Kedilerde Kısırlaştırma

kedi kısırlaştırma
 

 

Kedilerin cinsel olgunluk dönemine girdiğini, hareketlerindeki değişikliklerden anlamak mümkündür. Dişi kedi her zamankinden fazla miyavlamaya, mırlamaya başlar. Sahibine daha yakın, daha şefkatli, devamlı sevgi istiyormuş gibi davranır. Sırtını kamburlaştırıp, kuyruğunu havaya kaldırarak, yana doğru çeker. Bu esnada ön ayaklarıyla hamur yoğurma hareketi yapar. İdrar sayısında artış görülebilir. İştahları kesilebilir.

 

 

 

kedi kısırlaştırma

 
 

 

İnsanlar karşılarına bir problem olarak çıkan bu duruma değişik çözümler ararlar. Bunlardan ilki hiçbir müdahale yapmayarak kızışma dönemin geçmesini beklemektir. Bu da, kedinin her defasında fazlasıyla yıpranması, yorgun düşmesi ve sahibinin de uykusuz geceler geçirmesi demektir.
  

 

İkinci çözüm ise, kızışma döneminde kanda artan hormonlar üzerinde ters etki yaratan hormonlar enjekte etmek ve periyodun atlatılmasını sağlamak. Ancak bu tür ilaçlar hormonal metabolizmayı etkiler ve bazı sistemlerde yan etkiler yaratabilir, pek tavsiye edilmez.

 

 
Üçüncü yöntem, kızışma biter bitmez haftada bir gün hormon tabletleri verilmesidir. Ancak bunun da yan etkileri vardır. Eğer dişi kedimizin çiftleştirilmesi ve yavrulatılması düşünülüyorsa, bazı gelişimlerini tamamlaması için bir yaşını geçmesi beklenmesi daha uygundur. Bu döneme kadar da gerekirse doğum kontrol yöntemleriyle ilgili veteriner hekimle görüşülebilir.

 

 
Dördünci yöntem ise kısırlaştırmadır. 
Kısırlaştırmada iki ayrı operasyon tekniği vardır.
 
 
Bunlardan biri, yumurtalıkların biri veya ikisi bırakılarak, rahmin alınmasına dayanır. Bu yöntemle kedi operasyon sonrası cinsel hayatına devam eder, ancak yavrusu olmaz. Bu yönteme özellikle kedisi dışarı çıkıp gelen insanlar başvurabilir. Ancak bırakılan yumurtalıklar kistlenip, iltihaplanıp yapışmalara, ciddi genital problemlere ve genellikle hormonal kökenli deri yangınlarına sebep olabilir.
 
İkinci kısırlaştırma yöntemi yumurtalıkların ve rahmin birlikte çıkarılması esasına dayanır. Yani dişi kedi operasyon sonrası çiftleşme arzusu duymaz. Hayatına kızışma dönemleri dışındaki rutininde devam edebilir.
 

 

Erkek kedilerin kısırlaştırma operasyonu dişi kedilere göre kolaydır ve operasyon kısa sürer (takriben 1 saat). Dişi kediler ise tam bir operasyon geçirir (takriben 3 saat). Karın bölgesi tıraşlanarak temizlenir ve 5-6 santim büyüklüğünde bir kesik açılır. Dişi kedilerin operasyon sonrasında bakımı çok önemlidir. Dikişlerinin üzerine buket diye tabir edilen bir yara bezi konur. Kediniz bu bezden ve dikişlerinden rahatsızlık duyacak ve bunları açmaya çalışacaktır.Bu konuda dikkatli olmak gerekir. Operasyon sonrasında kedi zaten halsiz olacaktır. Onun bu hali sahibini endişelendirebilir. Atlayıp zıplamaması, dikişleri patlatacak hareketler yapmaması gerekir.Operasyon sonrasında sahibe daha çok iş düşer.

 

 

 

kedi kısırlaştırma

 
 
  

 
Eğer kısırlaştırmaya karar verdiyseniz ;
 
* Kedinize en az 12-16 saat önce yemek vermeyi kesmelisiniz. (Su içebilir.)
* Kısırlaştırma operasyonun sonunda kedinizin tam olarak kendine gelmesi 12 saat sürebilir. Bu süre içinde kesinlikle yemek ve su verilmemelidir. Kusmaya sebep olur.
* Operasyon sonrasında kedinizi kendine tam olarak gelinceye kadar kedi evinde kapalı tutmalısınız. Açıkta bırakırsanız yarı bilinçli hali sebebi ile hareketlerini kontrol edemeyerek kendini yaralayabilir. Ara ara kontrol altında tutarak kedi evinden çıkarabilirsiniz.
* Operasyon sonrasında kedinizi koyduğunuz mekanda keskin kokular olmamasına, bir hastanın dinlenmesine izin verecek kuytu bir köşe olmasına dikkat ediniz.
* Operasyondan sonraki günlerde kedinize bir kaç gün boyunca su ihtiyacını da rahatlıkla karşılayabilmesi için yaş mama vermenizi tavsiye ederiz.
* Kedinizi kısırlaştırdıktan sonra kısırlaştırılmış kedi mamasına geçmeniz gerekmektedir. Kısırlaştırılmış kedi mamalarını görmek için tıklayınız.
 
 
 
Yanlış yapılmış operasyonlar ya da komplikasyonlar sonucunda kedinizi kaybedebilirsiniz. Durumunda olumsuz bir değişiklik söz konusu ise vakit geçirmeden veterinerinize başvurmalısınız.

 

 

 

 

 

Etiketler: Kedilerde Kısırlaştırma, kısırlaştırma ameliyatı, kısırlaştırılmış kedi, kısır kedi maması
Mart 13, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR