Köpek Yıkarken Nelere Dikkat Edilmeli

Köpek

 

Bazı köpek cinslerinin sık sık yıkanması gerekirken, bazıları ise 6 ayda bir, hatta bahçelerde bakılan bazı köpek cinslerinin yılda bir yıkanması yeterli olur. Köpeğinizin yıkama sıklığı köpeğin ırkı, tüy yapısı ve yaşadığı ortama göre değişir.

 

Çoğu köpek yıkanmaya alışana kadar bu işlemi sevmezler. Onlara bu işlemi güzel şeylerle hatırlamalarını sağlayacak olan sahipleridir. Banyo esnasında köpek huysuzlaştığı zaman iyi hal ve hareket sergilediği zaman ona köpek ödüllerinden çok fazla olmamak üzere vererek onu ödüllendirmelisiniz. Banyo işlemi sırasında ses tonunuz ve sergilediğiniz hareketler köpeğin huysuzlaşmasına yol açabilir. Bu sebepten dolayı olabildiğince sakin olmanız gerekmektedir. Köpeği banyo yaptırırken yapacağınız kötü davranışlar onun banyoyu sevmemesine, bu da banyo bir sonraki banyo yaptırma işlemini olumsuz yönde etkileyecektir.

 

Banyo yaptırma esnasında köpeğinize ne kadar iyi davranırsanız bu size bir sonraki banyo dönemlerinde artı olarak geri dönecektir. Köpeğinizi banyoya alıştırırken onu ara sıra banyoya sokup sizin yaptığınız rutin işleri izlemesine izin vermenizde köpek yıkama esnasında olumlu yönde etkileyecektir. Eğer yavru bir köpeğiniz varsa onu yıkamanız çokta gerekmez. Köpek temizliği yazları ayda 1 defa uygun görünse de serinlemesi ve kokmaması için ekstralar da yapılabilir. Fakat bahar aylarında bu süreyi daha da uzatmanız köpek sağlığı için önemlidir. Köpeklere kışları banyo yaptırmamak onlar için iyi bir tercih olur lakin zatürre olmasına neden olabilirsiniz.

 

Bu bilgileri sizlerle paylaştıktan sonra gelelim esas bölüme. Köpeği yıkama esnasında köpeğe sert kelimeler kullanmamanız onu korkutup huysuzlaştırmamanız gerekir aksi takdirde bu uygulama bir zulüm bir der bir çile haline gelebilir. Onlarla konuşurken ses tonunuz sakin ve güven verici olmalıdır. Yani onlara komut verirken konuştuğunuz şekilde değil de sevdiğiniz şekilde hitap ve konuşma yapmanız gerekir. Köpeğin banyoda sakinliğini koruması için de ona yumuşak masajlar yaparak rahatlatabilirsiniz. Köpek yıkama işleminde şampuanda çok önemlidir sabun ya da başka maddeler kullanırsanız bu onun tüy yapısına ve derisine zarar verebilir. Köpeklerin yıkanma esnasında en hassas oldukları yer patileridir. Patilerine su değdikçe ani refleksler ile patilerini kaçırmak isteyebilirler. Patilerini yıkarken yukarıdan aşağıya doğru yavaşça ve masaj yaparak inilmelidir. Patiyi birden alıp yıkamakta onu rahatsız edebilir olumsuz bir tepki ya da davranışla karşılaşabilirsiniz.

 

Köpek şampuanı seçimi için en doğru yol veterinere gitmek olacaktır. Çünkü her köpek cinsinin farklı tüy ve deri yapısı vardır. Köpek şampuanı olarak insanlar için kullanılan şampuanları da kullanmayınız. Bu köpeğin cildinde tahriş ve tüylerinin dökülmesine yol açabilir. Köpeği yıkarken suyun sıcaklığı da önemlidir. Köpek yıkarken su sıcaklığı ne sıcak olmalıdır ne de soğuk aksi takdir de köpek ani reaksiyon verebilir. Köpeği yıkamaya başlamadan önce malzemelerinizi hazırlamanız bu uygulama sırasında size ve köpeğe kolaylık sağlayacaktır. Köpek yıkarken yanınızda bulunması gerekenler köpek şampuanı, fırça, ödüller ve havlu gibi gerekli malzemelerin hazırda bulunması yıkama süresini kısaltacaktır. Köpeği yıkamaya başlamadan önce  köpeğin kulak deliklerini, su almaması için kuru pamuk ile tıkayın. Eğer dik kulaklı bir köpeğiniz varsa bu adımı atlayabilirsiniz. Ancak kulaklarına su kaçırmamaya önemle dikkat edin. Kafa ve yüz bölgesini en sona bırakmanız sizin ve köpeğinizin açısından daha iyi olacaktır. Köpeği önce suyla ve şampuanla tanıştırmak ve bu duruma alıştırmasını sağlamak gerekir. Şampuanlama işlemi sırasında köpeğin kulaklarına, ağzına, burnuna ve gözlerine şampuan kaçmamalıdır. Durulama işlemini özenle ve ciddi bir şekilde yapmanız gerekir. Köpeklerin tüyleri uzun ve kalın ise şampuan kalıntısı kalabilir bunun olmamasını sağlamak için durulama işlemini bol su ve dikkatli şekilde yapmalısınız.

 

 

Köpeği yıkadıktan sonra onu coşku ile sevebilir ve oyun oynayabilirsiniz. Bu davranış ona iyi bişey yaptığını hissettirecek ve bir sonraki banyoda size avantaj sağlayacaktır. Köpeği kurulama işlemini havluyla ya da fön makinesi gibi kurutma aletleriyle sıcaklık ayarını kontrol ederek yapabilirsiniz eğer köpek fön makinesinin sesinden korkuyor ise havlu ve köpek tarağı ile tarayarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Kurutma işlemi sonrası köpek nemli kalabilir ve bundan rahatsızlık duyabilir içgüdüsel olarak halıya, koltuklara, çimene ya da toprağa atarak kurutmak isteyebilir kendini kontrol altında tutmanız tavsiye edilir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Evde Kedi Ve Köpek Besleyenler İçin Temizlik Önerileri

Etiketler: köpek yıkamak
Ocak 05, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR