Muhabbet Kuşu Kafesi Nasıl Olmalı?

muhabbet kuşu kafesi

Muhabbet Kuşu Kafesi Nasıl Olmalı?

 

  Evde kuş beslemek isteyenlerin en çok tercih ettiği türlerden biri de muhabbet kuşlarıdır. Özellikle çocuklu aileler, çocuklarının hayvan sevgisi ve sorumluluk bilinci kazanması için muhabbet kuşlarını tercih edebilmektedirler. Bir muhabbet kuşu sahiplendikten sonra, onun konforu, kafesin içinde ve dışında kanat çırpabilmesi, beslenmesi oldukça önemli konulardır. Tıpkı insanların yaşam alanın ne kadar iyi olduğu önemliyse muhabbet kuşlarının da iyi olması onların yaşam kalitesi açısından önemlidir. Bu yüzden biz de bu yazımızda muhabbet kuşu kafesi nasıl olmalı konusunda dikkat etmeniz gereken hususları anlattık.

 

 

Muhabbet Kuşu Özellikleri

 

  Muhabbet kuşları 16 ile 18 cm boyutlarında ve genellikle yeşil mavi sarı renklidir. Muhabbet kuşlarının boyun bölgelerinde benekli tüyleri bulunur, erkek olanların burun kısmı mor ve pembe tonlarındadır. Dişi muhabbet kuşlarında ise burun bölgesi beyaz tonlarındadır. Dişi muhabbet kuşlarında yavrulama zamanları burunları kahverengi tonlarına bürünür.

 

  Otçul olan muhabbet kuşları, kendileri için üretilmiş olan muhabbet kulu yemi ile beslenirler. Onun dışında pek gıda verilmesini tavsiye etmeyiz. Çok bilinmese de muhabbet kuşları papağan türünden gelmektedir ve konuşma özelliği olan kuşlardandır. Özellikle erkek muhabbet kuşları konuşmaya daha yatkındır. Muhabbet kuşunun bakımı, beslenmesi, kafeslerinin temizliği oldukça kolaydır ve özel bir çabaya gerek yoktur.

 

 

Muhabbet Kuşu Yemi

 

  Muhabbet kuşları için yem seçerken açık yemlerden almamanızı öneririz. Çünkü açık yemler havayla temas ettiği için çabuk bayatlar, bakteri oluşturmaya daha yatkındır. Kuşunuzun sağlığı açısından tavsiye edilmez. Bu sebeple paket yemlerden tercih etmelisiniz. Paketli muhabbet kuşu yemlerine göz atmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz.

   

  Muhabbet kuşlarının su kaplarındaki su hemen bitmese de fırsatınız varsa sık sık taze ve temiz suyla değiştirmenizde fayda vardır. Muhabbet kuşları doğada yaşadıklarında yaprak üzerlerindeki sulardan, diğer bir takım su birinkintilerinden faydalanarak yıkanırlar fakat ev ortamında böyle bir imkanları yoktur. Dilerseniz ona bir kuş banyoluğu alarak bu imkanı yaratabilirsiniz.

 

  Muhabbet kuşu kafes bakımını düzenli olarak yapmanız hem kuşun sağlığı hem de kafesin koku oluşturmaması için önemlidir. Kuşunuza kafes dışında vakit geçirmesi için ne kadar çok imkan tanırsanız, muhabbet kuşunuz da size ve ev ortamına o kadar kolay alışacaktır.

 

  Evcil kuşunuzun evde uçması sadece ilk zamanlar gözlemlenmesi gereken bir konudur. Yani ortamda kuşun hayatını tehlikeye atabilecek unsurların olup olmadığı gibi bir takım gözlemler yapılmalıdır. Aynı zamanda kuşunuz ilk deneyiminde de şuursuzca kanat çırpmak, kuşun bir yere çarpması gibi tehlikeli durumlar da iç kanamaya sebebiyet verebilir. O yüzden kuşun ilk uçma deneyimlerinden önce evi iyi tanıması önemlidir.

 

 

Muhabbet Kuşu Kafesi Nasıl Olmalı?

 

  Muhabbet kuşu kafesinin ebatları ne kadar büyük olursa o kadar iyi olur diyebiliriz. Tabi burada belirleyici olan kriter evinizin kafese ne kadar uygun olduğu ve bütçenizin büyük bir kafes almaya müsait olup olmadığıyla alakalıdır. İlk kez muhabbet kuşu alacak olan insanlar genelde küçük bir kafes alır ve bu kafesin ona yeteceğini düşünür. Daha sonra muhabbet kuşlarının kafeste yalnız kaldığını düşünerek de yeni bir muhabbet kuşu daha alırlar. Sonrasında o kafes ikisi için de küçük gelir. Bu yüzden daha ilk muhabbet kuşunu alırken mümkün olduğu kadar büyük bir kafes almanızı öneririz. Muhabbet kuşu kafeslerine göz atmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz. 

  Bir diğer önemli nokta, muhabbet kuşu kafesi tellerinin yatay olması önemlidir. Çünkü muhabbet kuşlarının özellikleri arasında oyuncu ve taklacı olmalarıyla bilinirler. Dikey telli kafeslerde muhabbet kuşları tutunmakta, tırmanmakta ve takla atmakta zorlanacaklardır. Onları bu davranışlarından mahrum bırakmamak için muhabbet kuşu kafesinizi alırken tellerin yatay olmasına dikkat edin.

 

  Muhabbet kuşu kafesinde olması gereken malzemeleri sıralayacak olursak yem kabı, su kabı, birkaç tünek olmazsa olmaz ürünlerdir. Bunların dışında eklenebilecek olan malzemeler ise vitaminler, balık kemikleri, ballı kraker, kuş salıncağı, zil, kafesin dışı için kafes tülü gibi sıralanabilir.

 

  İlginizi çekebilir: Kuş Malzemeleri  

 

Muhabbet Kuşu Kafesi

 

  Kafesler kuşlarının gün içinde sıkılmaması için kafes içine bir takım kuş oyuncakları, aksesuarlar koymanızda da yarar var. Aksi halde muhabbet kuşlarının strese girmesi sağlıklarının bozulmasına, tüylerinin dökülmesine sebebiyet verebilir. Kuş oyuncakları ve aksesuar konusunda seçenek çok fazladır. Fakat gereksiz yere kafesin her yerini doldurmak da onların yaşam alanını daraltacağından bu konuda aşırıya kaçmamanızda yarar vardır.

 

  Muhabbet kuşlarında iyi beslenme, doğru kafes seçimi, kafesin içini doldurma, kafes temizliği dışında da yapmanız gereken şeyler olduğunu söylemeliyiz. Bu yapılması gereken şeyler ise gün içinde onlara ilgi, sevgi göstermekten başka bir şey değildir. Unutmayın onlar da birer canlı ve ilgiye, sevgiye muhtaçtırlar.

 

  

  İlginizi çekebilir: Muhabbet Kuşlarında Üreme

 

 

Etiketler: muhabbet kuşu kafesi, kuş kafesi,
Ekim 30, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR