Mini Köpek Irkları

mini köpekler

 

Süs Köpekleri


  Köpekler boyut olarak 5 ana kategoriye ayrılırlar; tiny (en küçük), küçük, orta, büyük, maxi (en büyük). Tiny köpekler süs köpekleri olarak da bilinirler. Küçük köpekler diğer köpeklere göre fazla havlasalar da, daha az egzersize ihtiyaç duydukları için süs köpekleri apartmanlarda beslemeye uygun köpek cinslerindendir.


 

Köpekler İçin Uygun Yaşam Alanı


  Bir köpek sahibi olmadan önce bir köpekle yaşayabilecek bilince sahip olmak gerekir. Onların ihtiyaçlarını karşılayabilecek imkanların olup olmadığı, yaşadığınız yerin köpeğinize uygun olup olmadığını gibi konular köpeklerle yaşayabilme bilincinin başında gelir. Tüm bunlara ek sahipleneceğiniz köpeğin genel özelliklerini de öğrenmeniz hem sizin hem de köpeğinizin ilerde daha mutlu bir hayata sahip olmasına zemin hazırlar. Büyümeyen köpek cinsleri, küçük köpek cinsleri ve tüy dökmeyen köpekler gibi insanların apartmanlarda beslemeyi en çok tercih ettiği süs köpeklerini bu yazıda sizler için anlattık.

  

 chihuahua

Chihuahua

 

  Chihuahua köpekleri avuç içine bile sığabilir. Bu köpek ırkı çok çekingen bir yapıya sahiptir. Chihuahua köpekler korktuklarında bunalıma girerek titremeye başlarlar. Özellikle yolculuklarda çok rahatsız olurlar. Köpek taşıma çantası kullanırsanız, yolculuklarda korkmayalarını kısmen engellemiş olursunuz. Yaşadıkları sıkıntılar sonucu bu küçük sevimli dostlarımızın bağışıklık sistemleri çökebilir. Bu tür durumların önüne geçmek için köpeğinize bal yedirebilirsiniz vey köpek bağışık güçlendirici köpek vitamini de kullanabilirsiniz. Bu köpek vitaminlerini veterinerizin kontrolü altında kullanmak en iyisidir. Chihuahua köpeklerin boyutları yaklaşık 13cm, ağırlıkları ise 1,200-1,700gr arasındadır. Chihuahua’ların 5kg olan cinsleri de bulunur. Bu ırk arasın en zor bulunan çikolata renkli chihuahua köpeğidir. Chihuahua’ların düz beyaz, gir mavi ve kahverengi renkleri de bulunur.

 

 yorkshire

Yorkshire Terrier

 

  Yorkshire Terrier köpeklerin ana vatanı İngiltere’dir. Bu köpek ırkı çok küçük olarak geçen Tiny köpeklerdendir. Küçük olmalarına rağmen Yorkshire Terrier köpekler zeki, atak ve çevik köpeklerdir. Aile bağları çok güçlü olan bu köpekler yabancılara karşı oldukça mesafeli davranırlar. Hatta hırçınlaşabilirler. Yorkshire Terrier köpeklerin ortalam yaşam süreleri 14-16 yıl arasındadır. Bu süs köpeği ırkının boyutları 20-23 cm civarındadır ve ağırlıkları 3-5 kg civarındadır. Enerji seviyeleri oldukça yüksektir. Yorkshire Terrier köpekler eğitim konusunda başarılı sayılmazlar ve zorluk çıkarabilirler. Diğer köpeklere karşı pek dostça da davranmazlar. Yorkshire Terrier’ler sıcağa karşı dayanıklı, soğuğa karşı hassastırlar. Apartmanda beslemeye uygun köpeklerdir.

 

  İlginizi çekebilir: Küçük Irk Köpek Mamaları

 


 pug

Pug

 

  Pug köpekler sıcak kanlı köpeklerdir. Bu sevimli köpek ırkı sahipleriyle veya başka insanlarla oyun oynamayı çok severler, çocuklar için harika birer arkadaştır. Pug’lar ısırmaya eğilimli köpeklerdir. Fakat çok ender olarak ısırırlar. Düz bacaklı ve kısa boyludurlar. Pug köpek cinsi çok sıcak ve soğuğa karşı dayanıksız köpeklerdir. Enerjik bir hayvandır. Bu süs köpekleri sağlıklarını korumak için sürekli hareket halinde olmaları ve gün içinde yeteri kadar egzersiz yapmaları gerekir. Pug köpekler daha çok kadın köpek severler tarafından tercih edilen köpek türlerindendir. Mutlu ve hareketli olmaları pug köpeklerin kadınları cezbeden özellikleri olarak bilinir. Özellikle kadınlar pug köpeklerini dışarı çıkartırken pug kıyafeti giydirirler. Pug köpek kıyafetleri köpeklere en çok yakışan köpek kıyafetleri arasındadır.


  Pug köpekler çok zeki köpeklerdir. Tekrar edilen kuralları oldukça iyi algılarlar ve bunlara uymaya başlarlar. Özellikle sahiplerinin ses değişimlerine ve ton değişimlerine duyarlıdırlar. Onları uyarmak için bağırmaya gerek kalmaz. Kızıldığını veya sevildiklerini ses tonlarından anlayabilirler. Pug köpekler diğer evcil hayvanlarla geçinebilen süs köpeklerindendir. İnatçı bir köpek ırkı olarak bilinirler.

 

 pekingese

Pekingese

 

  Pekingese köpekler isminden de anlaşılacağı üzere Çin kökenli köpeklerdir. Başlarda sadece Çin Kraliyet aileleri tarafından beslenmiş köpek ırkıdır. Oldukça asil ve sevimli olan bu köpekler, ufak burunları, uzun tüyleri, basık bacaklıdır. Pekingese’ler diğer köpeklerle de oldukça iyi anlaşırlar. Sahiplerine olan bağlılıkları, düşkünlükleri onları zaman zaman kıskanç davranışlarda bulunmaya itebilir. Burunlarının küçük oluşu sebebiyle, uyurken nefes almakta zorlanabilir ve gürültü yapabilirler. Pekinez köpeklerle aynı yatakta uyumak, horlayan bir insanla aynı yatakta uyumaktan farklı değildir.

 

  İlginizi çekebilir: Köpek Yatakları

 

  pomeranian

Pomeranian Boo

 

 Pomeranian köpekler şirinliği sebebiyle insanları çoğu tarafından beğenilen bir köpek ırkıdır. Türkiye’de yeterince yaygın olmasa da, son zamanlarda en fazla sahiplenilen köpek ırkları arasına girmiştir. Pomeranian Boo köpekler sahiplerine karşı çok bağlı ve sadık köpeklerdir. İnatçı özellikleriyle bilinirler. Yavrukeyken başka köpek ve diğer evcil hayvanlarla büyütülmeleri hiçbir sorun yaratmaz.


  Evde besleyeceğiniz Pomeranian’lar için havlamama eğitimi vermeniz gerektedir. Aksi halde komşularınızı rahatsız edebilir. Çünkü bu köpekler kapı zili çalındığında bile havlayabilmektedirler. Bu konuda köpek eğitim ürünleri kullanmak işinizi kolaylaştırabilir. Pomeranian köpeklerin sahibinin kim olduğunu anlaması gerekir. Yoksa söz dinlemeyen yaramaz bir köpeğe dönüşürler. Pomeranian köpekleri çok küçük çocuklarla ve bebeklerle arası çok iyi değildir. Isırma eğilimleri oldukça fazladır ve bu konuda da bir eğitim verilmesi gerekir. Köpek maması konusunda seçici davranabilirler.

  

  İlginizi çekebilir: Köpek Nasıl Yıkanır?

 

 

Etiketler: süs köpekleri, pug, pomeranian, pekingese, yorkshire terrier, chihuahua,
Mayıs 12, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR