu ilaçlar, özellikle Claritin-D gibi adlarının sonunda "D" olan ilaçlar, nöbetlere, tehlikeli derecede yüksek kalp atış hızına ve ölüme neden olabilir.
Beta-Blokerler. Yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılan beta blokerler, evcil hayvanınız üzerinde tam tersi bir etkiye sahip olabilir. İlaçlar, evcil hayvanınızın kan basıncının ve kalp atış hızının tehlikeli derecede düşük seviyelere düşmesine neden olabilir.
Uyku Yardımcıları ve Anksiyete İlaçları. Evcil hayvanınız, uyku hapları veya anksiyete önleyici ilaçlar yutarsa, ajite olabilir veya kalp atış hızı veya düşük tansiyon geliştirebilir.

Evcil Hayvanınızı İlaçlardan Nasıl Korursunuz?

Evcil hayvanınızı toksik ilaçlardan korumak şu kadar basit olabilir:
Tüm ilaçları güvenli bir yerde tutmak
Köpeğiniz veya kediniz kapıları nasıl açacağını biliyorsa, dolaplarınıza çocuk kilidi koymak
Düşen hapları almak ve dökülen ilaçları hemen temizlemek
Bir dozu veya reçeteyi bitirir bitirmez boş hap şişelerini, aplikatörleri veya tüpleri dışarıdaki çöp kutusuna atmak
Bir ilacın evcil hayvanınız için güvenli olup olmadığını veterinerinize sormak

Kedi Ve Köpeklerde İlaç Zehirlenmesinin Gösterdiği Yan Etkiler Nelerdir?

Kedi ya da köpeğinizin istenmeyen bir ilacı yuttuğunu düşünüyorsanız ilk yapmanız gereken şey bunun doğruluğunu kanıtlamak ve sakin olmaktır. Yuttuğunu düşündüğünüz ilacın kalıntıları ve ne yutabileceğini belirlemek ilk adım olmalıdır. 
Vücuduna insan ilacı alan bir köpeğin yaşadığı olumsuz semptomların ortaya çıkma hızı kana katılma hızıyla doğru orantılıdır. Köpeklerin ilaçlara bağlı yaşadığı olumsuz etkiler ise şu şekilde gösterilebilir.
Kusma 
Halsizlik
İştahsızlık
Vücut sıcaklığının yükselmesi ya da düşmesi
Titreme
Komaya girme
Bacaklarda şişlik ve ödem oluşması
Ağrılı ve sızılı karın ağrısı.
Nörolojik dengesizlik ve sinirsel bozukluklar.
Sarılık hastalığı, ikter.
Kan şekerindeki ani düşüşler.
Kanın dışarı akması yada pıhtılaşma sorunları.
Yaygın olarak köpeklerde görülen ve insan ilaçların yaptığı ve hayvanlar üzerinde gösterdiği olumsuz belirtilerin başında gelmektedir.

İlaçlarla Zehirlenmesinin Tedavisi

Eğer zehirlenme yada yanlış ilaç alımı erken tespit edilmişse ilk yapılacak işlem hayvanın midesinden hala sindirilmeyen parasetamol’ü dışarı atmak olacaktır. Bunun için uzman veteriner hekimden yardım almalısınız, eğer hekim yada klinik yoksa kendiniz hayvanı kusturabilirsiniz ama bu kesin çözüm olmayabilir.

Oksijen desteği uygulayarak hayvan rahatlatılır.
Hayvanın agresif hareketleri minimum düzeye ve stres seviyesi azaltılır.
IV sıvı tedavisi uygulanır, serum ile.
Mide yıkanır.

Etiketler: Köpekler Hakkında
Nisan 28, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR