Köpeklerde Mide Torsiyonu - Volvulus

Köpekler Hastalıkları

Köpeklerde Mide Torsiyonu

Gastric Dilatation-Volvulus veya GDV olarak da bilinen bu durum, küçük hayvan muayenehanesindeki en ciddi acil durumlardan biridir ve erken teşhisle köpeğinizin hayatı kurtulur. Mide torsiyonunun şişkinlik ve burulma olmak üzere iki bölümü vardır. Şişkinlik, köpeğin midesinin normalden çok daha büyük bir boyuta gaz, sıvı, köpük veya bunların bir karışımı ile dolması durumudur. Torsiyon (volvulus), midenin tamamının karın içinde kıvrılarak hem girişte hem de çıkışta tıpkı bir sosis gibi iki ucundan kıvrılarak kapanmasıdır.

İkisi birlikte ortaya çıkabilir veya biri diğerine yol açabilir. Önce şişkinlik meydana gelirse, genişlemiş mide daha büyük burulma riski altındadır. Önce torsiyon meydana gelirse mutlaka şişkinlik meydana gelir. Mide içeriği burulmadan dolayı kapanan bağırsaklara geçemediğinden ya da yutak girişinden kusma ile atılamadığından, midede fermente olur ve geğirmez.

Şişmiş midenin etkisi, kendisine yakın olan diğer tüm hayati organlara baskı yapmasıdır. Nefes almak zorlaşır ve karın içindeki büyük damarlar kan akışına izin vermeyecek kadar sıkışırsa diğer organlarda dolaşım bozukluğu başlar. Mide duvarı ve dalak, kan akışının kaybı nedeniyle nekrotik veya ölü hale gelebilir ve bu, kan dolaşımına toksinlerin salınmasına neden olur. Geç kalınması halinde ölümcül olan bu durum ne kadar erken teşhis edilirse hastaya o kadar yaşama şansı verir. Köpeklerde Mide Torsiyonunun oluşma nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır. Bilinen bazı risk faktörleri vardır. Torsiyon durumu büyük ırklarda (Great Danes, German Shepherds, Setters, Wolfhound ve Boxer gibi) derin göğüslü olanlarda görülür, ancak oluşmasında tek etken ırk değildir. Aynı zamanda 7 yaşın üzerindeki köpeklerde daha fazla görülmektedir. Midenin yiyecekle veya suyla çok dolu olması riski arttırır; bu nedenle günde bir kez beslenen ve çok hızlı yemek yiyen, yemek yedikten sonra egzersiz yapan köpeklerde risk çok daha fazladır.

Köpeklerde Mide Torsiyonu Belirtileri

Mide torsiyonu aniden gelişen bir durumdur. Köpeğiniz oldukça normal görünebilir, ancak semptomlar başladıktan sonra çok hızlı bir şekilde kötüleşir. En yaygın semptomlar şunlardır:
Huzursuzluk, kaygı
Genel durum bozukluğu
Kambur duruş, uzanma isteksizliği
Tükürük veya köpük akması
Öğürme
Şişmiş karın, genellikle sert bir his verir ve hafifçe vurulursa bir balon gibi hissedilir
Hızlı nefes alma
Soluk renkli diş etleri ve dil
Şok ve olası ölüm
Şişkinlik veya torsiyondan şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede veterinerinizi ziyaret etmeniz gerekmektedir. Yukarıdaki belirtiler ve davul gibi şiş karın hissettiğinizde vakit kaybetmemek en doğrusudur. 

Köpeklerde Mide Torsiyonu Teşhis & Tedavisi

Bir köpek tüm klasik semptomları gösteriyorsa, durumu teşhis etmek çok kolay olabilir. Bunu doğrulamak için röntgen gerekir. Kandaki değişikliklerin ne kadar ciddi olduğunu öğrenmek için kan testleri yapılmalıdır. Kanda Sodyum ve Karbonat seviyelerindeki değişiklikler yaşamı tehdit edebilir. Bunlar, hızlı ve yüksek hacimlerde verilen intravenöz sıvılarla tedavi edilecektir. Mide tüpü geçirilebilir; ancak mide burkulmuşsa bu tedavi başarılı olmaz çünkü tüp tıkalı girişten geçemez. Veteriner, köpeğin yan tarafına bir iğne sokarak mide basıncını düşürmeye (biraz gazın çıkmasına izin vermeye) karar verebilir. Bu prosedürlerin uygulanabileceği sıra, köpeğin ne kadar hasta olduğuna bağlı olacaktır.

Mideyi açmak, organlarda hasar olup olmadığını kontrol etmek ve tekrar olmasını önlemek için cerrahi bir operasyon gerekecektir. Bazı köpeklerde, hasar ciddiyse midenin veya dalağın bir kısmının alınması gerekir. Dolaşım ve solunum üzerindeki etkileri nedeniyle, özellikle köpek şoktaysa, ameliyat çok yüksek risk taşır. Başarılı bir ameliyat yapıldığında, mide ve dalak normal pozisyonuna döndüğünde veya hasar görmüşse onarıldığında, gastropeksi olarak bilinen durumun tekrar oluşmasını durdurmak için bir prosedür uygulamak yaygındır. Bunu yapmanın farklı yolları vardır, amaç mideyi karın duvarına bükülmeyecek şekilde tutturmaktır. 

Köpeklerde Mide Torsiyonu Önlemek İçin Ne Yapılmalı ?

Büyük köpekleri günde iki veya üç küçük öğün besleyin
Köpeğinizin yemek yedikten veya büyük bir su içtikten sonra egzersiz yapmasına izin vermeyin.
Köpeklerde hızlı yemeyi caydırmaya çalışın
Yemek yemeyi yavaşlatmak için tasarlanmış özel şekilli bir besleme kabı tercih edin.
 

Etiketler: Köpekler Hastalıkları
Nisan 25, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR