Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

  Köpeklerin ömrünü ortalama olarak dahi tahmin etmek kolay değildir. Çünkü yaşam standartları, genetikleri, aile soyu, ırkı gibi birçok faktör yaşam sürelerini belirlemede rol oynar. Bu yüzden köpeğinizin ne kadar yaşayabileceğini konusunda bir çıkarımda bulunmadan bunlara dikkat etmek gerekir.

  Köpeğinizin ne kadar sağlıklı olduğu, bulunduğu çevre, beslenme düzeni, aldığı ilaçlar gibi birçok faktör de köpeklerin yaşam süresini etkiler. Her canlı gibi her köpekler de eşsizdir. Yani özellikleri de farklı olabilir. Bu yüzden bazı köpekler ortalama ömürlerinden daha uzun süre de yaşayabilir.

Köpekler Kaç Sene Yaşar?

  Küçük ve orta ırk köpekler büyük ırk köpeklere göre daha fazla yaşamaktadır. Chihuahua, Shih Tzu veya Lhasa Apso gibi küçük köpeklerin yaşam süreleri 17 ile 20 arasındadır. İyi bakıldıklarında daha uzun süre de yaşayabilirler.

  Orta ırk olan Chow Chow ve Avustralya çoban köpeği gibi köpekler ise 13 ile 15 yıl yaşamaktadır.

  Golden Retrievers gibi büyük ırk olan köpekler ise 10 ile 13 yıl yaşarlar.

  St. Bernards veya Newfoundlans gibi daha büyük olan köpek ırkları ise 8-11 yıl arasında yaşamaktadır.

köpekler kaç yıl yaşar

 

Kırma Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

  Kırma olan köpeklerin safkan olanlara göre daha fazla yaşadığını düşüncesi vardır. Bu bir anlamda doğrudur. Çünkü çoğu kırma köpeğinin iyi bir bağışıklık sistemi vardır ve ömürleri uzundur.

  Safkan köpeklerin ırkların standart hale gelebilmesi için bir takım uygulamalardan geçtiği bilinmektedir. Buradaki amaç belli fiziksel özellikleri ve iç güdüsel yetenekleri ön plana çıkartmak, bunları sağlamaktadır.

Soy İçi Çiftleştirmenin Köpeklerin Ömürlerine Olan Etkileri

  Soy içi çiftleştirme köpeklerin sağlığı konusunda iyi sonuçlar doğurmamaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıflığı, anomali, doğurganlık sorunları, dejeneratif hastalıklar ve öğrenme zorlukları gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bunlar soyiçi çiftleştirmeden kaynaklı hastalıklardan yalnızca bazılarıdır. Diğer taraftan baktığımızda kırma köpekler soy içi çiftleştirmeye maruz kalmadıklarından genetik çeşitlilikleri korunmaktadır. Bu sebeple daha sağlıklı olduklarını söyleyebiliriz. Kırma köpeklerin safkan köpeklere göre daha uzun ömürlü olduğunu söyleyebiliriz. Fakat yine de onların bakıma gerek duymadığı gibi bir algı oluşmamalıdır. 6 ayda bir genel muayeneye götürülmeli ve gerekli aşıları yaptırılmalıdır. Köpeklerin uzun ömürlü olmalarında en önemli etken de ona gösterilen ilgi ve alakadır.

  İlginizi çekebilir: Köpekler Neden Kusar?

Etiketler: köpeklerin ömrü,
Haziran 16, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR