Köpeğinizle Yürüyüşlerin Faydaları

Köpekler Hakkında

Köpeğinizle Yürüyüşlerin Faydaları

 

Uzun bir iş gününden sonra eve yorgun geldiyseniz, sadık dostunuzla akşam yürüyüşünüzü atlamayı düşünmüş olabilirsiniz. Ancak, bu yürüyüşü atlamak köpeğinize ve size zarar verecektir! Köpeğinizi günlük olarak gezdirmek, köpeğiniz ve sizin için sayısız fayda sağlamaktadır. 
Veterineriniz size aksini söylemedikçe, köpeğinize günde 30 ila 45 dakika tempoda yürüyüş yapmaya çalışın. Bunu sabah ve akşam yürüyüşüne bölmek en doğru olanıdır. Bazı spor ve iş ırkları egzersizi sever, bu nedenle bu köpekler için bir saat veya daha uzun süre yürüyüş gerekmemektedir.
Köpeğinizi formda tutmak, yaşam kalitelerini artırmak için en kolay yol yürüyüş yapmaktır. Özellikle  fazla kilolu köpekler osteoartrit, kardiyovasküler hastalıklar, karaciğer hastalığı ve insülin direncinden muzdarip olma olasılığı daha yüksektir.
Günlük yürüyüşler, köpeğinize tuvalete gitme şansı vermekten daha fazlasını yapar. Köpeğinizin fiziksel ve zihinsel sağlığını geliştirirler. Köpeğinizin daha fazla egzersize ihtiyacı olduğuna dair işaretler şunları içerir:

Kilo almak
Hırçın davranışlar
Hiperaktivite
Havlama ve Sızlanma

 

Günlük yürüyüşlerin faydalarından bazıları şunlardır:

Kardiyovasküler Sağlık
Günlük yürüyüşler, dostunuzun kalbine ve ciğerlerine yardımcı olur. Kalplerinin daha hızlı atmasını sağlar ve metabolizmalarını hızlandırır. Köpekler günde bir veya iki kez iyi bir kardiyo egzersizi yaparlarsa çok daha sağlıklı olacaklar.

Tansiyonlarını Düşürür
Tıpkı insanlar gibi köpekler için de düzenli egzersiz kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Böylece, böbrek hasarını önlemenin yanı sıra kalp yetmezliği ve felç riskini azaltır.

Kilo Kontrolü Sağlar
Fazla kilolar köpeğiniz için iyi değildir. Fazla kilolu olmak, köpeğinizin kanser olma şansını artırabileceği gibi diyabet riskini de artıracaktır. Kalplerine zarar verebilecek ve felç riskini artırabilecek kan basıncını artıracaktır.

Kas Oluşturur
Günlük bir yürüyüş, köpeğinizi kaslı bir köpek olmasını sağlar. yürüyüşlerle artan kas aktivitesi köpeğinize daha güçlü bir kas-iskelet sistemi sağlar.

Eklem Sağlığını İyileştirir
Aktif bir köpeğin eklem problemleri yaşama olasılığı daha düşüktür. Egzersiz, eklemlere giden kan akışını artırır ve eklemlerin daha esnek kalmasına da yardımcı olur. 

Daha Uzun Yaşamalarına Yardımcı Olun
Fiziksel olarak aktif olan bir köpek daha sağlıklı olacaktır ve daha sağlıklı bir köpek daha uzun yaşama eğiliminde olur. Bu nedenle, köpeğinizin en iyi hayatını yaşamasını istiyorsanız, düzenli yürüyüşleri günlük rutininizin bir parçası yapmalısınız.
Ancak yürümenin faydaları, köpeğinizin fiziksel sağlığı ile sınırlı değildir. Köpeğinizi her gün yürüyüşe çıkarmak onun zihinsel ve duygusal sağlığını da iyileştirecektir. 

Yeni Numaralar Öğrenme ve Uygulama Şansı Verir
Yürümek, size eskileri uygulamak ve yeni numaralar geliştirmek için harika bir seçenektir. Yürüyüş sırasında gel, otur, bekle, yat komutlarını öğrettikten donra bedensel hareket eğitimleri vermenize olanak sağlar. Örneğin saklambaç oynamak kovalamaca vs. gibi. Bunlar mükemmelleştirildikten sonra, yeni numaralar eklemeye başlayın. 

Köpeğinizle Aranızdaki Bağı Güçlendirin
Günlük yürüyüşlerinizde köpeğinizle kaliteli zaman geçireceksiniz. Köpekler bu biraz zamanı seviyorlar ve size olan sevgilerinin arttığını fark edeceksiniz. 

Fazla Enerjilerini ve Streslerini Azaltır
Bu özellikle genç köpekler için önemlidir. Evin her yerinde zıplamalarını izlerken, yavru köpeğinizin enerji seviyesine hayran kalabilirsiniz. Onlara dışarıda yürüyüş yaparken biraz kalori kullanma şansı vermek, bu fazla enerjiyi yakmanın harika bir yoludur. 

Köpeğinizin Sıkılmasını Önler
Sıkılmış bir köpek, sıklıkla yaramazlık yapar. Gezinti sırasında algıladıkları çevre, kokular, yeni köpekler ve insanlarla tanışmak, beyinlerini harekete geçirecektir. Bu uyarım, yıkıcı davranışı azaltmaya yardımcı olabilir, bu da daha, çiğnenmiş ayakkabılar ve kemirilmiş sandalye ayakları anlamına gelir.

Diğer Köpekler ve İnsanlarla Sosyalleşir
Yürürken, doğal olarak başka insanlarla ve başka köpeklerle karşılaşırsınız. Bu size, köpeğinizin başkalarının yanında nasıl davranacağını öğrenmesine yardımcı olma fırsatı verecektir. Onlara tanıştığınız insanların üzerine atlamamalarını öğretebilir, yeni köpekler karşısında duydukları gerginliğin üstesinden gelmelerine yardımcı olabilirsiniz. 

 

Köpeğinizi Her Gün Yürütmek Zorunda Mısınız?

Hava durumu ve köpeğinizin sağlığı günlük yürüyüşlerinizi engelleyebilir. Her gün yürümek zorunda değilsiniz ama haftada en az 5 kez yürüyüş şarttır. Onları yürüyüşe çıkaramadığınızda: Sizinle bağ kurmaları için onlara içeride kaliteli zaman ayırın ve zihinsel uyarım sağlamak için onlarla oyun oynayın.

 

Köpeğiniz Yürüyüşlerden kaçıyor mu?
Bunun birkaç sebebi olabilir ve ilk akla gelenler.
Ağrılı eklemler
Ağrıyan kaslar
Genel durum bozuklukları 
Hastalıklar

 

Yürüyüşler İçin Kısa Hatırlatmalar

 

"Tasmasız" bir bölge olmadığı sürece, halka açık alanlarda köpeğinizi tasmalı tutun.
Köpeğinizi küçük çocukların yanında denetleyin.
Köpeğinizin kakasını temizlemek için plastik bir torba veya kepçe alın.
Aşırı sıcakta yürümekten kaçının.
Sizin ve köpeğinizin içmesi için tatlı su alın.
Kısa mesafeleri yavaş yavaş yürüyerek başlayın. Siz ve köpeğiniz alıştıkça daha uzun ve daha hızlı yürüyün. 

 

 

 

kedi kumu

Köpekler Hakkında

Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

Küçük ve orta ırk köpekler büyük ırk köpeklere göre daha fazla yaşamaktadır. Chihuahua, Shih Tzu veya Lhasa Apso gibi küçük köpeklerin yaşam süreleri 17 ile 20 arasındadır. İyi bakıldıklarında daha uzun süre de yaşayabilirler.Orta ırk olan Chow Chow ve Avustralya çoban köpeği gibi köpekler ise 13 ile 15 yıl yaşamaktadır.Golden Retrievers gibi büyük ırk olan köpekler ise 10 ile 13 yıl yaşarlar. St. Bernards veya Newfoundlans gibi daha büyük olan köpek ırkları ise 8-11 yıl arasında yaşamaktadır.

Yazının Devamı >>

Köpek Kafesi Ne İşe Yarar?

Köpek kafesi eğitimte kullanılan ürünlerden biridir. Yani köpeğin davranışlarını kontrol altına alma için kullanılır. Ancak pek çok insan köpek kafesini evcil hayvanlarına ceza olarak görmektedir. Bu düşünce tamamen yanlıştır. Yavru bir köpeğiniz varsa onun çevreye zarar vermemesi köpek kafesi kullanılan yöntemlerden biridir. Tabi eğitimi verirken insani kurallar dahilinde verilmesine özen gösterilmelidir. Aksi halde köpeğinizde davranışlar bozukluklar görülebilir. Bu da her iki tarafı mutsuzluğa sevk eder.

Yazının Devamı >>

Köpek Kıyafetleri

Köpekler insanoğlunun kendi türü dışında en yakın dostu olarak bilinmektedir. Bu sadık dostlarımızın da bir takım ihtiyaçları olmaktadır. Köpeklerin temel ihtiyacı da biz insanlar gibi beslenme, barınma ve tuvalet ihtiyaçlarıdır. Köpekler tuvalet ihtiyaçlarını dışarıda gideren canlılardır. Bu yönüyle bizden ve diğer evcil hayvan olan kedilerden ayrılır. Köpek besleyenlerin de nitekim günde en az 2 kez dışarı çıkması gerekir. Hava bazen sıcak, bazen soğuk hatta bazen yağmurlu veya karlı olabilmektedir. Normal sıcaklıkta köpeklerin herhangi bir kıyafet giymesine gerek olmasa da hava şartları zorlu olduğunda köpek kıyafetleri giymesinde yarar vardır.

Yazının Devamı >>

Köpek Ağız Bakımı Nasıl Olmalı?

Köpeklerde diş çürümesi biz insanlara göre daha az görülse de hiç görülmediği anlamına gelmez. Hatta köpeklerin ağzının biz insanların ağzından daha temiz olması gerçeğine rağmen köpeklerde de tartar, plak oluşumu, diş et iltihabı gibi problemler görülebilir. Bu sorunların elbette bir çözümü vardır. Ancak sorunlar çözülmediğinde problemler daha da büyüyebilir ve biz insanların yaşadığı problemler gibi kalp, karaciğer, böbrek hastalıklarına yol açabilir.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Köpekler Hakkında
Şubat 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR