Köpeklerde Kanlı İshal - Parvovirüs

Köpekler Hakkında

Köpek Parvovirüsü ( Köpeklerde Kanlı İshal )


Canine parvovirus (CPV), yavru köpeklerde yaygın olarak akut gastrointestinal hastalığa neden olan, oldukça bulaşıcı viral bir hastalıkdır. Hastalık genellikle altı ila 20 haftalık yavrularda görülür, ancak bazen daha yaşlı hayvanlarda da görülmektedir. Yavru köpeklerde görülen hastalığın bir varyantı miyokardittir (kalp kasının iltihabı). Miyokarditis sebebi ile ani ölümler şekillenmektedir.

 

Parvovirüs enfeksiyonuna ne sebep olur?


"Parvo" olarak bilinen hastalığa neden olan canine parvovirus tip 2 (CPV) virüsü, ilk olarak 1976 civarında Avrupa'da köpekler arasında görülmüştür.  Virüsün köpeklerle haricinde, çakallar ve kurtlar gibi vahşi köpeklerde, tilkiler, rakunlar ve kokarcalar gibi canlılarda da hastalığa neden olabildiğini bilinmektedir. CPV, 1920'lerden beri kedileri, vizonları ve diğer hayvanları enfekte ettiği bilinen bir virüs olan feline panleukopenia virüsü (FPV) ile yakından ilişkilidir. 

İlk ortaya çıkışından otuz yıl sonra, aşıların geliştirilmesi ile; hastalığa sahip yavru köpeklere kayıplara daha az rastlanmaktadır. Ancak salgınlar hala devam etmektedir. Köpeğinizin aşılanması son derece önemlidir. Yavru köpekler ve ergenlik çağındaki köpekler parvovirüse karşı özellikle hassastır. Yavru köpeğinizi aşıları tamamlanana kadar virüsün bulunabileceği halka açık yerlere götürmekten kaçınmalısınız.

 

Köpeğim neden ve nasıl enfekte olabilir?


Köpek parvovirüsü hemen hemen her ortamda bulunabilir, ancak virüsle temas eden her köpek enfekte olmaz. Köpeğin bağışıklık durumu ve köpeğin maruz kaldığı virüslerin sayısı dahil olmak üzere enfeksiyonda çeşitli faktörler etkilidir. Virüs vücuda saldırdığında köpeklerde bir dizi hastalık semptomları başlar.

Yetişkin veya yavru köpeğe virüsün bulaşmasından itibaren, ilk semptomların başlamasına üç ila yedi gün bir kuluçka süresi vardır. CPV, başarılı bir şekilde hastalığa neden olmak için hızla bölünen hücrelerin yardımına ihtiyaç duyar ve virüs genellikle boğazdaki bademciklere veya lenflere yerleşir. Lenf düğümlerine girdikten sonra, virüs tipik olarak bir veya iki gün boyunca lenfositleri işgal ederek kendisinin birçok kopyasını oluşturur. Daha sonrasında kan dolaşımına dahil olarak tüm organlara yayılmaktadır. CPV ile enfekte olmuş lenfositlerin çoğu parçalanır ve böylece lenfosit sayısında azalma şekillenir.

Kan dolaşımına girdikten sonra, virüs tekrar hızla bölünen hücreleri hedef alır ve en çok kemik iliğine ve ince bağırsağın duvarlarını kaplayan hücrelere yerleşir. Çok genç köpeklerde CPV ayrıca kalbe bulaşarak kalp kasında iltihaplanmaya, fonksiyon bozukluğuna ve aritmilere neden olabilir.

Virüs, bağışıklık hücrelerini yok ederek ve koruyucu beyaz kan hücresi sayısında düşüşe neden olarak vücudun kendini koruma yeteneğini zayıflatır. Bu durum, muhtemelen virüsün en büyük zarar verdiği mide-bağırsak sistemini istila etmesini kolaylaştırır.

Virüs, ince bağırsakta, besinleri emmeye yardımcı olan epitellerin yıkımına neden olur. Epitel yüzeyini oluşturan hücreler, kısa ömürlüdür ve sürekli olarak Lieberkühn kriptleri olarak bilinen hızla bölünen ve sürekli yenilenen yeni hücrelerdir. Virüs, yeni epitel hücrelerinin doğduğu bu kriptleri işgal eder ve vücudun bağırsak yüzeyini yenileme yeteneğini devre dışı bırakır.

Virüs, eski ve ölmekte olan hücrelerin taze yeni hücrelerle yer değiştirmesini önleyerek, bağırsak yüzeyini besin maddelerini emilimini engeller.  Sonuçta şiddetli ishal ve mide bulantısı görülmeye başlar. Ancak sonunda bağırsak yüzeyi o kadar hasar görebilir ki normalde bağırsakla sınırlı olan bakteriler bağırsak duvarlarına nüfuz ederek kan dolaşımına karışır. Bu, hem ishalden önemli sıvı kaybına hem de vücutta yaygın enfeksiyona neden olur. Daha da kötüsü, CPV'nin kemik iliğine girmesiyle vücudun bağışıklık sisteminde görevli ve enfeksiyonla savaşmak için yeni beyaz kan hücreleri üretemez , 

 

Kanlı İshal - Parvovirüs belirtisi nedir?


Genellikle CPV ile ilişkili semptomlar arasında uyuşukluk, depresyon ve iştah kaybı ve yokluğu, ardından ani başlayan yüksek ateş, kusma ve ishal yer alır. Köpeğiniz kanlı ishal ve kusma nöbetleri geçirir. Kusmalar ve kanlı ishal önüne geçilemeyen ve ard arda devam eden bir hal alır. Köpekler hızla kilo kaybeder.

 

Kanlı İshal - Parvovirüs nasıl teşhis edilir?


Şimdiye kadar CPV'nin varlığı için en yaygın ve en uygun test yöntemi ishalden örnek alınarak yapılan ELISA testidir. Bu test, evde gebelik testlerinde kullanılana benzer bir teknolojidir. Hazneye bir dışkı örneği eklenir ve antikorlar, dışkıda bulunabilecek parvovirüs proteinlerine bağlanır. Daha sonra hazneye renk değiştiren bir kimyasal eklenir ve parvovirüsler antikorlara yapışmışsa, kimyasal renk değiştirir ve "pozitif" bir sonuç gösterir. ELISA testi çoğunlukla doğru olmasına rağmen, bazen yanlış pozitif veya yanlış negatif sonuçlar verebilir.

Veteriner hekimler ayrıca dışkı örneklerinden CPV'yi teşhis etmek için polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) adı verilen teknikleri kullanan bir teste kullanmaktadır. CPV fekal PCR testi, enfekte bir köpeğin dışkısında CPV'ye özgü küçük viral DNA parçalarını saptar. Bu test kesin teşhistir, ancak bir dışkı örneğinin PCR tabanlı test yapma konusunda uzmanlaşmış bir laboratuvara gönderilmesini gerekir, 

Basit bir beyaz kan hücresi sayımı ölçümü, genellikle bir CPV teşhisi için katlayıcıdır. Parvovirüsün bulaştığı ilk şeylerden biri kemik iliği olduğundan, düşük beyaz küre sayısı CPV enfeksiyonunu düşündürebilir. Bir köpeğin hem pozitif ELISA okuması hem de düşük beyaz küre sayısı varsa, oldukça güvenilir bir CPV teşhisi konulabilir.

 

Kanlı İshal - Parvovirüs Tedavisi


CPV'den muzdarip köpekler için tedavi, destekleyici ve semptomların yönetimini içerir. Tedavi, köpeğin ne kadar hasta olduğuna bağlı olarak değişir, ancak bazı hususlar tüm hastalar için hayati kabul edilir.

Köpeğin, kusma ve ishal yoluyla kaybedilen sıvı dengesini yerine koymak için intravenöz sıvılar başlanmalıdır. İntravenöz besleme tercih edilir. Çünkü yaralanan köpeklerin sindirim sistemi genellikle sıkıntılıdır ve köpeğin ihtiyaç duyduğu besinleri bağırsaklar ememez. Kan transfüzyonları, kemik iliğini enfekte eden CPV'den kaynaklanabilecek düşük kan hücresi sayımlarını artırmak için de yardımcı olacaktır.

Antibiyotikler, bağırsak bakterileri kan dolaşımına girmişse enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olmak için intravenöz veya enjeksiyon şeklinde uygulanmalıdır. Ek olarak, mide bulantısı ve ishali kontrol altına almak için kullanılan ilaçları kullanmak yararlıdır. Pek çok köpek, zamanında başlanırsa tedaviye yanıt verir ve CPV enfeksiyonundan kurtulan köpekler, onları enfekte eden suşa karşı ömür boyu bağışıklık kazanır.

 

Evcil hayvanımı Parvovirüse karşı nasıl aşılarım?


Veteriner hekimler genellikle CPV aşısını, gençlik hastalığı, köpek adenovirüsü ve parainfluenza aşılarını içeren bir kombinasyon aşısını uygular. Bu aşılar, köpek yavrusu 6 haftalık olduğu andan itibaren 16 haftalık olana kadar 3 ila 4 haftada bir uygulanır. 

 

Hastalığı önlemeye başka nasıl yardımcı olabilirim?


Parvovirüs olağanüstü dayanıklıdır. Kış boyunca bile aylarca hayatta kalabilirler ve ev temizlik ürünlerinin çoğuna karşı dirençlidirler. Enfekte köpekler çok sayıda virüs yaymaktadır. Bu gerçekler, CPV ile enfekte olmuş herhangi bir köpeğin diğer köpeklerden izole edilmesinin önemini vurgulamaktadır. 
Temizlik maddelerine karşı dirence rağmen, CPV'nin çamaşır suyu ile etkisiz hale getirilebileceği kanıtlanmıştır. Yaklaşık 30 kısım su ile karıştırılmış bir kısım çamaşır suyu çözeltisiyle temizlik, daha önce enfekte bir köpeğin barındığı herhangi bir kapalı alanı (yatak takımları, mama/su kapları ve tüm yüzeyler dahil) dezenfekte etmek için uygulanmalıdır.

 

kedi kumu

Köpek Hastalıkları Hakkında Sıkça Sorulanlar

Köpeklerde Gençlik Hastalığı

Distemper, köpeklerin ve köpek yavrularının solunum, sinir ve gastrointestinal sistemlerini etkileyen oldukça bulaşıcı ve sıklıkla ölümcül bir hastalıktır. Distemper hapşırma ve öksürme yoluyla bir köpekten diğerine hızla yayılabilmektedir. Köpek gençlik hastalığının semptomlarını, mevcut tedavi seçeneklerini ve köpeğinizin hastalığa yakalanmasını önlemek için neler yapabileceğinizi bu yazımızda bulacaksınız.

Yazının Devamı >>

Yavru Köpeklerde Aşının Önemi

Yavru köpeklerin aşılanması, onların çeşitli hastalıklardan korunmasına yardımcı olabilir. Birazdan bahsedeceğimiz hastalıklar kulağa ürkütücü gelse de tüm aşıları yaptırdıktan sonra yavru köpeğiniz için endişelenmenize gerek yok.

Yazının Devamı >>

Köpeklerde Kullanılan Aşılar

Köpekler önlem alınmadığında birçok hastalığa yakalanabilir. Bu önlemler kimi zaman köpekleri giydirmek, soğuk veya sıcak havalarda dışarı çıkarmamak, kimi zaman da köpek aşılarıyla önlenebilir. Özellikle yavru köpekler ve bağışıklık sistemi zayıf olan köpeklerin viral enfeksiyonlara yakalanma olasılığı oldukça yüksektir. Bu nedenle köpek aşıları hayati öneme sahiptir.

Yazının Devamı >>

Köpeklerde Bulaşıcı Hastalıklar

Aşağıda, köpeklerinizin yaşamları boyunca maruz kalabileceği en yaygın hastalıkların bir listesi toparlamaya çalıştık. Lakin yaşadığınız şehirde burada listelenmeyen bazı hastalıklar da görülüyor olabilir. Bölgenizdeki yaygın hastalıklar hakkında daha fazla bilgi için veterinerinizden bilgi edinebilirsiniz.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Köpekler Hakkında
Şubat 24, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR