Konuşan Papağan

konuşan papağan

Konuşan Papağan

  Papağanlar rengarenk görünümleriyle oldukça hoş gözüken canlılardır. Fakat onları ilgi çekici kılan bir başka özellikleri de vardır ki o da konuşma özellikleridir. Bu özellik papağan beslemek isteyen insanların en çok istedikleri şeylerden biridir. Ancak bu her zaman tahmin edildiği kadar kolay veya hızlı gerçekleşmeyebilir. Biz de bu yazımızda papağan beslemek ve onların konuşmasını isteyen hayvanseverler için bir takım tavsiyelerde bulunacağız.

Papağan Türü

  Aslında bütün papağan türleri teorik olarak insan dilini öğrenme veya taklit etme yeteneğine sahiptir diyebiliriz. Fakat bazı papağanlar buna daha yatkın olurken bazıları yatkın değildir. Afrika Gri Papağanı, Amazon papağanı, Kakadu, Sultan Papağanı ve Muhabbet Kuşu konuşmalarıyla en çok dikkat çeken papağan türlerindendir. Bu türlere ek olarak Keşiş Papağanı ve Cennet Papağanı da zamanla insanların dilini konuşmayı öğrenebilir diyebiliriz.

 

konuşan papağan

 

Papağan Nasıl Konuşturulur?

  Sahiplendiğiniz papağan türü hangisi olursa olsun basit kelimelerle başlamanızda yarar vardır. İlk olarak “Merhaba”, “kuş”, “cicikuş” gibi kelimelerle işe başlayabilirsiniz. Daha sonra bu kelimelere ekleme yaparak bir cümle öğretebilirsiniz. Dilerseniz kelime ekleme yöntemiyle kuşunuza şarkı söylemeyi de öğretebilirsiniz.

Papağana Kelimeleri Tekrar Edin

  Papağanlar bir sesi defalarca duyarak taklit etmeyi öğrenirlar. Öğretmediğiniz halde papağanınızın zil sesi, telefon sesi gibi sürekli duyduğu sesleri tekrar etmesinin nedeni de budur. Papağanlar her ne kadar sürekli duydukları sesi ya da kelimeyi kolay öğrense de, tekrar etmeyi hemen öğrenmezler. Özellikle 1 yaşına gelmeden böyle bir davranış beklemek çok da doğru olmaz. Eğer papağanız daha küçükse ve kelimeleri öğretmek için çabaladığınız halde sonuç alamıyorsanız üzülmeyin ve büyümesini bekleyin.

Papağanınızla Konuşurken Net Olun

  Papağanlar bir sesi ya da bir kelimeyi net duyabildiklerinde daha iyi öğrenebilirler. Bu yüzden siz de ona bir kelime öğretirken olabildiğince net olmalı ve papağanınıza direkt olarak hitap etmelisiniz.

Papağanınızı Ödüllendirin

  Evcil hayvanları eğitmenin en iyi yolu pozitif eğitimdir. Papağanınıza yeni bir kelime öğrettiğinizde yani onun kelimeyi düzgün bir şekilde tekrarlamasında ödüllendirmeniz gerekir. Burada en çok dikkat edilmesi gereken şey kuşunuzun en sevdiği atıştırmalığı biliyor olmak ve onu vermektir. Papağanınıza ilk öğrettiğiniz kelimeyi her söylediğinde ona bir atıştırmalık verin, kuşunuz zamanla o kelimeyi söylediğinde ödül aldığını öğrenecektir. Bir sonraki aşamada kelimeyi söyleyin, daha sonra size bakmasını bekleyin. En son adımda papağanınızın kelimeyi tekrar etmesini bekleyin. Zamanla siz kelimeyi söylemeseniz bile ödül yemini almak için sürekli olarak kendisi tekrar edecektir.

Papağan Konuşma Eğitiminde Sabırlı Olun

  Kuşlarda öğrenme süreci diğer canlılarda olduğu gibi farklılık gösterebilir. Bazı kuşlar birkaç haftada yüzlerce kelime öğrenebilirken bazıları yine aynı süre içinde birkaç kelime öğrenebilir. Öğrenme hızında papağanınızla ne kadar pratik yaptığınız da oldukça önemlidir. Bu süreçte sabırlı olunü yavaş olun ve papağanınızdan beklentileriniz mantıklı olsun. Bazı kuşlar ilk haftalarda sadece dinleyip kelimeyi algılama aşamasında olur ve söylediklerinizi tekrar etmeleri zaman alır. Bu nedenle ilk sahiplendiğiniz andan itibaren ne kadar erken kelimeleri öğretmeye başlarsanız onların da öğrenmeleri o kadar erken olacaktır.

  İlginizi çekebilir: Papağan Oyuncakları

Papağan Eğitimi

  Papağanlar konuşmayı değil, aslında taklit etmeyi öğrenen hayvanlardır. Papağan eğitiminde bir kelimeyi öğretene kadar ona her defasında küçük bir ödül vermeniz gereklidir. Fakat bu eğitim sırasında aşırı yükleme yapmamalısınız. Aynı gün içinde aralıklı vakitlerle birkaç kez denemede bulunmanız yeterlidir. Her denemede ise 5-6 kez kelimeyi tekrar edip, sonrasında ödül vermeniz yeterlidir. Daha fazlası hem sizin için hem de kuşunuz için yorucu olabilr.

Papağanınıza Baskı Yapmayın ve Limitleri Kabul Edin

  Evcil hayvanınız bazı günlerde kendini yorgun hissediyor olabilir ya da odaklanmada zorlanıyordur. Eğer papağanınızda yorgunluk belirtileri varsa, daha da yormaya gerek yok. Başka bir gün tekrar deneyebilirsiniz. Bazı kuş türleri daha ilk denemeden bütün kelimeyi taklit etmeyi başarırken, bazıları ilk aşamalarda yalnızca kelimenin bir kısmını taklit edebilir. Sizin papağanınızda da bu durum varsa yine de onu ödüllendirin ve kelimenin tam, doğru haline zaman zaman tekrarlayarak öğretmeye çalışın. Yine de başaramıyorsa papağanınızın limitlerini kabul edin ve gösterdiği çabayı takdir edin.

 

 

  İlginizi çekebilir: En Çok Konuşan Papağan Türleri

 


 
Etiketler: konuşan papağan, papağan eğitimi, papağan nasıl konuşturulur,
Mart 04, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR