Muhabbet Kuşlarının Yiyebileceği Besinler

Kuşlar Hakkında

Muhabbet Kuşlarının Yiyebileceği Besinler

Muhabbet kuşları çok seçici olmasa da yediklerinin kalitesini ayırabilecek nitelikte duyuları vardır. Doğal yaşantılarında doğada kolayca bulunabilen çok çeşitli tohumları, yeşillikleri, sebzeleri ve meyveleri yiyebilirler. Kuru ve filizlenen tohumları ve taze yiyecekleri hoş kokulu özelliklerinden dolayı tercih ederler. Vahşi doğada muhabbet kuşları ara sıra böcekleri de yerler.  Bu da onları omnivor olarak tanımlamamızın nedenidir. Bununla birlikte, gagaları özellikle tahıl için uyarlanmıştır ve böcekler diyetlerinin önemli veya gerekli bir unsuru değildir. Son yıllarda böcekli kuşyemleri üretilseler de muhabbet kuşlarının diyetlerini böcekler, un kurtları veya diğer omurgasızlarla desteklemeleri gerekmez.

Bir muhabbet kuşunun günlük gıdasının yaklaşık %60-80'i pelet/tam mama olmalı ve geri kalanı meyveler, yemişler, tohumlar, filizlenen tohumlar, ikramlar, sebzeler ve diğer ikramlardan oluşan bir karışım olmalıdır. Yetersiz beslenme, kuşlarda birçok sağlık sorununun yaygın bir nedenidir. Muhabbet kuşları obeziteye, iyot eksikliklerine ve beslenmeyle ilgili diğer sorunlara karşı savunmasızdır. Bu kuşların sağlıklı kalması için dengeli ve çeşitli bir diyete özen gösterilmelidir.
Bu makalemizde muhabbet kuşları için tercih edeceğimiz besin maddelerini ve bu konu ile alakalı soruları cevaplamaya çalışacağız. Muhabbet kuşunun beslenmesinde kullanılan malzemeleri gruplar halinde sıralayalım;

Muhabbet kuşlarının yiyebileceği tahıllar
Ottan elde edilen tohumlar ve tahıllar, muhabbet kuşunun vahşi yaşamdaki temel besinidir ve evcil kuşunuzun alımının %50'sini oluşturmalıdır. Buğday, arpa, çavdar ve yulaftan oluşan ortak mısır mahsullerimizin tümü, aslen çim ailesinin yabani üyelerinden elde edilir.
Arpa, karabuğday (bütün), yulaf, kinoa, çavdar, mısır taneleri ve buğday muhabbet kuşuna verebileceğiniz tahıllardandır.

Muhabbet kuşunun yiyeceği otlar
Çim, tahıllarla aynı kategoridedir; bu nedenle yemin %50'sini oluşturmak için yukarıda belirtilen gıda maddelerinin içerisine otları da dahil edebiliriz. 
Çayır otu, tilki kuyruğu, yıllık çavdar otu, kadife otu, yumuşak çimen, kadife çimen veya püsküllü çimen muhabbet kuşlarının yediği otlardır.

Muhabbet kuşlarının yiyebileceği sebzeler
Muhabbet kuşları birçok sebzeyi sağlıkla yiyebilir: kabak, salatalık, bezelye,  çekirdeksiz kabak, yeşil fasulye, havuç, bakla bezelye, lahana, karnabahar, ıspanak,  tatlı mısır ve tatlı patates günlük olarak bir tatlı kaşığı hacminde kuşlar için faydalı sebzelerdir.
Soğan, mantar ve sarımsaktan kaçınılması gerekir. Maydanoz veya meyve çekirdekleri büyük miktarlarda alındığında genellikle zarar verir; ancak küçük miktarlarda tüketilmeleri herhangi bir soruna neden olmaz. Taze yiyeceğiniz evde yetiştirilen veya organik değilse, iyi yıkamak şarttır.

Muhabbet kuşunun yiyeceği baklagiller
Baklagiller muhabbet kuşları için uygundur ancak asla çiğ verilmemelidir. Bezelye ve fasulye yüksek proteinli besinlerdir. Hormonsal davranış için tetikleyici olabilecekleri için çok büyük miktarlarda beslenirlerse zararlı olabilirler. Ev yapımı bir tohum karışımında bir veya iki filizlenmiş baklagiller kullanabilirsiniz. Nohut, börülce, yeşil bezelye, mercimek (sarı, yeşil, siyah), maş fasulyesi, sarı bezelye muhabbet kuşlarının sevdiği hububatlardır.

Muhabbet kuşları için uygun meyve ve sebzeler
Elma, hurma, biber, kayısı, ananas, hurma, erik, muz, nar, incir, pancar, üzüm, kabak, yaban mersini, greyfurt, ahududu, kivi, lahana, kavun, marul, kavun, mango, havuç, nektarin, portakal, kiraz, papaya, çilek, hindistan cevizi, şeftali, armut.

Muhabbet kuşlarının yiyecekleri ile ilgili sık sıorulan sorular:

Muhabbet kuşları çiğ havuç yiyebilir mi?
Aşırıya kaçmadan, muhabbet kuşlarının çiğ havuç yemesi güvenlidir. Rendelenmiş veya dilimlenmiş havuç vermek, boğulma riskinden dolayı bütün bir havuç vermekten daha güvenlidir.

Muhabbet kuşları muz yiyebilir mi?
Muhabbet kuşları, muzun dış kabuğu ve yaprakları da dahil olmak üzere tüm kısımlarını yiyebilir. Taze muzların yanı sıra kurutulmuş muzları da yiyebilirler.

Muhabbet kuşları salatalık yiyebilir mi?
Salatalık muhabbet kuşlarına ara sıra ikram olarak servis edilebilir. Salatalığın yüksek su içeriği, muhabbet kuşunu sulu tutmanın ek faydasını sunar. Salatalık tohumları, daha küçük kuşlar için tehlikeli olabilen zehirli amigdalin bileşiğini içerdiklerinden, çıkarılmalıdır.

Muhabbet kuşları domates yiyebilir mi?
Muhabbet kuşlarının sadece sınırlı miktarda domates yemesi güvenlidir. Aşırı tüketim meyvenin asitliği nedeniyle sağlık sorunlarına neden olabilir. Muhabbet kuşlarına sunulan domatesler her zaman çiğ olmalıdır; kesinlikle yağda pişmiş domates verilmemelidir.

Muhabbet kuşları çilek yiyebilir mi?
Çilek muhabbet kuşlarına ara sıra ikram olarak sunulabilir. Ölçülü olarak güvenlidirler; ancak fruktoz içerdiklerinden sindirim sorunlarına neden olma potansiyelleri nedeniyle çok sık verilmemelidirler.

Muhabbet kuşları marul yiyebilir mi?
Marul, yüksek su içeriği nedeniyle muhabbet kuşlarına hidrasyon kaynağı sağlar; ancak fazlası ishale neden olabilir. Buzdağı marulunun muhabbet kuşları için hiçbir besin değeri yoktur. Bununla birlikte, marul, C ve K vitaminleri ve folat sağlayarak bazı sağlık yararları sunar.

Muhabbet kuşları üzüm yiyebilir mi?
Üzüm, muhabbet kuşları için ara sıra yemek için güvenlidir ve potasyum, manganez ile A ve C vitaminleri içerir. Fruktoz içeriği nedeniyle çok fazla üzüm mide rahatsızlığına neden olabilir, ancak ölçülü olarak sulu üzümler muhabbet kuşları için uygundur ve genellikle yemek olarak yenir. 

Muhabbet kuşları ıspanak yiyebilir mi?
Muhabbet kuşları, ara sıra bir ödül olarak ıspanağın hem yapraklarını hem de saplarını güvenle yiyebilir. Pek çok yapraklı yeşillikte olduğu gibi, ıspanak da oksalik asit içerir; bu, kuşların ölçülü ama fazla yemesi için uygundur.

 

Muhabbet Kuşu Yemleri  
 

Etiketler: Kuşlar Hakkında
Haziran 09, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR