Köpeklerde Egzama

Köpek Hastalıkları

Köpeklerde egzama

Köpeklerde egzamanın belirti ve semptomları, insan semptomlarına benzer ve en büyü belirtisi aşırı kaşıntı ve deride ağrılı, kırmızı lekelerdir. Bununla birlikte, köpeğinizin uzun tüyleri nedeniyle bu belirtileri fark etmek zordur. Koşup oynarken aniden duran ve kendisini kaşıyan, yatarken bir anda irkilip kendisini adeta kemiren bir köpeğin ızdıraplı bir kaşıntı yaşadığını söylemek yanlış olmaz.
Köpeğiniz normalden fazla kaşınıyorsa, pire veya cilt enfeksiyonu gibi bir sorunu olabilir. İlk akla gelen bunlar olsa da kaşıntının egzama belirtisi olduğunu da unutmamalıdır. Köpeklerde egzama da oldukça yaygındır, ancak çok az sahip, köpeklerinin bu kaşıntılı, rahatsız edici duruma sahip olabileceğinin farkındadır.
Köpeklerde egzama, " atopik dermatit " adıyla bilinir. Köpeklerde atopik dermatit veterinerler tarafından en sık görülenlerden deri hastalıklarından biridir. Köpeklerde egzama derilerini etkileyerek kaşıntı ve iltihaplanmaya neden olur. Aynı zamanda uzun süreli veya "kronik" bir durumdur, bu da köpeğinizin hayatı boyunca ızdıraplı yaşayabileceği anlamına gelir.
Egzama yaşamı tehdit eden bir durum değildir, ancak köpeğiniz için çok rahatsız edicidir ve onun sağlık durumunu ve yaşam kalitesini etkiler. Ayrıca sağlıklarını riske atabilecek ikincil enfeksiyonlara karşı onları savunmasız hale getirir.

Köpeklerde Islak ve Kuru Egzama
Köpeklerde ıslak egzamanın da birkaç adı vardır. "Islak egzama" ve "nemli egzama" terimleri birbirinin yerine kullanılır. Tüm bu isimlere rağmen köpeklerde ıslak egzama en yaygın olanıdır. Islak egzama kızarmış deri, kırmızı ve ağrılı cilt lekeleri ağlayan veya sızan bir hal alan köpeğiniz. Bu ıslak ve kızarık bölgeler genellikle oldukça kötü kokar. Köpeklerde ıslak egzama, derilerindeki enfeksiyonlardan kaynaklanır. Bu enfeksiyonlara bakteri, virüs veya mantar neden olabilir.
Köpeğinizin egzaması, ıslak ve sızıntı yerine kuru ve pul pul ise, genellikle sadece egzama olarak adlandırılır.

Köpeklerde ıslak egzama bulaşıcı mıdır?
Islak egzamanın kendisi diğer evcil hayvanlara veya insanlara bulaşıcı değildir. Bununla birlikte, köpeğinizin deri tahrişine neden olan şey bulaşıcı olabilir. Örneğin, pireler. Köpeğinizin derisinin altına giren ve enfeksiyona neden olan patojenler de bulaşıcı olabilir. Bu nedenle, biri hasta olduğunda diğer evcil hayvanlarınızı ayrı tutmak ve evcil hayvanınıza dokunduktan sonra daima ellerinizi yıkamak gerekmektedir

Köpeklerde egzama neden olur?
Köpeklerde egzama genellikle alerjik reaksiyonun sonucu olan atopik dermatit ile bağlantılıdır. Bu, köpeğinizin yediği veya çevredeki bir şeyin derisine temas ettiği bir şeyin alerjik reaksiyonu tetiklediği anlamına gelir. Alerjik reaksiyon, iltihaba neden olan aşırı aktif bir bağışıklık tepkisidir. Bölgesel deri yangısı rahatsız edicidir ve genellikle kızarıklıklar ve kuru ciltte çok kaşıntılı ağrı gibi semptomlara neden olur! Köpeğiniz daha sonra kaşıntıyı hafifletmek umuduyla ağrılı noktalarını ısırır ve yalar, ancak bu, cilde zarar verebilir ve enfeksiyona açık hale getirebilir. Enfeksiyon daha sonra iltihabı ve kaşıntıyı daha da kötüleştirir ve egzamaya neden olabilir.

Köpeklerde alerjilerin ve atopik dermatitin yaygın nedenleri şunlardır.
Gıda alerjileri veya intoleransları, parazitler, polen, tahriş edici bitkilerle temas, kimyasallara maruz kalma (ev temizleyicileri, böcek ilaçları vb.)
Enfeksiyonlar egzamanın başka bir yaygın nedenidir ve bunlara bir virüs, bakteri veya mantar neden olabilir. Ne yazık ki, egzama ve kaşıma ağrılı cilt, diğer kötü patojenler deri yoluyla vücuda girebileceğinden ikincil enfeksiyonlara yol açabilir.

Bazı köpeklerin egzamaya yakalanma olasılığı daha mı yüksektir?
Yaşı, cinsi veya cinsiyeti ne olursa olsun her köpek egzamaya yakalanabilir. Bununla birlikte, genetiğin bir rolü vardır ve bazı köpeklerin egzamaya yakalanma olasılığı daha yüksektir. Labradorlar ve Golden Retrieverler,  West Highland WhiteTerrier, Fransız Bulldog, Boxer, Amerikan Cocker Spaniel, İngiliz Springer Spaniel, Shar Pei, Dachshund, Minyatür Schnauzer
Bununla birlikte, bu ırkların her birinin durumu geliştirme olasılığı coğrafi konuma göre değişir. Örneğin, şehirlerde doğan veya şehirde yaşayan köpeklerin, kırsal bölgelerde yaşayan yavrulara kıyasla egzama veya atopik dermatit geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Egzama bir köpekte nerelerde görünür?
Köpeğinizde egzamayı ilk olarak, derisi sık sık yalama ve tırmalama nedeniyle kızarır ve iltihaplanırsa fark edebilirsiniz veya köpeğinizin normalden daha fazla kaşındığını ve patilerini çok fazla yaladığını veya çiğnediğini fark edebilirsiniz.
Egzama, köpeğinizin vücudunun herhangi bir bölgesini etkileyebilir, ancak bazı yerler duruma daha duyarlıdır. Köpeklerde egzamadan en sık etkilenen vücut bölgeleri şunlardır: Pati bölgeleri,  Kulaklar, Karın, Kasık, koltuk altı

Köpeklerde egzamanın belirti ve semptomları nelerdir?
Köpeklerde egzamanın belirti ve semptomları insan semptomlarına benzer ve en bariz göstergesi aşırı kaşıntı ve deride ağrılı, kırmızı lekelerdir. Bununla birlikte, yavrunuzun tüyler nedeniyle bu belirtileri fark etmek zor olabilir ve köpeğinizin sahip olduğu belirtiler, durumunun ciddiyetine bağlı olarak değişebilir.
Köpeklerde egzama belirtileri şunları içerir: Aşırı yalama, aşırı kaşıma, ayaklarını yalama veya çiğneme, Kuru, pul pul cilt, kalınlaşmış deri, renksiz cilt, kırmızı, nemli, ağrılı cilt, tüy kaybı.
Köpeğiniz iyileşirken, derisini kaşınmasını, ısırmasını veya yalamasını engellemeniz gerekecek çünkü bu, cildi tahriş edecek ve iyileşmesini önleyecektir. Köpeğinizin üzerine eski bir tişört giydirerek derisini koruyabilir ve kaşımalarını durdurabilirsiniz. Koruyucu bir giysiniz, Elizabeth yakalığı varsa, bunlardan birini giyebilirsiniz. 

Köpeklerde egzama nasıl önlenir?
İyi hijyen, köpeklerde egzamayı önlemenin hayati bir parçasıdır. Cildini ve tüylerini temiz ve kirden ve olası enfeksiyon kaynaklarından uzak tutmak için köpeğinizi düzenli olarak yıkamalı ve bakımını yapmalısınız. Köpeğinizi düzenli olarak taramak, aynı zamanda, köpeğinizin derisini inceleme, pire gibi orada olmaması gereken parazitleri görme fırsatı verir. Ayrıca, sıcak noktaları veya diğer sorunları erkenden belirleme şansı da verir. Tahrişe ve enfeksiyona neden olabilecek parazitleri ve böcek ısırıklarını önlemek için köpeğinize düzenli pire ve kene tedavisi uygulamalısınız.
Amino asitler ve yağ asitleri, yeni büyümeyi teşvik etmek, cilt bariyerini güçlendirmek ve iltihaplanmayı azaltmak için özellikle önemlidir.
Köpeklerde egzama tedavisinin bir diğer önemli kısmı da köpeğinizi temiz tutmaktır. Veterineriniz, köpeğinizin egzama yaralarını her gün ılık su ve tuz çözeltisiyle temizlemenizi tavsiye edecektir, bu da yaranın temizlenmesine ve enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olacaktır. Aksi takdirde, veterineriniz köpeğinizi egzama için ilaçlı bir köpek şampuanı ile yıkamanızı önerebilir. 
Bu, köpeğinizin çevresindeki ortamda altta yatan bir sağlık durumu, parazitler, gıda alerjisi veya alerjenler olabilir. Köpeklerde egzama veya dermatite neden olan tetikleyiciler genellikle diyetlerinin bileşenleridir. Bununla birlikte, farklı polen türleri, belirli bitkiler, toz akarları ve hatta evde kullandığınız bir temizleyiciler gibi köpeğinizin temas ettiği hemen hemen her şeyi içerebilir.
Son olarak, köpeğinizin güçlü, sağlıklı bir cilt ve kürk geliştirmek için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içeren sağlıklı bir diyet yediğinden emin olmalısınız. Doğru beslenme aynı zamanda cilt bariyerini güçlendirmeye ve köpeğinizin deri ve tüy sağlığını iyileştirmeye yardımcı olacaktır.

Köpeklerde egzama için en iyi köpek maması

Yanlış mama köpeğinizin tüylerinin yapısını bozabilir ama doğru beslenme, köpeğinizin cildini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Protein cilt gelişimi için hayati önem taşır Köpeğinizin derisi kaşınıyorsa, yüksek kaliteli tam protein içeren sağlıklı bir diyet yediğinden emin olun.
Genellikle kuru mamalarda bulunan et veya et türevleri gibi düşük kaliteli proteinler, köpeğinizin sağlıklı büyüme için yeni proteinler ve dokular oluşturması için ihtiyaç duyduğu amino asitleri sağlamaz. Kuru mama yapmak için kullanılan ekstrüzyon gibi aşırı gıda işlemenin de amino asitleri yok ettiği kanıtlanmıştır.

Amino asitler, proteinin yapı taşlarıdır ve köpeğinizin diyetinin hayati bir parçasıdır çünkü köpeğinizin kendi vücudunda sağlıklı deri, tüy veya kas gibi yeni proteinler üretebilmesi için diyetlerinde amino asitlere ihtiyacı vardır.

Gerçek etin taze parçaları gibi tam protein, altın standart protein ve amino asit kaynağıdır. Bunun nedeni, bütün etin daha sindirilebilir olmasıdır, böylece köpeğiniz mamayı daha kolay sindirebilir ve besin maddelerinden daha fazlasını emebilir ve besinlerin hiçbiri zorlu işlemlerle yok edilmez.

Atopik dermatit ve alerjisi olan köpeklerin durumunu iyileştirdiği kanıtlanmış olduğundan, köpeğinizin diyetine omega-3 ve omega-6 gibi daha fazla yağ asidi eklemesi faydalı olacaktır.

kedi kumu

İlginizi Çekebilecek Yazı Başlıkları

Köpeklerde Distemper

Distemper, köpeklerin ve köpek yavrularının solunum, sinir ve gastrointestinal sistemlerini etkileyen oldukça bulaşıcı ve sıklıkla ölümcül bir hastalıktır. Distemper hapşırma ve öksürme yoluyla bir köpekten diğerine hızla yayılabilmektedir. Köpek gençlik hastalığının semptomlarını, mevcut tedavi seçeneklerini ve köpeğinizin hastalığa yakalanmasını önlemek için neler yapabileceğinizi bu yazımızda bulacaksınız.

Yazının Devamı >>

Köpeklerde Kalça Displazisi

Köpeklerde kalça displazisi (Canine Hip Dysplasia-CHD) ilk olarak 1930’ların ortalarında kalça eklemi yani “coxo-femoral ekleminde görülen anarmallikler olarak tanımlanmıştır. Özellikle hızlı büyüyen ve yetişkin ağırlığı 20 kg ve üzerinde olan köpeklerde görülmektedir.

Yazının Devamı >>

Köpeklerde Tüy Bakımı

Köpeklere bakmak, her evcil hayvan sahibinin bilmesi gereken birçok sorumluluk içerir. Besleyici ve kaliteli yiyecekler, temiz su ve kalacak iyi bir yer sağlamanın yanı sıra, özellikle kalın, uzun tüylü veya kürklü köpek ırkları için, köpeklere uygun bakım yapılması gerekir.

Yazının Devamı >>

Köpeklerde Kanlı İdrar

Hayvanlar biz insanların dilinden konuşamasa da bu durum sağlıkları hakkında hiçbir şey anlayamayacağımız anlamına gelmez. Köpeklerin sağlıkları hakkında fikir edinmek için rutin davranışlarındaki değişikliğin yanı sıra idrarları, dışkıları da bize bilgiler vermektedir. Köpeklerde kanlı idrar ise kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Bu belirtiyi ihmal ettiğinizde köpeğinizin hayatına dahi mal olabilir.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Köpek Hastalıkları
Nisan 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR