Sahiplendiğiniz Kedi Acaba Sokak Kedisi mi?

sokak kedileri

Sahiplendiğiniz Kedi Gerçekten Sokak Kedisi Mi?

 

Ülkemizde kısırlaştırmanın öneminin yeterince kavranamaması, belediyelerin ise bu konuda oldukça yetersiz kalması, sokakta yaşayan hayvan popülasyonunun çığ gibi büyümesine ve öncelikle şehir hayatının zorluklarında onlara can güvenliği, yiyecek bulma konularında büyük sorun teşkil etmesinden dolayı yaşam sürelerini kısaltmaktadır.

Özellikle son yıllarda artan SATIN ALMA SAHİPLEN farkındalığı çalışmaları, ilk kez bir dost sahibi olmak isteyen ya da evdeki kedi-köpek ailesine yeni bir fert arayışında olan hayvan severler tarafından büyük ilgi görmektedir.

Peki, kimi zaman barınaklardan, kimi zaman da direkt sokaklardan sahiplendiğimiz kedilerimiz gerçekten de SOKAK KEDİSİ diye genellediğimiz tamamen melez bir tür mü?

Dünya üzerinde, doğudan batıya, kuzeyden güneye neredeyse tüm topraklarda deneysel kedi türleri ortaya çıkartılmıştır. Bunlardan pek çoğu yine aynı topraklarda kalsa da, bir kısmı da uluslararası arenalarda tescillenmiş ve yeni bir tür olarak kabul görmüştür.

Bu deneysel türler büyük oranda, o coğrafyanın kendisine has safkan ırklarının diğer ırklarla melezlenmelerinden ortaya çıktığı gibi, bazıları da yine doğadaki safkan ırkların doğal olarak melezlenmesi ile oluşmaktadır.

Dünyada saf kedi ırklarıyla ilgili en büyük kütüğe sahip organizasyon The International Cat Association’a göre 73 safkan ırk bulunmaktadır. Diğer tüm cinsler de bu ırkların çapraz melezlenmesi ile ortaya çıkmıştır.

Bu yazımızda, ülkemizin sokaklarında sıklıkla gördüğümüz ve genel anlamda SOKAK KEDİSİ olarak tabir ettiğimiz tekir, kara kedi gibi türlerin yanında, ülkemize özgü Van Kedisi gibi ırklara da göz atacağız.

  1. Çin Ejderha Kedisi (Li Hua Mao)

İsminden de anlaşılacağı gibi, Çin topraklarına özgü ve kökeni oldukça eskiye dayanan bir türdür. Görünüş itibariyle tekir kedilere oldukça

benzeyen bu ırk Asya’da da oldukça nadir bulunmaktadır. Çin kaynaklarına göre Çin Dağ Kedisi’nin doğal olarak evcilleşmiş halidir ve isminin anlamı “tilki çiçeği kedisidir.”

İnsanlarla ve diğer canlılarla oldukça sosyal olan bu tür, diğer kedilerin aksine ailesinden uzun süre ayrı kalmamalıdır. Aksi halde ciddi boyutta ayrılık kaygısı yaşayacak ve yıkıcı boyutta strese girecektir. Bu nedenle yalnız yaşayan ve çalışan insanlar için uygun değildir.

Li Hua Mao, etrafında sevgi göreceği ve göstereceği insanlar olmasından büyük keyif alır. Aynı zamanda diğer kediler ve hatta köpeklerle de en iyi anlaşan tür olduğu, bu ırkı besleyenler tarafından belirtilen en büyük özelliğidir.

Dikkat edilmesi gereken konu ise, çok iyi bir avcı olmasından dolayı evde kemirgen ya da böcek familyasından herhangi bir tür besleyenler için uygun olmadığıdır.

 

  1. Khao Manee

Elmas Göz Kedisi olarak da bilinen bu kediler, Tayland topraklarına ait ve kökeni yüzyıllar öncesine dayanan bir türdür. En belirgin fiziksel özelliği beyaz olması ve heterokromi olan bu ırk, ülkemize ait Van Kedisi ile neredeyse ikiz kardeş gibi benzeşmektedir.

Tayland devletinin 1999 yılına kadar ülke dışına çıkmasına izin vermediği bu ırk, yıllar boyunca özelliklerini en iyi şekilde korudu.

Kendilerini sahiplerine adayan Khao Manee ler de tıpkı Li Hua Mao lar gibi, yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Besleyicilerinin hemen hepsinin altını çizdiği önemli konu, yalnız kaldıklarında ya da ilgi görmediklerinde yüksek zekalarını yaramazlık yapmak için kullandıkları olmuştur. Oldukça zeki olan bu ırk, özellikle yiyecek/ödül bulma oyunlarından büyük bir ilgiyle hoşlanmaktadır.

Küçük kemirgenler hariç tavşan gibi orta büyüklükte kemirgenlerle ve köpeklerle de iyi anlaşan bu ırk, enerjik yapısından dolayı günde en az 1 saat oyun oynamaya ihtiyaç duyar. Kovalayacakları kedi topları veya lazerli oyuncaklar onlar için idealdir.

 

  1. Bombay

Minyatür bir pantere benzeyen bu ırk, yaygın kanının aksine Hindistan değil Kentucy kökenlidir. Amerikan Kısa Tüylü Kedisi ile Burmese melezlemesi olup, yine sokaklarımızda sıkça rastladığımız kara kedilerle büyük benzerlik göstermektedir.

Tamamen insan canlısı olan bu ırk, kapınız çaldığında misafirinizi karşılamak için sizden önce kapıyı açmaya çalışacaktır. İlgi isteğinin üst düzeyde olması, evden çalışan ya da gazete okuyarak, oyun oynayarak evde vakit geçirmek isteyen insanlar için çok doğru bir tercih olmayacaktır.

Kaslı vücut yapısı, onu örten tamamen siyah kürkünden dolayı dikkat çekmeyebilir; ancak kucağınıza almaya çalıştığınızda tahmininizden daha ağır olduğunu fark edeceksiniz.

Bu ırkın besleyicileri arasında oldukça yaygın kullanılan bir söze göre, “kedi, köpek ve maymun karışımı bir sosyal kelebek beslemek istiyorsanız mutlaka bir Bombay almalısınızdır.”

Her ne kadar diğer hayvan türleri ile gayet iyi anlaşsalar da, bir otoriteleri vardır ve hükmetmeyi, lider olmayı severler.

 

Ayrıca zekaları ile ön plana çıkan Bombaylar, tıpkı köpekler gibi at-getir oyunlarında büyük başarı gösterirler. Sevgi göstermek ve birlikte oyun oynamak için yeterince vakit ayıramayacaksanız, Bombay size uygun bir tür değildir.

İlginizi Çekebilir: Kedi Sahiplenmeden Önce

Etiketler: sokak kedisi
Aralık 03, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR