Kara Kedi

kara kedi

Siyah Kedi (Bombay Kedi Irkı)

  Yüzyıllar boyunca siyah kedilerin hep kötü şans getirdiğine inanıldı. Bu batıl inanç siyah kedilere Orta Çağ’da cadı denilmesiyle başlamıştır. Öyle ki bazı kültürlerde insanlar cadıların kendilerini kara kedilere dönüştürebildiklerine inanıyorlarmış.


  Siyah kedilerin ırkı bombay ırkı olarak geçer. Bombay ırkı kediler, ilk olarak 1976 yılında bir kedi ırkı olarak kabul edilmiş ve kayıt altına alınmıştır. Bu kedi ırkı, American Shortair kedi ırkı ile Siyam kedi ırkını atası olarak kabul edilen Burmese kedi ırkının karışımı olarak ortaya çıkmıştır. Kara kediler çekici parlak tüyleriyle Melanistik Afrika leoparına benzetilerek bu adla da anılmaktadır. Bu kedi ırkının diğer kedilerden ayırıcı bir diğer özelliği de gözlerinin parlaklığıdır.

 

Kara Kedilerin Genel Özellikleri (Bombay Kedi Irkının Genel Özellikleri)

  Bombay cinsi kediler genelde içlerine kapanık ve sessiz kedilerdir. Bu özelliklerine rağmen evdeki kişilere karşı ilgi gösterir fakat yine de sevgisini çok belli etmezler. Sahiplerine karşı arkadaşça yaklaşırlar ve duygusal yapıdadırlar. Kara kediler sakin huylu oldukları için evde kolay bakılabilen kedi ırklarındandır ve başka hayvanlarla birlikte yaşamaktan rahatsızlık duymazlar. Dolayısıyla çocuklu aileler için ideal evcil hayvanlar arasında yer alır. Siyah kediler oyuncu kedilerdir ve özellikle yakalama oyunlarından oldukça iyidirler.

  Orta boyutlarda ve kısa tüylü olan kara kedilerin gözleri büyük badem şeklindedir. Kara kediler aynı zamanda kuvvetli, esnek , zarif ve uyumlu bir yapıya sahiptirler. Bombay kedi ırkının eğitimi de oldukça kolaydır. Hatta eğitildikleri zaman dışarıda kedi tasması ile dolaştırılabilir. Siyah kediler sosyal canlılardır ve yalnız kalmayı sevmezler. Sevecen ve sakin kişilikleri vardır. Ayrıca büyük bir özgüvenleri vardır fakat kavgaya karışmayı sevmezler. Şaşırtıcı şekilde bombay kedilerinin kedilerden ziyade köpeklerle daha iyi anlaştığı bilinmektedir. Belki de bunun sebebi bombay kedi ırkı karakter yapısının köpeklere benzemesinden kaynaklı olabilir.


Kara Kedilerin Bakımı (Bombay Kedi Irkının Bakımı)

  Kara kediler yüksek sesleri sevmezler. Dolayısıyla kedi mama kabını, kedi su kabını, kedi evini ve kedi yatağını evin sessiz bir alanına koymanızda yarar var. Bombay kedilerinin yüksek sesleri sevmemelerinin sebebi işitme duyularının fazla gelişmiş olmalarından gelir. Bu nedenle sizin için normal gelen bir ses, onlar için rahatsız edici olabilir.

  Bombay kedilerinin bakımı diğer kedi ırklarının bakımından pek de farklı değildir. Fakat beslenmelerine özen gösterilmelidir. Çünkü kara kediler buldukları her şeyi yemeleriyle bilinirler. Türkiye’nin 1 numaralı online petshop markası petburada.com’da satılan dünyaca ünlü kedi maması çeşitlerine göz atmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz. Kara kediler fazla yemeye meyilli olduklarından, onların beslenmelerini takip etmek ve kedi mama kaplarını tüm gün kedi mamaları ile dolu bırakmamak gerekir. Diğer kedi ırklarına önerdiğimiz gibi, bombay ırkı kediniz için bir kedi beslenme programı hazırlayın. Onlar için gereken kaliteli kedi maması bilindik bir marka ve yağ oranı düşük besin değerleri yüksek olandır. Bombay kedilerinin tüylerinin ve derilerinin daha sağlıklı olması için haftada bir kez kedi tarağı ile taranması yeterlidir.

 


Kara Kedilerinin Ömrü Ne Kadardır (Bombay Kedilerinin Ömrü Ne Kadardır)

  İyi bakılan Bombay kedilerinin Ömürleri 15 ile 19 yıl arasındadır. Her kedi ırkında olduğu gibi Bombay kedi ırkında da en sık rastlanan bir takım kedi hastalıkları bulunmaktadır. Genelde bu hastalıklar onların ataları olarak kabul edilen Burmese kedi ırklarında görülen kedi hastalıklarıyla benzer hastalıklarıdır. Örneğin Bombay kedilerinde uyku bütünlüğünün bozulmasına neden olan bir rahatsızlık vardır ki, bu rahatsızlık sadece yavru bombay kedilerinde görülür ve bu kedilere ötenazi yapılması uygun görülür. Yetişkin bombay kedilerinde ise bu hastalığa rastlanılmaz.

 

Etiketler: kara kedi, siyah kedi, bombay kedisi
Mayıs 11, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR