Muhabbet Kuşu Tırnak Kesimi

muhabbet kuşu bakımı,

Muhabbet Kuşu Tırnak Kesimi

  Muhabbet kuşlarının düzenli olarak tırnakları kesilmediği taktirde sağlıkları kısa sürede kontrolden çıkabilir. Muhabbet kuşunun tırnaklarının olması gerekenden uzun olması, aşağı doğru kıvrılarak büyümesine neden olur. İlerleyen günlerde ise kuşun ayaklarına batmasına neden olur. Böyle bir durumda muhabbet kuşunuz acı ve ağrı çeker. Bu yüzden muhabbet kuşu tırnak kesimi de oldukça önemlidir. Bu işlemi dilerseniz kendiniz, dilerseniz bir profesyonel yardım alarak veteriner hekime yaptırabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Tırnağı Nasıl Kesilir?

  Muhabbet kuşu tırnağını kesmeden önce ihtiyacınız olacak bazı malzemeler vardır. Bunlardan ilki havludur. Muhabbet kuşunuzu sabit bir şekilde elinizde tutmanız ve kaçmasını önlemeniz için onu bir havluya sarmalısınız. Böylece hem evcil hayvanınız sakin kalacak hem de sizi ısırma olasılığı azalacaktır.

  İkinci sırada ihtiyacınız olan malzeme ise kuş tırnak makasıdır. Eğer evinizde kuş tırnak makası yoksa ve insanlar için üretilmiş olan tırnak makasını kullanmayı düşünüyorsanız kesinlikle önermeyiz. Çünkü kuşların tırnak yapısı daha farklıdır ve insanlar için üretilmiş olan tırnak makası ile kestiğinizde tırnağı kanatma ihtimaliniz artar hem de kuşu rahatsız etmiş olursunuz.

  Son olarak da ihtiyacınız olan şey size yardımcı olacak bir kişidir. Her ne kadar bu işi yapmada başka birine ihtiyaç olmasa da yanınızda birbirinin olması gerek kuş açısından gerekse sizin açınızdan rahatlatıcı olacaktır. Özellikle aşırı hareketli ve agresif kuşa sahip olanlarda mutlaka birinin olması önerilmektedir.

  Muhabbet kuşunu ilk olarak havluya yatırın. Daha sonra onu bir dürüm gibi sarın ve sadece ayakları havlunun dışında kalsın. Bu işlemi yaparken muhabbet kuşunuz muhtemelen ciyaklayacaktır. Ancak canınız yapmadığınızdan eminseniz muhabbet kuşunuz sadece memnuniyetsizliğini dile getiriyordur.

  Muhabbet kuşunun tırnaklarını kesmeden önce tek tek ayaklarını gözlemlemenizde fayda vardır. Böylelikle ayaklarından geçen damarları tespit edebilir ve nerede durmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Damarları tespit etmek için de ayak derisinin üzerinden geçen hafif kırmızı şeritlere bakmanız gereklidir. Bunlar damar anlamına gelir.

Muhabbet Kuşunun Tırnağı Kanarsa Ne Yapmak Gerekir?

  Her ne kadar damarlara denk getirmemeye çalışsanız da kimi zaman istenmeyen kazalar olabilir. Bu durumlarda kesinlikle panik yapmamalısınız. Muhabbet kuşunun canını yakmış olsanız da bu anlık bir acıdır ve kana başladığında bu acı duracaktır. Kanama başladığından avcunuzun içine bir miktar bebek pudrası alın, kanayan tırnağı pudranın içine bandırın. Pudra kısa süre içerisinde kanamayı durduracak ve muhabbet kuşunun keyfini yerine getirecektir.

  Muhabbet kuşunun her bir tırnağını özenle kestikten sonra işiniz neredeyse bitti sayılır. Bu işlemden sonra tek yapmanız gereken şey kuşunuzu nazikçe elinizden bırakmaktır. Yaşadığı stres yüzünden ilk etapta hızlıca nefes alıp verebilir. Ancak endişe etmenizi gerektirecek bir şey yoktur ve kısa bir süre sonra olağan haline geri dönecektir.

muhabbet kuşu tırnak kesimi

Etiketler: muhabbet kuşu bakımı,
Temmuz 16, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR