Kedilerde Karın Ağrısı

kedilerde karın ağrısı

Kedilerde Karın Ağrısı

  Kedilerin de insanlar gibi karnı ağrıyabilir. Kedilerde görülen karın ağrısı çeşitli sorunlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Karın bölgesinde görülen ağrılar öyle ki, bazen ölümcül problemlerin habercisi olabilir. Bu yüzden evcil hayvanınızda karın ağrısı olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmenizi öneririz.

Kedilerde Karın Ağrısı Belirtileri

  Kediler karın bölgesine dokunulmasını istemezler, göbek bölgesine dokunduğunuzda ve hatta ısrarcı olduğunuzda sizi tırmalayabilirler. Kedilerin bu davranışları karınlarının ağrıdığı anlamına gelebilir. Özellikle normal zamanda karın bölgesine dokundurtan bir kedi, bu aralar dokundurtmuyorsa karın ağrısı yaşadığını anlayabiliriz. Genel olarak kedilerde karın ağrısı belirtileri şunlardır; kusma, iştah kaybı hatta idrar yapmada zorlanmalar en sık görülen belirtilerdir. Bunlara ek olarak kedinizde duruş ve ağrıyı hafifletmek için görünüm değişiklikleri de görülebilir. Kilo kaybı, yavaş nefes alıp verme, karın bölgesinde şişlik ve ishal de ağrının ileriki aşamalarında görülür.

  Kedilerde yaşanan rahatsızlıkların altına sadece karın ağrısı değil diğer hastalıkların da belirtisi olabilir. Bu yüzden en doğru tanıyı koyması ve tedavi planını yaratması için evcil hayvanınızı veteriner hekime götürmenizi öneririz.

Kedilerde Karın Ağrısının Nedenleri

  Kedilerde görülen karın ağrısı bakteri, virüs gibi bulaşı bir takım etkenlerden kaynaklanıyor olabilir. Özellikle iç organlarında görülen hastalıklar, travmalar gibi birçok etken karın ağrısının sebebi olabilir. Bu belirtilerin hiçbiri hafife alınmamalıdır. Kedilerde görülen karın ağrısının nedenleri genel olarak şunlardır; mide ve bağırsak sistemindeki virüsler, viral mide gribi, bulaşıcı kedi peritonit virüsü, bağırsak ve mide parazitleri, rahimde oluşan bakteriyel enfeksiyonlar, karaciğer, pankreas veya dalaktaki apselerdir. Bunlara ek olarak zehirlenmeler, tümörler, kanser türleri, böbrek tıkanıklıkları, safra kesesinde sorun, kabızlık, mesane yırtığı, karın boşluğunda sıvı birikmesi, diyet intolerans, bağırsak tıkanması gibi belirtiler olabilir.

  Kedilerin karnı neden ağrır sorusunun cevabı yukarıdaki nedenlerden biri olabilir. Ancak bunlar dışında oluşan bir neden de kedinizin karnının ağrımasına neden olabilir. En doğru tanıyı ve tedaviyi belirlemesi için veteriner hekiminize götürmenizi öneririz.

kedilerde karın ağrısı



Kedilerde Karın Ağrısı Tanısı Nasıl Konur?

  Kedinizi karın ağrısı şikayeti ile veteriner hekime götürdüğünüzde veteriner önce eli ile muayene edecektir. Daha sonra karnının gerçekten ağrıyıp ağrımadığına karar verecektir. El muayenesine ek olarak altta yatan nedeni anlamak üzere bir takım tahliller de yapacaktır. Bu tahliller genellikle tam kan sayımı, idrar tahlili ve biyokimya testidir. Gerekli gördüğü taktirde veteriner hekim farklı tahliller de yapmayı gerekli görebilir. Veteriner hekime muayeneye gittiğinizde kedinizin hangi kedi mamasını yediğini, daha önceden bir cerrahi operasyon geçirip geçirmediği, bir sağlık sorununun olup olmadığı gibi bilgileri bilen birinin götürmesi daha doğru olur. Böylelikle kedinizin rahatsızlığına daha doğru bir tanı koyulabilir.

Kedilerde Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

  Kedilerde görülen karın ağrısının tedavisi altında yatan sebebe göre belirlenir. Karın ağrısı bir hastalık değil bir belirti, yani semptomdur. Dolayısıyla semptoma neden olan hastalığın tedavisi ile ağrı da kalkar.

  Kedinizdeki ağrı eğer parazitten kaynaklanıyorsa da parazit tedavisi uygulanır. Evcil hayvanınızın da düzenli olarak iç, dış parazit uygulamalarını düzenli olarak yaptırmanız gerekir. Zehirlenmeden kaynaklanan ağrılarında da zehirlenme tedavisi uygulanır. Veteriner hekim herhangi bir organında sorun varsa da onun için bir tedavi uygulanacaktır. Eğer tümör veya kanser nedeniyle bir ağrı oluyorsa veteriner hekim cerrahi bir müdahaleye gerek görebilir. Yani kedinizin karın ağrısını geçirmek için veterineriniz neyi uygun görürse bu yönde bir tedavi programı uygulayacaktır. Bu tedavi sırasında da önerdiği ne varsa tedavinin olumlu olması için harfiyen uymanızı öneririz.

  İlginizi çekebilir: Kedilerde Katarakt



Etiketler: Kedilerde Karın Ağrısı, kedi karın ağrısı,
Nisan 02, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR