Dachshund Köpek Cinsi ve Genel Özellikleri

dachshund

Dachshund


  Kısa bacakları ve uzun gövdesi ile sosis köpek olarak da adlandırılan Dachshund, kalabalık bir av köpeği grubu olan tazıların üyesidir. Tazı denilince aklımıza ince köpekler gelse de aslında tazı köpek gurubu çok geniştir. Bu grupta da Dachshund gibi köpekler, aklımızdaki tazı simgesine aykırıdır. Sosis köpekler oldukça sevimli görünüme sahip olup, ülkemizde de en çok sevilen köpek cinslerinden biridir.

 

 

Dachshund Köpek Cinsinin Kökeni

 

  Sosis köpeklerin kökeni Eski Mısır’a kadar uzandığı bilinse de modern Dachshund köpekler Alman köpek yetiştiricilerinin eseridir. Bu ırk porsuklar başta olmak üzere tülkü, tavşan gibi tünel hayvanlarını avlamak için yetiştirilmiş tazı cinsidir. Almanya’da “teckel” ismiyle bilinen bu ırk 18. Ve 19. Yüzyıllarda Alman ormancılar tarafından rafine edildi. Ormancılar porsuk yuvalarına girebilecek korkusuz, uzun gövdeli bir ırk geliştirmek için çalıştılar. Yıllarca süre çabayla amaçlarına ulaştılar ve bu ırk 1900’lerin başında popüler hale geldi. 1950lerde Amerikada en çok beslenen aile köpeklerinden biri oldu. Dachshund bugün de dünyanın her yerinde sevilen ve aile köpek olarak bilinen köpek türüdür.

 

  köpek

 

Dachshund Köpeklerin Fiziksel Özellikleri

 

- Dachshund köpek cinsinin yani sosis köpeklerinin üç farklı boyu vardır; toy (oyuncak), minyatür ve standart.

- Toy Dachshund köpeklerin 30 cm civarındayken, ağırlıkları ise ortalama 3,5 kg’dır.

- Minyatür Dachshund köpeklerin boyu 30-35 cm, kiloları ise 4 kilodur.

- Standart Dachshund köpeklerin yükseliği 35-45 cm, ağırlıkları ise ortalama 9 kilodur.

- Sosis köpeklerin tüylerine göre 3 tipi vardır. Bunlar smooth, longhaired ve wirehaired olarak bilinir.

- Smooth köpekler kısa tüylüdür, tüyleri tek tabakadır, düz ve yumuşaktır. Smooth Dachshund köpeklerin tüyleri krem, kızıl, çikolata, açık kahverengi, siyah ve gri olabilir.

- Longhaired dachshund uzun tüylüdür, tüyleri dalgalı ve parlaktır. Longhaired dachshund da smooth dachshund ile aynı renklerde olabilir.

- Wirehaired olan köpekler ise kısa tüylüdür, tüyleri sert, sık ve kabadır. Tüy renkleri ise siyah-beyaz, yabandomuzu rengi veya kızıl tonlarıdır.

- Genel olarak sosis köpeklerin kulakları büyük ve sarkıktır.

- Gözleri oval biçimlidir, göz renkleri ise kahverengi-siyah veya koyu kızıl, amber, açık kahverengi ya da yeşil renkli olabilir.

- Kuyrukları uzundur ve genellikle sırtları ile aynı hizada taşırlar.

  

Dachshund Köpeklerinin Karakteri

 

  Dachshund köpeklerin karakteri denilince ilk akla gelen bu küçük köpeklerin kazmaya karşı duydukları büyük tutkudur. Yani bu sevimli köpeklerden birini evlat edinmek istediğinizde her fırsatta kendini kazmaya kaptıracağını bilmeniz gerekmektedir. Dolayısıyla onlara bu ortamı da zaman zaman yaratmak gerekmektedir.

 

- Dachshund köpekler oldukça akıllı köpeklerdir. Fakat eğitilme konusunda pek hevesli değildirler ve çok inatçılardır. Dolayısıyla bu minik köpekleri eğitmek için sabırlı olmak gerekir.

 

  İlginizi çekebilir: Köpek Eğitim Ürünleri

  

- Dachshund köpekler sahiplerine aşırı bağımlılığı ile de tanınırlar. Bu bağlılık kimi zaman aşırı korumacılığa ve diğer insanlara karşı agresif olmaya eğilebilir. Bu nedenle Dachshund köpekler mutlaka yavru dönemlerinde sosyalleştirilmelilerdir. Yeteri derecede sosyalleşmeyen Dachshund köpeklerde agresiflik eğilimi ortaya çıkma olasılığı oldukça yüksektir.

 Bu köpekler yabancı insanlarla ortalama düzeyde ilişki kurarlar.

 -Diğer köpeklerle de pek iyi anlaşamazlar. Hatta yeterli derecede sosyalleşmeyen Dachshundların büyük köpeklere dahi saldırdığı, saldırabileceği görülmüştür.

-Dachshund köpeklerin birçoğunun aşırı havlama eğilimi vardır.

-Sosis köpekler oyun oynamayı severler. Çocuklarla da oldukça iyi anlaşırlar. Yani sosis köpekler çocuklu aileler için harika birer dosttur.

 

  Elbette dachshund köpeklerinin karakteri hakkında verdiğimiz bilgiler genel olarak gözlemlenen bilgilerden ortaya çıkmıştır. Yani her Dachshund veya Sosis köpek olarak adlandırılan köpeğin yukarıdaki özellikleri taşıdığı söylenemez.

 

 

Dachshund Köpek Bakımı

 

 

  Sosis köpek bakımı oldukça kolaydır. Bu minik köpekler apartman yaşamına uyumlu köpeklerdir. Yalnızca aşırı havlama eğilimleri vardır ve bu durum komşularınız için sorun yaratabilir. Kısa tüylü olan sosis köpeklerin haftada bir kez, uzun tüylü olanların ise haftada iki kez köpek tüy tarağı ile taramak yeterlidir. Dakhund cinsi olarak da isimlendirilen köpekler kilo almaya meyillidir. Fazla kilolu olanların, kısa bacaklı bu ırkta çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu köpeklerin bakımında kilo almalarını engelliyecek şekilde bir beslenme planı oluşturulmalıdır.

  

  İlginizi çekebilir: Köpek Tarak ve Fırçaları 

 

Dachshund Irkında Görülen Hastalıklar

 

  Bu ırk kilo almaya yatkındır. Köpeklerde şişmanlık kalp ve damar sorunları, şeker hastalığı, kanser gibi birçok ciddi soruna zemin hazırlar. Dolayısıyla da ortalama ömürleri 12 ile 15 yıl arasındadır. Dachshund köpeklerin sağlıklı bir ömür sürdürmesini sağlamak için her şeyden önce kilo almasını engellemek gerekir. Bunun dışında ırk uzun gövdesi ve kısa bacaklarıyla birçok kas ve iskelet sistemi hastalığına yatkındır. Bu hastalıklardan korumak için de Dachshund köpeklerin kilo alması engellenmelidir. Dachshund köpeklerde göz sorunlarına da rastlanabilir. Burada doğru olan düzenli olarak veteriner hekime muayeneye götürülmelidir. 

  

  İlginizi çekebilir: Mini Köpek Irkları

 

 

 

   
Etiketler: dachshund, sosis köpek, dakhund,
Ekim 09, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR