Köpeklerin Hoşlanmadığı Şeyler Nelerdir?

köpeklerin hoşlanmadığı şeyler nelerdir

Köpeklerin Hoşlanmadığı Şeyler Nelerdir?

  Biz insanlar gibi köpeklerin de hoşlanmadığı bir takım şeyler vardır. Bunlar muhtemelen sizin keyif aldığınız ancak evcil hayvanınızın hoşuna gitmeyen şeylerdir. Tabi kasten yapmadığınız davranışlar da onları rahatsız ediyor olabilir.

  İnsanlarla köpekler her ne kadar çok uzun süredir birlikte yaşıyor olsa da birbirleri hakkında bilmedikleri pek çok şey olabilir. Biz de bu yazımızda köpeklerin hoşlanmadığı hatta kimi zaman nefret ettiği şeyler hakkında bilgiler paylaşmak istedik. Bunu köpeğinizle aranızdaki iletişimin daha iyi olması için bir fırsat olarak görebilirsiniz.

Yüksek Sesler ve Alışılmadık Sesler

Sirenler ve alarmlar köpeklerin hoşlanmadığı iki şeydir. Köpeklerin işitme duyusu hassastır ve sirenler ve alarmlar onlar için rahatsız edici ve hatta acı verici olabilecek tiz sesler üretir. Bu sesler aynı zamanda köpeğin doğal havlama içgüdüsünü de tetikleyebilir ve bu da aşırı havlamaya ve saldırganlığa yol açabilir. Sirenler ve alarmlar köpeklerde farklı şekillerde ortaya çıkabilen kaygı ve strese neden olabilir. Bazı köpekler saklanabilir, bazıları ise huzursuz veya tedirgin olabilir. Ayrıca nefes nefese kalabilir, salyaları akabilir, hızlanabilir veya sızlanabilirler. Bir köpeğin sirenlere ve alarmlara uzun süre maruz kalması, korku veya kaygı gibi uzun vadeli davranışsal sorunlara yol açabilir. Bir evcil hayvan sahibi olarak köpeğinizin sirenlere ve alarmlara verdiği tepkilere dikkat etmeniz önemlidir. Köpeğiniz sıkıntı belirtileri gösteriyorsa oyuncaklarla veya ikramlarla dikkatini dağıtmaya ve sakinleştirmeye çalışın. Ayrıca köpeğiniz için, bunaldıklarını hissettiklerinde çekilebilecekleri bir sandık veya belirlenmiş bir oda gibi güvenli bir alan oluşturabilirsiniz. Bazı durumlarda köpeğinizin hassasiyetini azaltmanız gerekebilir.

Köpeklerin Nefret Ettiği Şeyler

  Her köpeğin karakteri bir olmasa da ortak olarak sevdiği ve nefret ettiği şeyler olabilir. Köpeklerin çoğunlukla hoşlanmadığı şeylere bakacak olursak

Köpeklerin Yüzlerine Üfleme

  Muhtemelen hayatınızda bir kere bile olsa köpeğinizin yüzüne üflemişsinizdir. Bu size komik gelebilir. Hatta köpeğiniz yavru ise o küçük kafasını sallaması ve patilerini yüzüne götürmesi sevimli gelebilir. Ancak köpekler yüzlerine üflenmesinden hoşlanmaz. Hoşlanmadığınız halde sizin de yüzünüze üfleseler muhtemelen siz de aynı duyguları hissederdiniz. Bu yüzden onları yüzlerine üflemezseniz daha iyi olur.

Köpeklerin yüzlerine üfleme hoşlandıkları bir şey değil. Köpeklerin burunları hassastır ve yüzlerine hava üflenmesi rahatsızlığa ve rahatsızlığa neden olabilir. Hatta bazı köpekler, birisi doğrudan yüzlerine hava üflediğinde endişe duyabilir veya korkabilir. Üstelik köpeklerin yüzüne üflemek de fiziksel zarara neden olabiliyor. Ağızdan üflenen hava, köpeğin gözlerinde, burnunda ve boğazında enfeksiyonlara neden olabilecek bakteri ve mikropları taşıyabilir. Ek olarak, bir köpeğin yüzüne güçlü bir şekilde hava üflemek, solunum sorunlarına yol açabilir ve hatta kulak zarlarına zarar verebilir. Özellikle rahatsızlık veya endişe belirtileri gösteriyorlarsa, köpeklerin yüzlerine üflememek en iyisidir. Bunun yerine, köpekleri nazikçe okşayarak veya onlarla oynayarak onlara sevgi ve ilgi göstermeniz önerilir. Sonuç olarak köpeklerin yüzüne üflemek, köpeklere sevgi göstermenin uygun bir yolu değildir. Rahatsızlığa, kaygıya ve hatta fiziksel zarara neden olabilir. Sorumlu evcil hayvan sahipleri olarak köpeklerimizin ihtiyaçlarını ve tercihlerini anlamalı ve onları rahatsız edecek her türlü faaliyetten kaçınmalıyız. Köpeğin yüzüne hava üflemek, bazı köpekler için bu eylemi saldırganlık belirtisi olarak algılayabilecekleri için tetikleyici olabilir.

Köpeklere Sarılmak

  Köpekler sarılmak için ideal canlılar olsa da kollarınızın onları sarması pek de hoşlarına gitmez. Bu yüzden evcil hayvanınıza sarılır sarılmaz sizden kaçmak isteyebilir. Bunun yerine okşama, sevme, karınlarına mesaj gibi davranışlarda bulunabilirsiniz. Fakat onlara sarıldığınızda kendilerini sıkıştırılmış, kapana kısılmış gibi hissettirir. Yani köpekler sarılmayı bir sevgi göstergesi olarak düşünmez. Aksine tuzağa düşmüş, savunmasız olarak görürler.

Köpekleri Yıkamak

  Köpekler her ne kadar kedilere göre suyu çok sevse de bir kısmı sudan hoşlanmaz. Bazıları da sabundan, şampuandan hoşlanmaz. Daha önceden de bir tecrübesi olduysa bu konuyla ilgili elinizde havlu gördüğünde sizden kaçabilir. Ancak köpeğiniz her ne kadar yıkanmaktan nefret etse de zaman zaman onları yıkamak gerekir. Bu yıkama işlemini de muhakkak köpek şampuanı ile yapmanız gerekir.

Yıkamak köpeklerin mutlaka hoşlanmayabileceği şeylerden biridir. Bazı köpekler buna tahammül edebilirken, diğerleri bu deneyimden korkabilir veya üzülebilir. Bunun bir nedeni, bazı köpeklerde su ve sabunun ciltte yarattığı hissin rahatsız edici, hatta acı verici olabilmesidir. Ek olarak, akan suyun sesi veya küvet veya duşta hapsolma hissi, genellikle kapalı kalmaktan hoşlanmayan köpekler için stresli olabilir. Bununla birlikte, düzenli banyo yapmanın köpek bakımının önemli bir parçası olduğunu unutmamak önemlidir çünkü bu onların temiz ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Köpeğiniz yıkanmaktan hoşlanmıyorsa, bu deneyimi onun için daha konforlu hale getirmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Örneğin, cildini ve gözlerini daha az tahriş edecek şekilde tasarlanmış, köpeğe özel, yumuşak bir şampuan kullanabilirsiniz. Suyun sesini ve basıncını en aza indirmek için el duşu veya bir kova su kullanmayı da deneyebilirsiniz. Köpeğiniz için banyo zamanını daha keyifli hale getirmenin bir diğer önemli faktörü de onun kendini güvende ve emniyette hissetmesini sağlamaktır.

Çok Fazla Konuşmak

  Köpeklerin bir kısmının hoşlanmadığı şeylerden biri de çok konuşmaktır. Çünkü köpekler sizi insan olarak değil, sürüden bir köpek olarak görmektedir. Yani köpekler çok konuşmadığından sizin de konuşmanızdan hoşlanmaz. Onların istediği sadece temel ihtiyaçlarının karşılanması ve sizinle yürüyüşe çıkmak gibi davranışlardır.

Köpeklerin Tırnaklarını Kesmek

  Köpekler tıpkı yıkanma gibi tırnak kestirme konusunda da çok istekli olmazlar. Sevimli dostunuz ne yapacağınızı anlar anlamaz kaçıp gidebilir. Tabi onun tırnağını kesmek, deri temizliğini sağlamak gerekli olan şeylerdir. Ancak bunlardan hoşlanmadıkların mümkün olduğunca onları hırpalamadan yapmanız gerekmektedir.

Tırnaklarını kesmek sadece insanlar için değil köpekler için de önemlidir. Uzun tırnaklar, özellikle yürüyüşler veya oyun sırasında köpeklerde rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Köpeklerin kazma ve tırmalama konusunda doğal bir içgüdüsü vardır ve uzun tırnaklar bunu yapmalarını zorlaştırabilir. Ayrıca aşırı büyümüş tırnaklar yavru köpeklerde duruş sorunlarına ve hatta kemik deformasyonlarına yol açabilir. Köpeğinizin tırnaklarının uzama hızına bağlı olarak 2-4 haftada bir kesilmesi tavsiye edilir. Ancak köpeğinize zarar vermemek için uygun araç ve teknikleri kullanmak önemlidir. Tırnakları yavaş yavaş kesmek, her seferinde küçük parçalar almak ve tırnağın kan damarlarını ve sinirlerini içeren pembe kısmı olan hızlı kesimden kaçınmak en iyisidir. Köpeğinizin tırnaklarını nasıl keseceğinizden emin değilseniz, herhangi bir yaralanmayı önlemek için profesyonel bir kuaföre veya veterinere danışmak en iyisidir. Ek olarak, köpeğinizi tırnak kesmeyi kabul etmesi için eğitmeyi, yavaş yavaş süreci tanıtmayı ve ikramlarla ve övgülerle ödüllendirmeyi deneyebilirsiniz. Sonuç olarak, köpeğinizin tırnaklarını kesmek, bakım rutininin önemli bir parçasıdır.

  Elbette her köpeğin karakteri bir değildir ve bir köpeğin hoşlanmadığı şeyden sizin köpeğinizin de hoşlanmayacağı anlamına gelmez. Köpeğinizle ne kadar çok vakit geçirirseniz onun nelerden hoşlandığını, neleri sevmediğini daha iyi anlayabilirsiniz.

  İlginizi çekebilir: Köpek Pati Bakımı

Etiketler: köpekler hakkında,
Haziran 12, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR