Kangal Köpeği

Kangal Köpeği

Kangal Köpeği

  2003 yılının Temmuz ayında düzenlenen 1. Uluslararası Kangal Köpeği Sempozyumu’nda çıkan sonuç gösteriyor ki; Kangal köpekleri Türk göçleri ile birlike Türkistan’dan insanlar tarafından Anadolu’ya getirilmiştir. Kangal köpekleri yıllar boyunca bekçi ve çoban köpeği olarak görev almışlardır. Sivas Kangal köpeklerinin bir diğer adı da Anadolu çoban köpeğidir. Kangal köpekleri Osmanlı arşivlerinde de geçmektedir. Yeniçeriler Kangal köpeklerini hem askeri işlerde hem de savaşlarda kullanmışlardır. Ayrıca Kangal köpekleri kurtlarla baş edebilen tek köpek ırkıdır. Soğuk hava, sıcak demeden verilen göreve sadık kalır.

Sivas Kangal Köpekleri’nin Fiziksel Özellikleri

  Kangal köpekleri boyutundan dolayı ‘’dev köpekler’’ kategorisine girerler. Boyunları biraz eğiktir ve çok güçlüdür. Kulakları kafalarına nazaran daha küçük ve sarkıktır. Dişleri ve çeneleri oldukça sağlamdır. Göz yuvaları kafatasına göre daha ufak olsa da bakışları oldukça etkileyicidir. Gözlerinin rengi ise kahverengi ve altın rengi arasında değişibilmektedir. Eğer uyarıldılarsa kuyrukları kıvrık ve dik olur, sarkıksa bu rahat oldukları anlamına gelir. Yüzlerinin geneli siyah rengindedir, tüyleri ise boz, çelik ve açık sarı olabilmektedir. Tüylerinin yapısı ise oldukça sıktır ve serttir, boyu ise orta ve kısa uzunluktadır. Her iki bacağı da oldukça kuvvetli olsa da arka bacakları, ön bacaklarına göre biraz daha güçsüzdür. Erkek Kangal köpekleri 50 ile 65 kilogram arasında ve 77 ile 87 santim arasında olmaktadır. Dişi Kangal köpekleri ise 41 ile 60 kilogram arasında ve 71 ile 77 santim arasında olmaktadır.

  İlginizi çekebilir: Köpek Tasmaları

Kangal Köpeği’nin Karakter Özellikleri

  Sivas Kangal köpeklerini fiziksel farklılıkları haricinde öne çıkaran diğer şey ise karakterleridir.Kangal köpekleri oyuncu bir köpek değildir, genellikle sakin bir yapıdadırlar. Herhangi bir tehdit unsuru görmedikçe ya da kışkırtılmadıkça havlamazlar. Gözlem yeteneği ile birlikte koku alma duyusu da oldukça gelişmiştir. Sert yapılarının altında alıngan bir yapı vardır, hassas bir ırktır. Kangal köpekler beklenilenin aksine çocuklarla çok iyi anlaşmaktadır. Genellikle yalnız olmayı severler ve bağımsızlıkları olar için fazla önem taşımaktadır. İlk zamanlardan beri çoban köpeği olarak kullanılıştır ve buna çok uyumludur çünkü sürüyü koruma içgüdüsü vardır. Kolayca eğitilebilir, bunun için ödül maması kullanmak başarılı olmanıza katkı sağlayacaktır. Görüntüsü birçok insan için korkutucu olsa da saldırgan bir ırk değildir. Fakat safkan değilse bu durum ortadan kalkabilir.

Kangal Köpekleri’nin Günlük Bakımı

  Kangal köpeklerine de diğer dışarı da yaşayan köpekler gibi tımar işlem uygulanmalıdır. Ancak bunun sıklığı değişiklik göstermektedir. Kulübede yaşayan ve iş verilen Kangal köpeklerinin sağlıkları için her gün tımar işlemi görmesi gereklidir. Fakat bir işi yok ise ve fazla kirlenmeye bir köpekse hafta da 3-4 bu işlemi yapmak yetecektir. Kangal köpeklerinin genelde tüyleri sert ve yoğun olduklarından dolayı maden fırçalarla temizlenmesi doğru olacaktır. Fırça ile temizlerken ilk önce tüylerin yattığı yönün tersine sonra da tüylerin yattığı yöne doğru fırçalamaya dikkat edilmelidir. Sonrasında kalan kıllarda el ile toplanmalıdır. Eğer Kangal yumuşak tüylüyse ve tüyleri çok dökülüyor ise el ile yıkanması gerekmektedir. Sonrasında ise özel fırça ve tarak yardımıyla yıkama işlemi bitirilmelidir. Kangal köpekleri yıkarken zeytinyağlı sabun ve ılık su kullanılmaldır. Fakat Kangal köpekleri sık sık yıkamak çok sağlıklı olmayacaktır.

Kangal Köpeği’nin Beslenmesi

  Kangal köpekleri için düzenli beslenmek oldukça önemlidir. Bir yetişkin köpek için 2 kiloluk diyet hazırlanır ve bu diyet 3’e bölünür. Bunların 3’te 1’i et, 3’te 1’i sebze geri kalan 3’te 1’i de tahıldan oluşmaktadır. Diyet listesi köpeğin yaptığı işe ve kütlesine göre hazırlanmalıdır. Eğer Kangal köpek ortalama ağırlığın altında ya da üstünde ise ona göre ilave gıdalar eklenmeli ya da çıkarılmalıdır. Yavru Kangal köpekler ise emmeyi bıraksa da duruma göre 6-7 aylık olana kadar süt verilmeye devam edilmelidir.

Kangal Köpekleri’nin Saf Olduğu Nasıl Anlaşılır?

  Kangal köpekleri ile Çoban köpekleri birbirine benzemesinden dolayı karşılaştırılırlar. Kangal köpeğinin saf olduğunu gösteren bazı şeyler vardır. Bunlardan biri kuyruklarıdır, Saf Kangal köpeklerin kuyrukları sırtlarına doğru kıvrık ve dik olurlar. Saf ırkların dizlerine bakıldığında üstünde çizgi çizgi lekeler bulunmamalıdır. Arka ayaklarında ise eğer 5 tırnak bulunuyorsa bu da saf ırk olduğunu gösterir. Son olarak ise vücutlarını kaplayan tüyler de lekesiz olmalıdır.

Kangal Köpekler’de Görülen Bazı Sağlık Sorunları

  Aslında Kangal köpeklerinin herhangi bir genetik hastalığının olduğunu söylemek yanlış olur. Fakat her köpek gibi belli başlı sağlık sıkıntıları çekebilmektedir. Bunların en başında büyük bir ırk olmalarından dolayı kalça çıkığı problemi yaşayabilmektedirler. Ayrıca kuduz olmaya yatkındırlar bu yüzden düzenli olarak kuduz aşısı vurulmalıdırlar. Kene, pire gibi dış parazitlerden dolayı damla kullanılmalıdır. Son olarak da gençli hastalığına yakalanmamaları için doğumundan sonra da yaklaşık 6-7 ay boyunca süt içmeye devam etmelidirler.

kangal köpek

kedi kumu

Köpek Cinsleri

İngiliz Bull Terrier Köpek Irkı Özellikleri

İngiliz Bull Terrier köpekler kendine özgü görünüşleriyle dikkat çekerler. Kafa yapıları ve üçgen şeklindeki bu köpek ırkının Bull Terrier ve Minyatür Bull Terrier olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Bir köpek sahiplenmeden önce, köpeğin karakteri, fiziksel özellikleri ve davranışlarını öğrenmeniz düzgün bir eğitim verebilmek için oldukça önemlidir. Aradığınız köpek türü fiziki olarak güçlü bir köpek ise İngiliz Bull Terrier köpekler tam da size göre.

Yazının Devamı >>

Rottweiler Köpek Irkı

Eski Romalılara kadar uzanan tarihi ile Rottweiler, bilinenin aksine tam bir aile köpeğidir. Rottweiler cinsi tam bir görev köpeğidir ve hatalı eğitim, asosyal bir yaşam tipi, Rottweiler'ın içindeki gücün yanlış yönlendirilmesi onları topluma ürkütücü bir ırk olarak tanıtmıştır. Sürekli temkinli ve şüpheci olmaları onların karakteristik özelliğidir. Doğru yönlendirilmeleri halinde Rottweilerlar tam bir koruma köpeğidir.

Yazının Devamı >>

Saint Bernard Köpek Irkı

Saint Bernard son derece güçlü ve başı baya büyük bir köpek olma özelliği taşır. Ağırlığı çok fazladır ve genelde büyüklüğü ile orantılı halleri vardır. Bu köpek cinsinde 2 çeşit tüy vardır. Birisinin tüyleri kısa olurken diğerinin uzun olabilmektedir. 2 tüyde de ortak özellik renkleridir. Genelde tüyleri sıktır ve tenlerinin renklerinde kızıl veya kaplan rengi şeklinde renk ayrışmaları olabilmektedir.

Yazının Devamı >>

Collie Köpek Irkı

Collie nazik ve özverilidir, herkese karşı yumuşak huylu bir arkadaştır. Günlük zihinsel ve fiziksel egzersize ihtiyacı vardır. Bazen biraz inatçı olmasına rağmen, hassas, zeki ve memnun etmeye isteklidir.

Yazının Devamı >>

   
Etiketler: kangal köpeği,
Şubat 07, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR