Türk Köpek Irkları

Kediler ve köpekler hakkında

7 Türk Köpek Irkı

Ülkemizin tarihi, kültürel yapısının mükemmelliği tüm dünyanın takdir ettiği bir durumdur. Bazı keşfedilmemiş yanlarının yanında bizlerle özdeşleşmiş ve insanlığa sunulan gerek gıda gerekse eşya anlamında birçok şeyin mucidi olduğumuz bir gerçektir. Baklavasından yoğurduna şile bezinden el sanatlarına dünyada Türkiye ile özdeşleşmiş birçok örneği burada sıralayabiliriz. Peki ya endemik olarak sadece Türkiye’de yetişen ve bize ait olduğu dünyaca kabul gören köpeklerimiz

Bunları birçoğumuz bir çırpıda sıralarız. Kangal, Akbaş ve Aksaray Malaklısı ilk akla gelenlerdir. Peki ya aklımıza gelmeyenler? Bu yazımızda Türkiye’ye ait köpek ırklarından kısaca bahsedeceğiz. Ve bu ırkların detaylı anlatımını blog sayfamızdaki köpek ırkları kategorimizin altında incelemenizi tavsiye ederiz.


1.Akbaş

Aileniz için sadık bir vasi arıyorsanız, Akbaş'tan daha sadık bir köpek bulmak zordur. Ailelerine karşı o kadar koruyucu olabilirler ki, ev dışındaki insanlarla veya diğer köpeklerle herhangi bir sorun yaşamadığınızdan emin olmak için bu yavrularla erken sosyalleşme mutlak bir zorunluluktur. Ayrıca oldukça düşük enerjili bir türdürler ve koşup oynamaktansa aylaklık etmeyi tercih ederler.

2.Anadolu Çoban Köpeği

Anadolu Çoban, Türkiye’nin bir başka büyük koruyucu köpeğidir. Bu yavrular, dünyadaki en eski köpek ırklarından birinin doğrudan torunlarıdır ve genetikleri pek bozulmamıştır. Bugünkü Anadolu Çoban Köpeğinden 6.000 yıl önceki Anadolu Çoban Köpeğinden çok farklılık göstermez. Anadolu Çobanları, kışkırtılıncaya kadar sabır ve tedbir gösteren, sakin ve aklı başında bir ırktır. Akbaş gibi, bu cins de nihai bir koruyucu köpektir. Ailelerine son derece sadıktırlar ve onları, hatta aile kedisini bile, sonuna kadar korurlar.

3.Kangal

Kangallar, Anadolu Çoban Köpeğine son derece benzer. Aslen Türkiye'nin Sivas şehrinde yetiştirilen bu köpekler, tüm köpek türlerinin en korkunç kayıtlarından birine sahiptir. Dünyadaki herhangi bir cinsten en güçlü ısırığa sahipler. Büyük ve güçlü ısırıkları yalnızca aileleri tehdit edildiğinde sorun olur. Bunun dışında, sahipleri ve çocukları genellikle tatlı, sevgi dolu bir dadı rolü üstlendiğinde harikalar. Ancak çocuklarla arası harika olduğu için diğer evcil hayvanlarla da iyi oldukları anlamına gelmez. Bir Kangal sahibi olmayı planlıyorsanız, muhtemelen hayatınızdaki tek evcil hayvanın onun olması ve bir an önce sosyalleştirilmesi en iyisidir.

4.Çatalburun

Gerçekten eşsiz bir köpek ırkı arıyorsanız, Çatalburun gibisi yoktur. Türk İşaretçisi olarak da bilinen bu köpekler, dünyada yarık burun özelliğine sahip üç köpek türünden yalnızca biridir (diğer ikisi Pachon Navarro ve Andean Tiger-hound). Ve hiç yakından ve kişisel olarak gördüyseniz, kendinizi çok şanslı sayın. Çatalburun çok nadir bir cinstir ve anavatanı Türkiye dışında nadiren bulunur. Bu listedeki çoğu türün aksine, Çatalburun bir bekçi köpeği değil, bir av köpeğidir. Yarık burunları, kokuları alma konusunda son derece keskindir ve daha büyük Pointer ırkları gibi, avcı partnerlerine avın nerede saklandığını gösterirken mükemmel bir şekilde hareketsiz kalabilirler.

5.Aksaray Malaklısı

Bu devler aynı zamanda Türk Mastifi veya Anadolu Aslanı olarak da bilinir. Ve bunlar hak edilmiş isimler. Tarihsel olarak, Asurlular tarafından, düşmanları savaşta alt etmek için zırhlarını tanımak üzere eğitilmiş savaş köpekleri olarak kullanıldılar. Büyük ısırıklarını paylaşmasalar da Malaklısı, Kangal köpeği ile ortak atalara sahiptir. Günümüzde, diğer birçok Türk köpek ırkının yaptığı gibi, Aksaray Malaklısı köpeklerinin çoğunun çiftlik hayvanı bekçisi olarak çalıştığını görürsünüz.

6.Anadolu Sultanı Köpeği

Bu tazı, Türk Tazısı ve Anadolu Sultan Tazizi de dahil olmak üzere birçok isme sahiptir. Diğer birçok tazı ile karşılaştırıldığında, Türk Tazısı nispeten kısadır. Genellikle tavşan, tilki ve keklik gibi avları kovalayan hızlı ve çevik avcılardır. İsimlerini tarihteki ilk ortaya çıkışlarından, bu köpeklerden birinin Kanuni Sultan Süleyman'ın yanında tasvir edilmesinden alıyorlar.

7.Rize Çoban Köpeği

Rize çoban köpeği, Molosser köpeğinin bir Türk çeşididir. Öncelikle çiftlik hayvanları için koruyucu olarak kullanılan büyük ve güçlü bir cins. Bu köpekler mutlaka gütmek için kullanılmaz. Bunun yerine, saldırı veya istenmeyen saldırı durumunda öncelikle sürüleri için koruyucu olarak hizmet ederler. Rize Koyun köpekleri, sahiplerini tehlikeye karşı uyarmaya yardımcı olan şiddetli havlamalarıyla da bilinir.

   
Etiketler: Kediler ve köpekler hakkında
Temmuz 08, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR