Spitz Hakkında ve Alman ve Japon Spitz Farkı

Köpekler Hakkında

Spitz Hakkında 

Spitz ırkı köpekler birbirlerine çok benzerlik gösterselerde Alman ve Japon Spitz'i olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Genel tüy yapıları birbirine benzer olsada vücut yapılarında çok ufak değişiklikler göstermektedir. Gelin hep birlikte Spitz ırkına bir göz atalım.

 

Alman Spitz

Tarih

Bir zamanlar Avrupa Sirkinin popüler bir üyesi olan Alman Spitz, aktif olmayı sever ve her zaman bir sonraki macerasının peşindedir. Alman Spitz, sert kışlara karşı korumak için kalın çift kat tüy yapısı ile Avrupa'nın İskandinav köpeklerinin soyundan gelir. Tipik Spitz özellikleri arasında,  gür ve uzun tüy, gür kuyruk tüyleri ve esas olarak dik kulaklar, kıvrık kuyruk ve kama biçimli kafa yapısı sayılmaktadır. Son derece sosyal bir köpek olan Alman Spitz, ideal bir arkadaştır ve bir aile veya bir birey ile iyi bağlar kurar. Bir insanla çok güçlü bir bağ kurabildikleri için, köpeği arka bahçede veya uzun süre yalnız bırakarak izole etmek uygun değildir, çünkü bu aşırı havlamaya neden olabilir. Alman Spitz çeviklik ve itaatte son derece başarılıdır.

Dış görünüş

Bir Alman Spitz, neredeyse kare şeklinde dış hatlara sahiptir. Korkuların aksine, tüyü hem suyu hem de kiri ittiği için taraması zor bir köpek değildir Genellikle görünümü güzelleştirmek için yapılması gereken tek şey tüyleri fırçalamadır. Dikkatli bir köpek olan Alman Spitz, her zaman bir sonraki macerasının peşindedir.

Mizaç

Bir Alman Spitz, olağanüstü derecede sadık ve bir arkadaş canlısıdır. Etkili bir bekçi olan ve küçük şeylerden mutlu bir cinstir. Oyunda hareketli ve canlı, aile etkinliklerine katılmaya isteklidir. Son derece sosyaldir ve saldırganlıktan yoksun olması ve insanlarla birlikte olmaktan aldığı gerçek zevk nedeniyle artık bir terapi köpeği olarak kullanılmaktadır.

Bakım

Tüy bakımı, ölü tüyü çıkarmak için haftalık doğru bir köpek tarağı seçimi ile fırçalama yapılması koşuluyla kolaydır. Parkta koştuktan sonra çamur ve kir dökülür ve tüylere yapışmaz veya leke bırakmaz. Ayakların silinmesine izin verilir. Yılda iki kez, tüylerini değiştirir ve daha sistematik fırçalamaya ihtiyaç duyar, ancak yılın geri kalanında evin etrafında çok az tüy döker.

Sağlık

Oldukça sağlıklıdırlar ve genellikle 14 veya 15 yıl büyük sorunlar yaşamadan, muhtemelen hem bedeni hem de zihni sağlıklı ve uyanık tutmak için düzenli olarak egzersiz yapmaları koşuluyla daha uzun süre yaşarlar. Uzun yürüyüşler ve koşular, bu aktif ve çevik ırk için normdur ve muazzam bir eğlence hevesi sergilerler ve performans sporlarında başarılıdırlar. Aşırı yiyici olmadıkları için sürekli formda kalırlar.

 

Japon Spitz

Tarih

Japonlar, Japon Spitz'in kökeninin kendi toprakları olduğunu iddia etseler de, diğer ülkelerde yüzlerce yıl öncesine dayanan beyaz Spitz tipi köpeklere dair kanıtlar bulunmaktadır. Avrupa'da, özellikle Almanya ve Rusya'da birçok orta boy Spitz ırkı vardı ve bunlar ağırlıklı olarak beyazdı. 1800'lerin sonlarında bu tür köpekler Amerika'ya doğru yol almaya başladı. 1900'lerin başlarında, muhtemelen silahlı kuvvetlerin ve ailelerinin ve evcil hayvanlarının Amerika ve Kanada'dan Japonya, Çin ve Rusya'ya girip çıkması nedeniyle Japonya'da beyaz Spitz ortaya çıktı. Günümüzün Japon Spitz'i, 1920 ile 1950 yılları arasında Japonya'da geliştirildi.

Dış görünüş

Japon Spitz, siyah göz kenarları, dudaklar ve burun, koyu ifadeli gözlerle tezat oluşturan, en saf beyazın bol olan ve ayakta duran bir beyaz tüy yumağı şeklinde olan çekici bir köpektir. Sivri kulakları, sivri burnu, üçgen biçimli kafası ve sırtında gururla taşıdığı tüylü kuyruğu ile uyanık bir görünüme sahiptir. Esneklik dolu sağlam, güçlü bir vücuda sahiptirler. İdeal boy erkeklerde 34-35 cm, kadınlarda 30-31 cm arasıdır. Japon Spitz hızlı ve neşeli hareket eder - hafif ve çevik, aktif ve enerjiktir.

Mizaç

Japon Spitz bir aile köpeğidir. Bu zeki bir cins ve tamamen bir refakatçi köpek olarak geliştirildiği için her zaman sahibini memnun etmeye heveslidir. Hem içeride hem de dışarıda yaşamaktan hoşlanır, aslında nerede olursanız olun orada olmaktan, sahibiyle yan yana olmaktan zevk alır. Çok fazla egzersize ihtiyaç duymaz, ancak aktif bir cinstir ve düzenli yürüyüşlerden hoşlanır. Japon Spitz sıkılırsa biraz yaramaz olabilir, bu yüzden arka bahçede bırakılıp unutulacak bir köpek değildir.

Bakım

Uzun beyaz kürküne rağmen, Japon Spitz nispeten az bakım gerektiren bir cinstir. Çoğu insanın beklentisinin aksine tüylerin bakımı kolaydır. Tüylerin yumuşak dokusu sayesinde çamur ve kir dökülür veya kolayca fırçalanabilir. Japon Spitz toprakta oynamayı sevse de, bu kedi gibi kendini yalayarak temizleyecek titiz bir köpektir. Erkeklerde yılda bir, dişilerde yılda iki kez tüy döker.

Sağlık

Japon Spitz son derece sağlıklı bir ırktır ve yaşayabilecekleri tek sorun Patella Luxation'dır (diz kapaklarının kayması). Bu hem yavrularda hem de yetişkinlerde bir veteriner tarafından kolayca teşhis. Bazı Japon Spitz'leri de gözyaşı lekesinden muzdarip olabilir. Bu durum için üretilmiş gözyaşı leke çıkarıcılarla sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

kedi kumu

İlginizi Çekebilecek Yazı Başlıkları

Collie Köpek Irkı Özellikleri

Collie nazik ve özverilidir, herkese karşı yumuşak huylu bir arkadaştır. Günlük zihinsel ve fiziksel egzersize ihtiyacı vardır. Bazen biraz inatçı olmasına rağmen, hassas, zeki ve memnun etmeye isteklidir.

Yazının Devamı >>

Chow Chow Köpek Irkı ve Genel Özellikleri

Chow chow köpek ırkı oldukça farklı bir görünüme sahiptir. Birçok chow chow köpek sahibinin söylediğine göre gururlu ve bağımsız bir ruha sahiptir. Dolayısıyla karakter özellikleri hiç de kolay değildir. Yani diğer köpek türleri gibi sahibinin her sözünü dinleyen bir ırk değildir.

Yazının Devamı >>

Bull Terrier Köpek Irkı ve Genel Özellikleri

İngiliz Bull Terrier köpekler kendine özgü görünüşleriyle dikkat çekerler. Kafa yapıları ve üçgen şeklindeki bu köpek ırkının Bull Terrier ve Minyatür Bull Terrier olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Bir köpek sahiplenmeden önce, köpeğin karakteri, fiziksel özellikleri ve davranışlarını öğrenmeniz düzgün bir eğitim verebilmek için oldukça önemlidir. Aradığınız köpek türü fiziki olarak güçlü bir köpek ise İngiliz Bull Terrier köpekler tam da size göre.

Yazının Devamı >>

Alman Kurdu

Alman kurdu güvenilir, sadık ve güzel bir köpek üretmek için yapılan ırk çalışmaları sonucu ortaya çıkan ve geliştirilmesi 30 yıldan fazla zaman alan bir köpek ırkıdır. Sonrasında köpeğin gelişimini tamamlaması ile Almanya’da polis kuvvetleri ve ordunun bir parçası haline gelmiştir. Son derece zorlu şartlara olan dayanıklılığı ile bilinen Alman kurdu köpekler güçlü, zeki ve eğitilebilir yapısı ile kısa sürede dünyanın en popüler köpekleri arasına girmiştir.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Köpekler Hakkında
Mart 15, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR