Corona Virüsü Kedi ve Köpeklerden İnsanlara Geçer Mi?

korona kedi

Corona Virüsü Kedi ve Köpekten İnsana Geçer Mi?

  Çin’de ortaya çıkan ve insanların hayatını kaybetmesine yol açan corona virüsü bu günlerde tüm dünyada en çok konuşulan konular arasında yerini almaktadır. Virüsün insanlara yarasalardan geçtiği iddia edildi. Sonrasında ise bazılarının gerek sosyal meydada gerekse diğer platformlarda kedi ve köpeklerden de bu virüsü insanlara bulaşabileceği paylaşılmaya başlandı. Peki korona virüsü nedir? Kedi veya köpeklerden insanlara korona virüsü bulaşır mı?

Corona Virüsü Nedir?

  Korona virüsü aslında bir virüs ailesinin ismidir, yani tek başına bir virüs değildir. Coronavirus olarak adlandırılan bu virüs memelilerde ve kuşlarda hastalıklara sebep olmaktadır. Korona virüsünün farklı türlerde hastalığa neden olan çeşitleri bulunmaktadır. Bu virüs ailesinde Ortadoğu solunum sendromu (MERS), şiddetli akut solunum sendromu (SARS) gibi çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu virüsler hem hayvanlarda hem de insanlar arasında bulaşıcı olabilmektedir. Corona virüslerinin insanları etkileyen çeşitleri genellikle solunum yolu hastalığına yakalanmaya sebep olurken, kedi ve köpekleri etkileyen virüsün türleri ise daha çok bağırsak hastalıklarına sebep olmaktadır.

 

  İlginizi çekebilir: Sigaranın Evcil Hayvanlar Üzerindeki Etkileri

 

Kedi veya Köpekten İnsana Corona Virüsü Bulaşır Mı?

  Sosyal medyada yapılan paylaşımlar, insanların aklında gerçekten kedi ve köpeklerden korona virüsü bulaşıp bulaşmayacağı konusunda soru işaretleri oluşturmaktadır. Bu virüs kedilere bulaştığında ishale, köpeklerde ise kanlı ishale neden olmaktadır. Kedideki korona virüsü köpeğe geçmezken köpekteki de kediye geçmez. Zoonoz yani hayvanlardan insana bulaşan hastalıklar bulunmaktadır fakat kedi ve köpeklerdeki korona bu hastalıklar arasında yer almaz. Yani kedi ve köpekteki corona virüsü insanlara bulaşmaz. Kedilerde görülen fip hastalığı ise corona virüsünün mutasyon hastalığına neden olmaktadır. Fakat bu hali de ne insanlara ne de köpeklere bulaşmaz. Köpekler için tamamen etkili korona aşısı bulunurken, kediler için işe yarayan bir aşı bulunmamaktadır.

 

  Görüldüğü üzere korkacak bir şey yoktur. Kedi ve köpeklerinizi düzenli olarak veteriner hekime götürdüğünüzde de onlar için gerekli olan bütün önlemleri alma konusunda veteriner hekimizden gerekli tavsiyeleri alabilirsiniz.

 

  İlginizi çekebilir: Otobüslerde Evcil Hayvanlar Sahiplerinin Yanında Seyahat Edebilecek

 

 

Etiketler: korona virüsü, corona virüs, corona virüs kedi, corona belirtileri,
Ocak 24, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR