Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Muhabbet Kuşu Hastalıkları

  Muhabbet kuşları da biz insanlar gibi hasta olabilen canlılardır. Bu nedenle onlara da hasta olduklarında gereken ilgiyi göstermemiz ve tedavi programını belirlemesi için de bir veteriner hekime götürmemiz gerekir. Muhabbet kuşlarında genel olarak en sık görülen hastalıklara bakacak olursak;

Muhabbet Kuşunda Mantar Hastalığı

  Muhabbet kuşlarında görülen mantar hastalığının belirtileri tüy dökülmesi, tüylerinin bitliymiş gibi gözükmesi, kızarıklık, pullanma gibi belirtilerdir. Mantar hastalığı bulaşıcıdır ve hemen önlem alınmalıdır.

Muhabbet Kuşu Sindirim Sistemi Bozukluğu

  Doğru beslenmeme ve sağlıklı olmayan gıdaların verilmesi sonucun kuşunuzda sindirim sistemi bozukluğu görülebilir. Bu sağlıksız gıdalar yavaş yavaş kuşunuzu hasta eder. Hasta ettiğinde kuşun karnının alt kısmındaki damarlar yeşil rengini alır. Dahası yine o bölgede kızarıklıklar meydana gelir ve hafif bir kararma olabilir.

Muhabbet Kuşu Solunum Yolları Hastalıkları

  Bu hastalıkta kuşun boğazına bir şey takılmış gibi olur. Yani ağzını sürekli olarak açıp kapatır. Muhabbet kuşu sanki kuyruğundan nefes alıyormuşçasına kuyruğunu sağlar. Veteriner hekime götürüp muayene ettirmenizi öneririz.

Muhabbet Kuşu Çiçek Hastalığı

  Muhabbet kuşlarında görülen çiçek hastalığının en belirgin özelliği kesin ve hızlı gerçekleşen ölümdür. Bu hastalık çok çabuk bulaşır. Kuşunuzun gaga, göz çevresi ve ayaklarında bu hastalığın belirtilerini görebilirsiniz. Gerekli tedavi hemen yapılmazsa kısa süre içinde muhabbet kuşunuz hayatını kaybedebilir. Çiçek hastalığı bir virüsten kaynaklanır ve tedavisinde antibiyotikler işe yaramaz. Veteriner hekiminiz bu yönde sizin için bir tedavi planını devreye koyacaktır.

muhabbet kuşu hastalık

Muhabbet Kuşu İshal

  İshal iki türde olabilmektedir. Bunlardan biri mikrobik, diğeri ise gıdaya bağlıdır. Mikrobik olmayan ishalde beslenme programını düzenlenir. Kuşa mama, yumurta verilmezken sade ince yem ve yulaf verilir. Başka bir kuş yemliğinde sürekli olarak haşlanmış patates bulunmalıdır. Muhabbet kuşunun kaybettiği suyu geri kazanması için marulun kart bölgelerinden ya da çok az ıspanaktan verilmelidir. İshal olan muhabbet kuşunun iyileşmesi için kafes, kafes içi malzemeleri sık sık temizlenmelidir. Temiz su kullanımı, temiz yem kullanımı da bu hastalığı atlatmada bir o kadar önemlidir.

Muhabbet Kuşu Bronşit Hastalığı

  Muhabbet kuşlarında görülen bir diğer solunum hastalığı da bronşittir. Solunum güçlüğü, sık sık nefes alma ve nefes alırken duyulan sesler bu hastalığın belirtileridir. Bronşitin ilk aşamasında kuşunuzda yüksek ateş görülebilir ve önlem alınmadığı takdirde ölümüne sebep olabilir.

Muhabbet Kuşu Astım Hastalığı

  Muhabbet kuşunuzun soluk alırken zorluk çekmesi, nefesinin hırıltılı olması bu hastalığı belirtilerindendir. Astımlı kuş eskisi kadar ötmez ve ötüş kalitesinden de çok şey kaybetmiştir. Genellikle bronşit hastalığının uzun sürmesi sonucu oluşur. Kuşların bu hastalığa yakalanmasındaki nedenler ise bronşitle beraber, bakımsızlık, kirli ve dumanlı havaya maruz kalma, tozlu yem, tozlu ev ortamı gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Veteriner hekiminiz gerekli gördüğü tedaviyi ve önerileri sizinle paylaşacaktır.

Muhabbet Kuşlarında Romatizma

  Romatizması olan muhabbet kuşu, kuş tüneğinde tutunamaz ve düşer. Ayrıca yürümekte zorluk çeker ve düştükten sonra da ayağa kalkmakta zorlanır. Nem oranı yüksek, serin ve rutubetli yerlerde sürekli olan kafesler ve banyo yapıp geceyi ıslak ya da nemli tüylerle geçiren kuşlarda daha sık görülür bu rahatsızlık.

 

  İlginizi çekebilir: Muhabbet Kuşu Kafesi Nasıl Olmalı?


 
Etiketler: Muhabbet Kuşu Hastalıkları,
Nisan 10, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR