Kediniz Neden Kumunu Yer?

Kediler Hakkında

Kediniz Kumunu Yiyorsa Ne yapmalı?


Kedi kumu yemek son derece tuhaf bir davranış gibi görünebilir, ancak aslında kedilerde oldukça yaygındır. Tıpkı kedinizin plastik poşetleri yalamaya veya yerde bulduğu küçük nesneleri yemeye çalışmaları gibi, kumlarını da yutmaya eğilimli olabilirler.

Kediniz Kumunu yemeye devam ediyorsa, bunun birkaç olası nedeni olabilir. Kedinizin bu davranışı geliştirmesinin çeşitli nedenleri vardır. Nedenini tespit etmek bu alışkanlığından vaz geçirtmek için etkilidir. Özellikle kedilerin besin olmayan şeyleri yemeye çalışmasının nedenlerine bir göz atalım.

1. Merak

Yavru kediler, genellikle amacını anlamadıkları ve sütten kesildikten sonra daha fazla gıda dışı madde yemekle ilgilenebilecekleri için kedi kumunu tüketmeye eğilimlidirler. Yavru kedi 8 haftalık olduğunda ve kum kullanmaya başladığında, zararlı kimyasalları yutmalarını önlemek için doğal bir kum seçmenizi tavsiye ederiz. Yavru kedi sürekli olarak kedi kumu yiyorsa, bağırsak tıkanıklığının oluşmasını önlemek için topaklaşan kil kumlardan kaçının ve sindirim sisteminden takılmadan ya da birikmeden geçecek doğal bir kedi kumu seçin.

2. Stres

Tıpkı insanlar gibi, kediler de artan stres hissettiklerinde garip davranışlar geliştirebilirler. Kedinizin aniden kum yemeye başladığını fark ederseniz, son zamanlarda rutinlerinde veya evinizde kedinizin stresinin artmasına neden olabilecek herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığını değerlendirin.

3. Sağlık Sorunları

Anemi, pankreatit, böbrek hastalığı veya kedi lösemisi olan bazı kediler, beslenme eksikliklerini telafi etmek için kedi kumu yemeye eğilimli olabilir. Kedinizin kum yeme eğiliminin nedeninin çevresel nedenlerden kaynaklanmadığından şüpheleniyorsanız, olası tıbbi sorunlar için test yaptırmak üzere onu veterinere götürün.

4. Kum Alışkanlığındaki Değişiklik

Kedinizin kumunu yemesinin bir diğer nedeni de yeni, doğal bir formüle geçmenizdir. Bazen bir kil kumundan mısır veya başka bir doğal formüle geçmek, kedinizin yeni kumunu bir mama olarak görmesine neden olabilir çünkü bu, eski formülünden çok farklıdır. Eski kumunuzdan yeni bir formüle yavaş yavaş geçiş yaparak, az miktarda yeniyi eskisine karıştırarak ve miktarı kademeli olarak artırarak bunu önlemeye yardımcı olun.

Kedinizin Kumunu Yemesini Nasıl Engellersiniz?


1. Kedinizi Kum Kabından Uzaklaştırın
Kedinizi gerçekten kullanmadan ya da kumu yemeden kum kabında bulursanız, kutudan çıkarın. Bir dahaki sefere tuvaletini kullanmaya gittiklerinde, tuvaleti bittiğinde onları çağırın ve bir ödül verin. Onları kutuya girme, kullanma ve işleri bittiğinde ayrılma döngüsüne alıştırın. İkramlar ve övgü, öğrenmeye yardımcı olacaktır. Bu ipuçlarıyla tüylü bebeğinizi tuvalete gitmesi gerekmediği zamanlarda çöp kutusundan uzaklaştırarak güvende tutmasına yardımcı olabilirsiniz.

2. Oyunla Dikkatini Dağıtın
Kedinizin kum yediğini veya kum kutusunun etrafını koklamak için fazladan zaman harcadığını fark ederseniz, sıkıldıklarında onu kum kutusundan uzak tutmak için bir oyuncak seçin ve onu biraz oyun süresine dâhil edin.

3. Oyuncak Seçimine Dikkat Edin
Kediniz gıda dışı maddeleri çiğnemeyi veya yemeyi seviyorsa, dişlerini geçirebilecekleri lastik oyuncaklar bulundurmayı deneyin. Hatta kauçuk bir kedi oyuncağı alıp, meşgul olmalarını sağlamak için kuru mama ya da püre haline getirilmiş kedi maması ile dolgu yapılan oyuncakları tercih edebilirsiniz. 

4. Mamaların Kalitesini Arttırın
Fark edilebilir bir tıbbi neden yoksa veya veterineriniz kedinizde beslenme eksikliği olabileceğini belirtiyorsa, kedinizi tahılsız veya insan sınıfı formül gibi daha besleyici bir mamaya değiştirmeyi deneyin.

 

5. Mineral Ve Vitamin Eksikliğini Giderin
Bazen vitamin ve mineral madde eksiklikleri kedilerde yabancı cisim yemeye neden olduğu unutulmamalıdır. Özellikle kalsiyum eksikliğinde kedi ve köpeklerin toprak yemesi sık rastlanan bir durumdur. 

kedi kumu

İlginizi Çekebilecek Yazı Başlıkları

Hangi Kedi Kumu Daha İyi?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, yavru kediler için özel bir kum üretilmiyor. Ancak eğer bir yavru kediniz varsa, onlar büyük kedilere nazaran daha meraklı ve oyuncu olacakları için onlara topaklaşan hatta kokulu ve pudralı kedikumu almamanızı önerebiliriz. Çünkü yavru kediler bu topaklaşan parçalarla oynamak isteyebilir ve hatta bu kumun bir kısmını yutabilir. Bu durum da onların henüz gelişmekte olan mide ve bağırsaklarına zarar verebilir. Bu sebeple yavru kediler için kristal kum veya silika kum almanızı önerebiliriz. 

Yazının Devamı >>

Kedi Kumu İnce Mi Olmalı Yoksa Kalın Mı?

Kediler evcilleşmeye en yatkın hayvanların başında gelir ve oyun oynamayı çok severler. Yeni ortamlara uyum sağlama konusunda genelde sorun yaşamazlar. Özellikle ev içine kurulan bir düzene daha kolay adapte olurlar. Kediler için yaratılan alanda nasıl ki kedi mama kabı, kedi su kabı bulunuyorsa, sevimli dostunuz için tuvaletlerini yapacakları kedi kum kaplarının da olması gerekiyor. Peki kedi tuvaletlerinin içine konan kum ince kedi kumu mu olmalı yoksa kalın kedi kumu mu olmalı?

Yazının Devamı >>

Kullanılan Kedi Kumunu Değişirken

Kullandığınız kedi kumundan başla bir kuma mu geçmek istiyorsunuz. Küçücük bir bilgi ile geçiş stresini ortadan kaldırabilirsiniz. Sizler için bir takım ipuçları hazırladık.

Yazının Devamı >>

Kedi Kumunu Kullanmaktan Vazgeçerse

Kediniz kum kabını kullanma alışkanlığından belirli bir süreliğine de olsa vazgeçerse ; mutlaka bir sorunla karşı karşıyadır.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Kediler Hakkında
Mart 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR