Kedilerde Kızgınlık Dönemi

kedilerde kızgınlık

Kızgınlık Dönemindeki Kediler

  Daha önceden kediniz kızgınlık dönemine girdiyse, tekrar böyle bir dönemde normalden daha fazla önem vermeniz gerekir. Evcil hayvanınız kızgınlık dönemine girdiyse de onun çıkardığı o bütün seslerine ve dikkat çekme ihtiyaçlarına hazır olmalısınız. Kedinizin çiftleşmemesi ise hem sizi hem de onu oldukça rahatsız edecektir. Kedinizi çiftleştirmek istemiyorsanız da, en iyi yöntem onu kısırlaştırmaktır. 

Kedilerde Doğurganlık

  Kediler üreme döneminde olduğunda, bu dönem kızgınlık dönemi olarak adlandırılır ve kediniz çiftleşme arayışındadır. Genellikle kediler ilkbahar ve sonbahar mevsiminde kızgınlık dönemine girerler. Bu kızgınlık dönemi birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişen bir zaman diliminde geçer. Bir kedi normal olarak yaklaşık 6 aylık olduğunda ilk kızgınlık dönemine girer. Ancak bazı kedilerde bu durum daha 4 aylıkken bile gerçekleşebilir.

Kedilerin Kızgınlık Döneminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

  Kızgınlık döneminde kediler daha sevecen olabilir. Mobilyalar, duvarlar, sevdiğiniz insanlar onların sürtünme yerleri olabilir. Özellikle bu dönemde arka ayaklarıyla sürünürler, arka ayakları ile kuyruğunu kaldırarak sık sık çiftleşme durumu sergileyebilir.

  Kedi sahipleri için kızgınlık döneminin en rahatsız edici yönleri kedinin çıkardığı sesler ve kedinin idrarını püskürtmesidir. Dişi kediler çiftleşme için erkek kedilerin dikkatini çekmeye çalıştıklarından, kızgınlık dönemlerinde yüksek sesle ve sürekli olarak ulumaya benzer sesler çıkaracaktırlar. Ayrıca bulundukları yeri erkek kedilere belli etme amaçlarından duvarlara ve mobilyalara kendi güçlü olan idrarlarını püskürtebilirler.

  Kediniz evde yaşıyorsa, ısrarcı bir şekilde dışarıya çıkmaya çalışabilir. Hatta kapılara ve pencere saldırabilir.

kedilerde kızgınlık dönemi

Kedilerde Kısırlaştırma

  Kızgınlık dönemi yaklaşırken veteriner hekime gidicek olursanız, bu belirtileri azaltmak adına hekiminiz bir reçete verebilir. Yine de bir kedinin kızgınlık dönemine girmenesi önlemenin en iyi yolu kısırlaştırmaktır. Kısırlaştırılan kediler artık kızgınlık dönemine girmeyecek, kendi bölgesine daha az düşkünlük gösterecek, idrar püskürtme veya tırmalama olasılığı çok daha düşük olacaktır.

  Veteriner hekimlerin çoğu, kısırlaştırma işlemi uygulamadan önce, kedinin bu döngüsü bitinceye kadar beklemeyi tercih ederler genellikle. Bazı veteriner hekimlerin arasında kedinizin küçük yaşta kısırlaştırılmasını ya da kızgınlık dönemi geçirinceye kadar beklenilmesi gerektiğini savunan görüşler de var. Bu görüşlere karşı çıkan veterinerler de vardır elbette. Veteriner hekiminizle konuştuğunuzda hangi aşamada ne tür alternatiflerin olduğunu ve kendinin neyi savunduğunu sizinle paylaşacaktır.

  Kedilerde kısırlaştırma konusu hakkında daha detaylı bilgi için Kedilerde Kısırlaştırma yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Etiketler: kedilerde kızgınlık dönemi, kedilerde kısırlaştırma, kedi kısırlaştırma, kedi üreme dönemleri, kedim uluyor, kedi idrar,
Mart 13, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR