Kısır Kedilerde Kızgınlık

Kediler hakkında

Kısır Kedilerde Kızgınlık

Kısır kedilerde kızgınlık birçok kedi sahibinin karşılaştığı yaygın bir sorundur. Kısırlaştırma, üremelerini önlemek için kedilere uygulanan yaygın bir operasyondur. Bununla birlikte, kısırlaştırmanın bir kedinin davranışını da etkileyerek artan öfke ve saldırganlığa veya sakinliğe yol açabileceğine inanılmaktadır. Bunun bir nedeni, kısırlaştırmanın bir kedinin davranışını etkileyebilecek testosteron seviyelerinde bir düşüşe neden olabilmesidir. Testosteron, saldırganlık da dahil olmak üzere erkek kedilerle ilişkili davranışların çoğundan sorumlu olan bir hormondur.

Kısırlaştırılmış kedilerde kızgınlık davranışlarını azaltmak için onlar için sakin ve rahat bir ortam yaratmak önemlidir. Bu, onlara kendilerini güvende hissedebilecekleri ayrı bir oda veya evin alanı gibi kendi alanlarını sağlayarak başarılabilir. Kedilerin kısırlaştırılması, üreme organlarının alınması işlemidir ve bu da kedinin üreyememesiyle sonuçlanır. Bu genellikle istenmeyen gebelikleri önlemek ve kedi popülasyonunu kontrol etmek için yapılır.

 

 

Sonuç olarak, bazı kısırlaştırılmış kediler, aşırı ses çıkarma, püskürtme ve diğer kedilere veya insanlara karşı saldırganlık gibi hayal kırıklığı belirtileri gösterebilir. Kedi sahiplerinin bu davranışın normal olduğunu ve kedi ameliyattan tamamen kurtulduktan sonra bile ortaya çıkabileceğini bilmesi önemlidir. Bazı durumlarda, kısırlaştırılmış kediler ayrıca ayrılık kaygısı, aşırı yalama ve aşırı yeme gibi başka davranışsal sorunlar da geliştirebilir. Bu davranışlar hormonal değişikliklerin bir sonucu olabilir ve ek eğitim veya tıbbi müdahale gerektirebilir. Kısırlaştırılmış kedilerde hayal kırıklığını ve saldırganlığı en aza indirmeye yardımcı olmak için onlara yeterli oyun zamanı ve egzersiz, etkileşimli oyuncaklar ve rahat ve teşvik edici bir ortam sağlanması önerilir. Ek olarak, sahipleri sakinleştirici bir koku yaratmak ve kedilerde stres ve kaygıyı azaltmak için doğal kedi feromonlarını taklit eden Feliway gibi feromon ürünlerini kullanmayı düşünebilir.

Kısır kediler çiftleşmek isteyebilir ama bu davranışın tamamen içgüdüsel olduğunu ve herhangi bir üreme amacına hizmet etmediğini bilmek önemlidir. Kısır kediler, üreyemeseler bile doğuştan gelen çiftleşme dürtüleri nedeniyle çiftleşme davranışı gösterebilirler. Kısır kedilerde çiftleşme davranışı, ses çıkarmayı, nesnelere veya insanlara sürtmeyi ve hatta diğer kedileri veya nesnelerle çiftleşmeye çalışması şeklindedir. Bu davranış kedi sahipleri için kafa karıştırıcı ve hatta endişe verici olabilir ancak bunun kediye veya çevresindekilere zarar vermeyen doğal bir davranış olduğunu anlamak önemlidir.

Ayrıca kısır kedilerde yumurtalık kalıntılarının varlığı da sağlık sorunlarına neden olabilir. Yumurtalık kalıntıları, kısırlaştırma ameliyatından sonra geride kalan yumurtalık dokusu parçalarıdır. Bu yumurtalık kalıntıları, karında ağrı ve şişmeye yol açabilen yumurtalık kalıntısı sendromu adı verilen bir duruma neden olabilen hormonlar üretebilir. Kısır kedilerin çiftleşme arzusu olup olmadığını gerçekten belirlemek için daha fazla araştırma ve gözlem gereklidir. Bununla birlikte, kısır kedi sahiplerinin davranışlarını izlemeleri ve yumurtalık kalıntıları nedeniyle herhangi bir sağlık sorunu ortaya çıkarsa veterinere başvurmaları önemlidir. Kedilerde kısırlığa genetik, hormonal dengesizlikler veya önceki kısırlaştırma gibi çeşitli faktörler neden olabilir. ameliyat. Kısır kedilerin çiftleşme isteklerini kaybedeceklerini varsaymak mantıklı görünse de, durum bu değildir.

 

Kısır Kedilerde Kızgınlık

 

Kısır olan kedi çiftleşir mi?

Kısır kedilerin çiftleşme davranışlarında önemli bir rol oynayabilir. Kısırlık nedeniyle üreyemeyen kedilerin yine de çiftleşme davranışları sergileyebilecekleri doğru olsa da, yumurtalık kalıntılarının varlığı davranışlarını etkileyebilir. Yumurtalık kalıntıları, kısırlaştırıldıktan veya histerektomi geçirildikten sonra bir kedinin üreme sisteminde geride kalan yapıları ifade eder. Bu yapılar, çiftleşmeye ilgileri de dahil olmak üzere bir kedinin davranışını etkileyen hormonlar üretebilir. Bazı durumlarda, yumurtalık kalıntıları olan kediler, potansiyel eşleri aramak ve aramak gibi çiftleşme davranışları sergilemeye devam edebilir.

Bununla birlikte, bu kediler hamile kalamazlar, bu nedenle çiftleşme davranışları üreme yerine tamamen içgüdüseldir. Yumurtalık kalıntıları olan tüm kedilerin çiftleşme davranışları sergilemeyeceğine dikkat etmek önemlidir. Bazı kedilerin kızgınlık dönemi tamamen dururken, diğerleri davranışlarında hiçbir değişiklik göstermeyebilir. Nihayetinde, kısır kedilerin çiftleşip eşleşmemesi, bireysel biyolojileri ve çevreleri dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Yumurtalık kalıntıları davranışı etkileyebilirken, konu anlayışa geldiğinde yapbozun sadece bir parçasıdır.

Kısır kedi adet olur mu?

Bu sorunun cevabı hayır. Kısır bir kedi veya kısırlaştırılmış bir kedinin adet görmez. Kısırlaştırma, dişi bir kedinin yumurtalıklarının ve rahminin alınarak kızgınlığa girmesini ve üremesini engelleyen cerrahi bir işlemdir. Dişi bir kedi kısırlaştırılmadığında, üreme mevsimi boyunca her iki ila üç haftada bir meydana gelen, östrus olarak da bilinen bir kızgınlık döngüsüne sahip olacaktır. Bu süre zarfında kedi, nesnelere sürtme ve artan ses çıkarma gibi davranışlar gösterebilir. Bununla birlikte, kısırlaştırma kızgınlık döngüsünü ortadan kaldırır ve kedi artık adet görmez veya kızgınlığa girmez. Bir kediyi kısırlaştırmak sadece kızgınlık döngüsünü ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda rahim enfeksiyonları ve göğüs tümörleri gibi bazı hastalıkların riskini de azaltır. Ek olarak, kısırlaştırma, bir kedinin saldırganlık ve gezinme gibi belirli davranışlar sergileme olasılığını azaltabilir. Bazı hastalıkların ve istenmeyen davranışların riskini azaltmak için bir kedinin ilk kızgınlık döngüsünden önce kısırlaştırılması önerilir. Sonuç olarak, kısır bir kedi, üreme organlarını çıkaran ve kızgınlık döngüsünü ortadan kaldıran bir kısırlaştırma prosedüründen geçtiği için adet görmez. 

Kısır bir erkek kedi çiftleşir mi?

 Evet, kısır bir erkek kedi yine de çiftleşebilir, ancak yavru üretemez. Erkek kedilerde kısırlığa fiziksel travma, hastalık veya genetik sorunlar gibi çeşitli faktörler neden olabilir. Bununla birlikte, erkek kediler kısır olmalarına rağmen yine de karakteristik miyavlama ve püskürtme gibi normal çiftleşme davranışları sergileyecektir. Bu davranış, doğal üreme içgüdüsü tarafından yönlendirilir ve mutlaka onların baba olma yeteneklerine bağlı değildir. Bir erkek kedinin kısırlaştırılmış olması, onun hala üreme sürecine katkıda bulunamayacağı anlamına gelmediğini not etmek önemlidir. Aslında birçok yetiştirici kısır erkekleri, dişinin üreme sistemini uyarmak ve doğurgan bir erkekle ne zaman çiftleşmeye hazır olduğunu belirlemek için "teaser" kediler olarak kullanır. Ek olarak, doğurgan erkekler olarak tüm normal davranışları ve sosyalleşme modellerini sergilemeye devam edecekleri için kısırlaşmış erkekler de refakatçi kediler olarak kullanılabilir. Genel olarak, kısır bir erkek kedi yavru üretemezken, yine de tüm normal çiftleşme davranışlarına katılabilir.

Etiketler: Kediler hakkında
Ağustos 10, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR