Köpek Mamasında Kaliteyi Etkileyen Faktörler

köpek maması

Köpek Mamasında Kaliteyi Etkileyen Faktörler

  Kuru ve konserve köpek mamalarında kalitenin belirlenmesi için belirli esaslar vardır. Tek bir parametre ile en doğru kuru mamayı seçmek oldukça anlamsız bir yaklaşım olmaktadır. Bazı mama markaları satışa göre, bazıları analiz değerlerine göre, bazıları ise üretim şartlarına göre en kaliteli mamayı ürettiklerini savunmaktadırlar. Oysa ki mamanın ham maddesinin tedarik edilmesinden başlayıp ambalajlanmasına kadar geçen her aşama, kuru mamanın kalitesini belirlemektedir. 

Köpek Mamasında Kullanılan Hammaddeler

  Kaliteli kuru köpek maması üretiminde kullanılan ürünlerin doğal olmaları ilk kuraldır. GDOsuz ve doğal üretilmiş ürünlerle yapılan mamanın biyo yararlılığının daha iyi olduğu bilimsel bir gerçektir. O zaman diyebiliriz ki, ilk kural kaliteli bir mama için kaliteli malzemeler kullanılmalıdır. Bizler üreticinin kullandığı malzemenin kalitesini pek teşhis edemesek de ürün açıklamalarında GDOsuz ve düşük tahıl içerikli mamaları tercih etmeliyiz. İçeriğinde kullanılan maddelerin yan ürün olmaması önem arz eder. Byproduct kelimesi tavuk eti yerine gaga ibik ve sakatatı tarif etmektedir. Bizler direkt et ya da et unu ile üretilmiş kuru mamaları seçmeye özen göstermeliyiz.

  Her ne kadar malzemelerin kalitesinden bahsetsek de, bu malzemelerin doğru oranlarda karıştırılması ve köpek için en doğru optimal formülün şekillenmesi gerekir. İşte burada üreticinin mutlaka konusunda uzman veteriner hekimlerden destek ve formül alması gerekmektedir. Veteriner hekimler tarafından hazırlanmayan mamalarda beslenme hastalıklarının görülmesi kaçınılmazdır. Peki bunu nasıl anlarız? En doğru olanı, her üreticinin web sayfasında veteriner hekimlerin tanıtılması ya da makalelerin yer almasıdır. İşte bu bir ip ucu olsa gerek!

Köpek Mamasında Kaliteyi Etkileyen Faktörler

Katkısız Köpek Maması Tercih Edin

  Veteriner hekimlerce harmanlanan içeriğin mama haline getirilmesi elbette mama sanayisini doğurmuştur. Son teknoloji ile üretilen kuru köpek mamalarının daha az koruyucu ve yapay tatlandırıcılarla son kullanma tarihine kadar tazeliğini ve lezzetini korudukları bilimsel bir gerçektir. Doğru değirmenlerde öğütme, doğru kurutma ve doğru şekillendirme ile kuru mamalar köpeklerimizi daha sağlıklı besleyeceklerdir. Özellikle yapay renklendirici, koruyucu ve tatlandırıcı içeren mamalardan uzak durmak en doğru tercih olacaktır.

Köpek Maması İçeriği

  Ürün içeriğinde; Sodyum benzoat (E211), sentetik tatlandırıcılar (Asesülfam K (E950), Sodyum Siklamat (E952), Sodyum Sakkarin (E954), Sodyum metabisülfit (E223) ,Allura red AC (E129), Sodyum alüminyum silikat (E554), Karregenan (E407) Monosodyum glutamat (E621), Asesulfam K (E950) ibareleri varsa yapay koruyucu ya da tatlandırıcı var demektir. İşte bu maddelerin bazıları böbreğe, bazıları karaciğere zarar vermektedir. Hatta kanserojen etkileri dahi ispat edilmiştir.

  İlginizi çekebilir: Köpek Maması

Köpek Maması Nasıl Saklanmalı?

  Ambalaj oldukça önemlidir; hepimiz patlak delik ambalajlara dikkat ederiz. Ambalajın muhteviyatı hiç aklımıza gelmez. Kaliteli üretilmiş bir mamayı en iyi ambalaj korur. Gıda saklamaya uygun ambalajlı ürünler tercih etmeliyiz. Örneğin kraft ambalajlar ve çuvallar gıdanın uzun süre saklanmasına uygun değildirler. Özellikle kağıt ambalajlar kuru mamadaki yağı emerek saklama koşullarına zarar vermektedir.

  İşte bu kısa ip uçlarından sonra en önemli konuya gelelim. Köpeğinizin tercih edip etmemesi. Köpeğinizin severek yediği her mama kaliteli kuru mama anlamına gelmemektedir. Buna en iyi örnek çocuklarımızın fast foodu sevip anne yemeklerine burun kıvırmasına benzer. Lütfen mama tercihinizde ambalaj üzerindeki açıklamaları ve mamanın ve üreticinin sahip olduğu belgeleri kontrol edin.

  İlginizi çekebilir: Köpek Kulübesi Nasıl Olmalı?

 

Etiketler: kaliteli kuru mama, kaliteli köpek maması, köpek maması hakkında
Ağustos 19, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR