Kuş Kumu Ne İşe Yarar?

kuş kumu

Kuş Kumu Ne İşe Yarar?

  Kuşların beslenmesi için en fazla tercih ettiği gıdalar bitki tohumları ve hububatlardır. Kuşlar bilinenin aksine aldıkları gıdaları gagaları ile parçalayamaz ve çiğneyemezler. Besin maddeleri kuşlarda önce kursağa sonra mide görevini üstlenen taşlık denilen organ ve sonrasına bağırsaklara ilerler. Sırası ile bu sindirim sisteminde ilerleyen gıda maddeleri parçalanarak sindirilirler ve kuşlar için faydalı maddeler haline gelirler.

Kuşlar Yemi Çiğner Mi?

  Yemler gaga vasıtası ile toplanarak kursak denilen ön sindirimin yapıldığı bölüme iletilir. Burada tohumlar ve besin taneleri enzim ve tükürükle yumuşatılır. Bir süre kursakta kalan ve yumuşayan gıdalar öğütülmek üzere taşlık denilen kısıma aktarılır. Buraya gelene kadar yem kuşların çiğneme yetenekleri olmadığından parçalanmazlar. 

  İlginizi çekebilir: Kuş Kafesleri

Kuşlar Yemi Nasıl Parçalar?

  Taşlıkta biriken yemler kuşlar tarafından tutulan kum parçaları ile sıkıştırılarak parçalanır. Taşlık bir değirmen gibi kuş kumları arasında yemleri sıkıştırarak parçalar. Parçalanan yemler daha küçük parçacıklara dönüştürülür ve sindirilir hale getirilir. Arık parçalanmış kuş yemleri vücut için besin maddesi halini almıştır.

Kuş Kumu Çeşitleri 

  Kuş kumları organik ve anorganik olarak doğada bulunmalarına göre ikiye ayrılır. Organik kumlar, mürekkep balığı kemiği istridye kabuğu parçacıkları gibi  doğaldır. Genelde organik kumlar zamanla kuşun enzimleri ile eriyerek dışkı ile atılırlar. Anorganik kuş kumları ise küçük taş parçacıkları silikatlar, kum taşları gibi erimeyen maddelerdir.

Kuş Kumu Zararlı Mı?

  Kuş kumları sindirim için faydalı ve olmazsa olmaz üründür. Fakat organik olmayan kumların kullanılması bazen tıkanmalara sebep olacağı unutulmamalı ve kuş kumu seçerken mutlak kuş kumunun organik olması tercih edilmelidir. Bazen alçıdan yapılan kuş kumları midede birikim ve balçıklaşmaya sebep olmaktadır. Bu sebeple doğru kuş kumu seçimi için Veteriner Hekiminizden destek alabilirsiniz. Bazen kuşlar ;mineral eksikliğinde ihtiyacından fazla kum tüketir. Bu durumda yem yeme azalır ve taşlıktaki oranlarda taşın lehine döndüğünde tıkanmalar şekillenmektedir.

Kuş Kumu Nasıl Verilmelidir? 

  Kuş kumları genelde yemliğe konularak kullanılır. Mürekkep balığı kemiği gibi hem gaga taşı hem de kuş kumu olarak kullanılan ve kafese asılan ürünleri petshoplardan alabilirsiniz. Kumu ister yemin içerisine isterseniz ayrı bir yemlikte sırf kum servisi yapabilirsiniz. Kuş kumu olmayan kafeslerde kuşların yedikleri yemi parçalamadan kustukları görülmektedir. Çok sık kusan kuşlarda genel durum hızla bozulmaktadır. Böyle bir durumu hissettiğinizde kafese kuş kumu koymanızı tavsiye ederiz.

Hangi Kuş Kumu Daha İyi?

  Kuş kumunun kaynağı önemlidir. Genelde Kuş kumu fiyatları oldukça düşüktür. Kuşların mineral ihtiyaçları da düşünülerek bir kaç çeşit kuş kumunun karıştırılarak verilmesini tavsiye ederiz. 

 

 İlginizi çekebilir: Muhabbet Kuşu Nasıl Konuşturulur?

 

Etiketler: kuş kumu, kuş kumu çeşitleri, kuş kumu faydaları,
Mayıs 02, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR