Amerikan Cocker Spaniel

Köpek Irkları

Amerikan Cocker Spaniel Köpek Irkı

Cocker Spaniel'in kökenleri 14. yüzyıl İspanya'sına kadar dayanmaktadır. Ebat olarak büyük olanlar oyun oynamak için, daha küçük olanlar ise çulluk avında kullanılıyordu. Dolayısıyla bu özelliklerinden dolayı Springer ve Cocker isimleri ile tanımlanmışlardır. 
1930'larda Cocker, İngiltere'deki en popüler köpek ırkıydı ve neredeyse 20 yıl boyunca 1 numara olarak kaldı! Bu süre zarfında Amerikalılar, biraz farklı bir Cocker geliştirdi. 1940 yılında, Kennel Club nihayet bu Spaniel'leri Amerikan ve İngiliz olarak ayırdı.

Cocker Spaniel, spor ve av köpekleri grubuna ait küçük bir köpektir. Sahibini memnun etmek için aşırı bir arzu ile enerjik, nazik ve şefkatlidir.

Avcı köpeklerinin en küçüğü olmasına rağmen, Amerikan Cocker'ın sağlam, kompakt bir gövdesi vardır. Büyük bir dayanıklılık ve azimli bir çalışma eğilimi ile birlikte hatırı sayılır bir hıza sahiptir. Kucağınıza oturacak kadar küçük, uzun yürüyüşler ve enerjik oyun için yeterince büyük bir köpektir. İfadesi zeki, uyanık, yumuşak ve çekici bir şirinliğe sahiptir. Bu cins itaat ve çeviklik için çok uygundur. Bu sebepten dolayı kuş avında özellikle çulluk avında Cocker Spaniel’ler tüm dünyada nam salmıştır.

Cocker Spaniel'in en büyük güzelliği yumuşak dalgalı tüyleridir. Kubbeli kafaları, büyük kahverengi gözleri ve yumuşak sarkık kulakları ile birleştiğinde, muazzam bir görsel çekiciliğe sahip bir türdür. Küçük bir köpek, omuzda yaklaşık 40 cm ye ulaşır ve tamamen büyüdüğünde yaklaşık 13 kg ağırlığındadır. Tüyler, siyah, devetüyü veya kahverengi renklerinde düz renklerde yada bunların karması olan siyah ve kahverengi veya kahverengi ve krem kahverengi şeklinde iki renkli hatta üç renkli olabilir. Amerikan Cocker Spaniel'in kıl yapısı, ipeksi bir doku ile orta ila uzundur. Tüyler uzun bırakılırsa matlaşmayı ve dolaşmayı önlemek için haftalık banyo ve günlük fırçalama gereklidir. Kısa kesilirse, her 6-8 haftada bir bakım gerekir. Sorunları önlemek için tırnakların düzenli olarak kesilmesi ve kulakların haftalık olarak kontrol edilmesi gerekir.

 

Cocker Spaniel'ler kolay eğitim alan köpeklerdir. Zeki ve her zaman memnun etmeye istekli olmaları ve onların özenli doğalarıyla birleştiğinde, hızlı öğrendikleri ve genellikle çok itaatkâr oldukları anlamına gelir. Cockerlar, saha ve çeviklik denemelerinde, itaat yarışmalarında, refakatçi olarak kullanılır. Cocker Spaniel'ların düzenli egzersize ihtiyacı vardır. Günlük yürüyüş veya enerjik bir oyun onlar için olmazsa olmazlardandır. Yüzmeyi severler.  Meraklı karakterleri ile Cocker Spaniel'ler etrafı keşfetmeye ihtiyaç duyarlar ve yeni kokulardan ve deneyimlerden büyük keyif alırlar.

Tüm ırkların bireysel sağlık sorunları vardır. Cocker Spaniel'ler oburlukları kontrol edilmezse çok çabuk kilo alırlar. Ayrıca kalıtsal hastalıkları vardır bunlar;
Progresif Retina Atrofisi (PRA)
PRA, gözlerin genetik olarak kör olmaya programlandığı köpeklerde kalıtsal bir retina hastalığıdır. PRA genellikle 4-7 yaşında başlar. Köpek gece körlüğü gelişerek ve sonunda tamamen kör olamaktadır. 
Ailesel Nefropati (FN) veya AHRN (Otozomal Kalıtsal Resesif Nefropati)
Bu hastalık nadirdir ve hastalık için DNA testi mevcuttur. Yavru köpekler tipik olarak ilk yıllarında ve iki yaşına kadar ölürler.
Kalça Displazisi
Bu, bugünlerde Cocker Spaniel'lerde yaygın değildir. Damızlık köpeklerde kalça skorlaması yapılmalıdır, ancak Kalça Displazisinin poligenik olduğu düşünülmektedir. Çevre ve diyetin yanı sıra genetik gibi faktörlerin neden olmaktadır.
Lip Fold Dermatit namı diğer "Cocker Mouth"
Ağızları çok kötü kokabilir. Yabancı cisimler ve diş problemleri gibi olası nedenleri kontrol edilmelidir (yavrular diş çıkarma döneminde biraz kokabilir ve bu genellikle kendi kendine düzelir). Kokuya neden olan bariz bir şey yoksa ağız çevresindeki tüylerin traş edilmesi şarttır. Ağız çevresindeki uzun tüy, yiyeceklerin buraya yapışmasını ve dudak kıvrımları arasında enfeksiyon oluşmasını sağlar.
Cherry Eye ve Entropion gibi göz rahatsızlıkları da zaman zaman Cocker’larda görülen diğer problemlerdendir. 

Amerikan Cocker Spaniels, düzenli olarak ihtiyaç duydukları egzersizden hoşlanırlar, ancak aynı zamanda, serbest koşma fırsatlarının sınırlı olduğu yerlerde yaşamaktan da mutlu olacaklardır. Evin içinde ve dışında alanı paylaşarak ailenin ayrılmaz bir parçası olmayı tercih ederler ve dışarıda uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Yüzmeyi ve geri getirmeyi severler ve aileleriyle her türlü "getirme" oyununu seve seve oynarlar, ancak sert oyunlardan pek hoşlanmazlar. Hassas köpeklerdir, bu nedenle nazik eğitim yöntemlerine en iyi şekilde yanıt verirler. Bir köpeği birçok köpek sporu aktivitesinden birinde eğitmek veya sadece sevgi dolu bir arkadaş olarak düşünen biri için iyi bir seçimdir. Yavru olarak doğru eğitim ve sosyalleşme ile tüm ortamlara iyi uyum sağlarlar ve bir kez entegre olduklarında diğer köpekler ve kedilerle iyi anlaşırlar.

Cocker Spaniels uzun tüylü bir cinstir, bu nedenle en az iki günde bir vücudun her yerinde bir fırça ve tarakla bakım gereklidir. Yavru tüyleri yaklaşık 7-8 aylıktan itibaren döküldüğünde, tüylere genel bir düzenleme yapılması gerekecektir. 
Ayaklar, özellikle taban pedlerinin altındaki fazla tüyleri alacak şekilde kısaltılmalı ve ayak, düzenli görünmek için kırpılmalıdır. Gezintilerden sonra pisipisi otu veya çim tohumu günlük olarak, kontrol edilmelidir.  Havanın dolaşmasına izin vermek ve kulakların nemli ve çamurlu olmasını önlemek için kulak tabanının etrafındaki tüylerden arınmış olmaları gerekir. Bu da kulak enfeksiyonlarının şekillenmesi için önemli bir uygulamadır.

 

Amerikan Cocker Spaniel’in Karakteri Nasıldır?
Cocker Spaniel'ler nazik, uyumlu ve sevecen olduğu kadar canlı olarak bilinir. Genellikle çocuklarla arası iyi kabul edilirler. Diğer hayvanlara ve insanlara karşı saldırgan olmama eğilimindedirler, ancak bu aynı zamanda özellikle iyi bekçiler olmadıkları anlamına gelir.

Cocker Spaniel için En İyi Köpek Maması Nasıl Olmalıdır?
Cocker Spaniels, cilt tahrişleri, gastrointestinal problemler ve kulak enfeksiyonları gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilen gıda alerjilerine eğilimli olabilir. Köpekler için bazı yaygın alerjenler arasında sığır eti, tavuk, süt ürünleri, mısır, buğday ve soya bulunur. Bu sebeple anti, alerjen özellikli mamalar tavsiye edilmektedir.

Cocker Spaniel'imi ne sıklıkla yıkamalıyım?
Cocker Spaniel her 4-6 haftada bir, kulaklarına ise her hafta özel dikkat gösterilerek temizlenmelidir. Cocker Spaniel sportif bir cinstir ve sahada oyun oynamak için yetiştirilirler ve onları iyi durumda tutmak için haftada bir veya iki haftada bir yıkanmaları gerekebilir.

   
Etiketler: Köpek Irkları
Haziran 21, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR