Kediler Neden Saldırır? Hırçınlığı Nasıl Giderilir?

Kediler Hakkında

Saldırgan Bir Kediyle Nasıl Başa Çıkılır?

Agresif bir kediniz mi var veya onunla mı yaşıyorsunuz? Neden böyle davrandıklarını merak ettiniz mi? Çoğu zaman, kedilerde saldırganlığın altında yatan birden fazla neden vardır. Neden olduğunu ve nasıl durduracağımızı anladığımızda, daha mutlu sakin kedilere ve evlere sahip olabiliriz.

Saldırganlık, aynı veya farklı türden başka bir hayvana hükmetmek veya onu korkutmak için kullanılan bir şiddet davranışı türüdür. Kedilerde en sık görülen davranış sorunlarından biridir. Ancak sorun şu ki, bu davranışın kedilerde ortaya çıkma şekli karmaşık ve anlaması zordur. Bu nedenle kedinizin hırçın davranışlarını ortadan kaldıracak stratejiler bulmak zordur. Kedi saldırganlığının sonuçları, insanların küçük yaralanmalara maruz kalmaktan büyük yaralanmalara kadar değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle, evcil hayvanınızın saldırgan davranışının nedenini anlamalı ve hırçınlığını gidermek için doğru yaklaşımlarda bulunmalısınız.

Saldırganlığın en yaygın belirtileri genişlemiş gözbebekleri, geriye doğru düzleştirilmiş kulaklar, dik kuyruk, kabarmış tüyler ve kamburlaşmış sırttır. Korku, saldırganlığınkine çok benzer belirtiler gösterir. Genişlemiş gözbebekleri, düzleştirilmiş ve dışa doğru tutulan kulaklar, düzleştirilmiş veya yüze bastırılmış bıyıklar, vücudun altına sıkışmış kuyruk. Kediler genellikle hırçınlaştıkları ve saldırı pozisyonu aldıkları anda bir veya birkaç saldırı belirtilerini gösterir.

Kedilerde Saldırganlığın Nedenleri?

Oyundan kaynaklanan saldırganlık: Oyundan kaynaklanır, uygun şekilde sosyalleştirilmemiş evcil kedilerde görülür. Oyunun heyecanını abartarak hırçın şekilde davranmasından ibarettir. Kendini kaybeden tavırları ufak çizikler ve küçük ısırıklarla devam eder. Amaç aslında sizin hedef olduğunuz bir saldırı değildir. Tamamen oyunun heyecanından kaynaklı kontrol kaybıdır.

Korku temelli saldırganlık: Alışılmadık uyaranlardan kaynaklanır. Aslında bu korunma güdüsü ile irkilme anında gösterdikleri bir tepkidir. Anlık bir saldırı olduğu gibi tanımadığı nesne ya da kişilere karşı kendini koruma amaçlı yapılan bu eylem kısa süreli ve geçicidir. Korkunun sebebine alışıldığında ya da korkutan uzaklaştığında kedinizin hırçınlığı son bulur.

Sevişmeye bağlı saldırganlık: Evcil kedilerde aşırı uyarıldıklarında görülür - örneğin, kendilerini rahat hissetmeyebilecekleri aşırı okşama veya dokunmanın abartılması durumudur ve bu saldırganlık sayılmaz.

Ağrı kaynaklı saldırganlık: Acı veya belirli bir rahatsızlık duyduklarında ortaya çıkar. Aslında ağrı ile korkunun karışımı bir duygunun dışa yansımasıdır. Veteriner Muayenesinde yaşanan agresifliğin temelinde bu yatmaktadır. Ağrı duyacağını hisseden veya canı acıyan kedi saldırı pozisyonunda kendini korur. Kediler ağrıyan yerlerine dokunulmasından nefret ederler. Bu kedinin sahibi dahi olsa ağrılı bölgesine dokunulduğunda hırçınlaşıp saldırıya geçmesi muhtemeldir.

Durum kaynaklı saldırganlık: Nispeten yaygındır ve sosyal hâkimiyet kurmaya çalışan insanlardan kaynaklanır. Kedinize ne kadar yumuşak davranırsanız ondan alacağınız tepki de o kadar naif olacaktır. Kedisine sert davranan ailelere kedilerinin de hırçın tavırlarla yaklaştığı hatta bunun kedinin bir süre sonra karakteri olduğu bilinmektedir.

Bölgesel saldırganlık: Bölgesel hâkimiyet iddia eden kedilerde görülür. Daha çok kedinin diğer evcil hayvanlara karşı gösterdiği bir davranış şeklidir. Örneğin bahçe giren yabancı bir kediye ya da eve gelen yeni aile üyesine mekânını korumak amaçlı gösterdiği saldırganlık durumudur.

Saldırgan bir kedinin neden saldırabileceğini birkaç başlıkla özetledikten sonra kedinizin hırçınlığı ile nasıl başa çıkacağımıza bir göz atalım;

İlk adım, altta yatan tıbbi bir neden olmadığından emin olmaktır. Ağrı kaynaklı saldırganlık olduğunda ağrının giderilmesi esastır. Kedilerde hipertiroidizm, osteoartrit, diş hastalığı, FeLV (feline lösemi), FIV (feline immunodeficiency) ve FIP (feline enfeksiyöz peritonit, viral bir hastalık) gibi hastalıkları ve merkezi sinir sistemi etkileyerek kedilerin saldırgan olmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle, saldırgan davranışı başka yollarla düzeltmeye çalışmadan önce bir veterinere danışmak çok önemlidir. Siz ve veterineriniz tıbbi bir durum olasılığını ortadan kaldırdıktan sonra, kedinin davranışını, sizin davranışınızı ve dış çevreyi düzelterek saldırganlığın giderilmesine yardımcı olabilirsiniz.

Saldırganlık söz konusu olduğunda, ne kadar erken müdahale ederseniz o kadar iyi sonuç alırsınız. Fiziksel ceza hiçbir şekilde saldırganlığın azalmasına yardımcı olmayacaktır. Kediler bağımsız düşünürler ve baskınlık belirtilerini veya sert uyarıları (ve haklı olarak!) hoş karşılamazlar. Fiziksel cezalar yalnızca durumu tırmandırır ve korkularını veya endişelerini artırabilir. Kendinizi saldırgan bir davranış durumunda bulursanız, fiziksel ceza kullanmak yerine, saldırgan bir kediyi fiziksel temas olmadan korkutun. Bu, keskin bir ses çıkararak veya keskin bir ıslık çalarak yapılır. Ancak, onları agresif hale getireceğinden emin olduğunuz durumlardan kaçınmak en iyisidir. 

Saldırganlığı dizginlemek için başka bir yararlı numara, ödülleri olumlu davranış uygulayıcıları olarak kullanmaktır. Kediniz takdir ettiğiniz bir şey yaptığında, onu lezzetli bir kedi ödülü ile ödüllendirin. Kediniz bunun için ödüllendirildiğini bildiği için aynı eylemleri yapmaya devam etme olasılığı daha yüksektir. O sebeple her ödül öncesi saldırganlık yapması gerektiğini düşüneceğinden ödüllendirmek çok sık tekrarlanmamalıdır.

Agresif kediler başkaları ve genellikle kendileri için tehlike oluşturabilir. İki veya daha fazla kedi kavga ediyorsa, yüksek, tiz bir ses çıkarın veya onları ayıracak başka bir dikkat dağıtıcı şey yaratın. Kediniz korkuyorsa, onu okşamak veya teselli etmek isteyebilirsiniz, ancak bunu bir tehdit olarak algılayabilirler. Bu nedenle, lütfen hazır olana kadar onlara yaklaşmaya veya onlara dokunmaya çalışmayın.

Agresif bir şekilde oynadıklarında, davranışı fiziksel olarak düzeltmeye çalışmak yerine uzaklaşın. Bu onlara uygunsuz agresif oyunun hiç doğru olmadığı öğretmelidir. İnanması zor ama saldırganlık aynı zamanda oyun süresinin uzun olmasından kaynaklı olmaktadır. Kediler ve yavru kediler zamanlarını ve enerjilerini nasıl kullanacaklarını bilemezler ve can sıkıntısından saldırganlığa başvururlar. Etkileşimli kedi oyuncakları ve eğlenceli oyun zamanları planlamak can sıkıntısını giderir ve olası saldırganlık düzeyini düşürür. Etkileşimli oyuncaklar, korkak kedilerde ilgi uyandırabilir ve güveni teşvik edebilir. Belirli bir oyun zamanı olan bir rutin oluşturmak önemlidir - bu şekilde kediniz günün o saatini sabırsızlıkla bekleyecektir ve bu, onun günlük beklentilerinin bir parçası haline gelecektir.

Aynı cinsiyetten kedilerle yaşıyorsanız, kısırlaştırma yardımcı olabilir. Bu, ilk doğum günlerinden önce yapılırsa hormanel strese bağlı agresyonunda önüne geçilmiş olur.

Davranış sorunu olan kediler çaba, sabır, tutarlılık ve sevgi gerektirir ve bir gecede agresiften usluya dönüşmezler. Onları ürküten ve hırçınlaştıran etmenlerin ortadan kaldırılması saldırganlığının tedavisi demektir. Saldırganlığın bir teşhis değil, duygusal bir durumun sonucu olduğunu unutmayın. Artık kedinizin davranışını nasıl anlayacağınızı ve hırçınlığı nasıl sakinleştireceğinizi bildiğinize göre, onun sevgisinin tadını çıkarabilir ve ömür boyu sürecek bir mutluluğu paylaşabilirsiniz.
 

 

 

kedi kumu

İlginizi Çekebilecek Yazı Başlıkları

Kedilerde Stres ve Sakinleştirici İlaçlar Hakkında

İnsanlarda sinirli olduğu gibi hayvanlarda bazen sinirli saldırgan olabiliyor. Kedi de bunlardan bir tanesi. Kedinizin sinirli  veya saldırgan olmasının birçok sebebi vardır. Sinirli oldukları zaman tüy yapısında dağınıklık göze çarpar. Saldırganlık durumunda kedinin sahibini ısırması veya tırmalaması değişik nedenleri olabilir. Kedinizi sakinleştirmenin en iyi yolu aslında onunla konuşmaktır. Fakat sakinleştirmenin farklı çözümleri de vardır. Kedinizi sakinleştirmek için birçok ilaç jel, sprey, pati jeli bulunmaktadır.

Yazının Devamı >>

Kediler Kutuları Neden Sever?

Evinizin içine boş bir karton kutu bıraktıysanız, kedinizin kutuyla nasıl da güzel vakit geçirdiğine şahit olmuş olabilirsiniz. Bu tanıklık muhtemelen her kedi sahibinin başına gelmiştir. İyi de kediler neden kutuları ve kutulara benzer nesneleri bu kadar çok sever? İşte kedilerin bu yalnızlık kalelerinde saklanmayı sevmelerinin ve tercih etmelerinin birkaç nedeni.

Yazının Devamı >>

Kedilerde Adım Adım Ağrıyı Tanımlayın

Bildiğiniz gibi ABD ve Kanada’da köpeklerin kedilerden daha çok sahiplenilmesi , Kuzey Amerika’da köpekleri en popüler pet hayvanı yapmıştır. Ve bir çok kedi sahibi hala kedilerinin sıkıntılarını köpeklerinin ki kadar önemsemiyor. Son yıllarda kedi sağlığıyla  ilgili bir çok güzel şey gerçekleştiriliyor; araştırmalar, el kitapları, devam eden eğitimler, kedi hastalıkları sertifika programları, kedi sağlık girişimleri, yeni  ilaçlar, yeni ürünler ve düzenlenen kedi sağlığı ve refahı için çeşitli yardım organizasyonları. Peki ya siz kedilerin ağrılarını tanımlamak ve tedavi etmek için ne gibi uygulamalar geliştirdiniz? Eğer daha iyi sini yapabileceğinizi düşünüyorsanız, bu yazımızda 8 adımda kedilere ideal bakımı sağlayabilirsiniz. Kedileri şefkatli ve konforlu bir şekilde uzun yıllar yaşamasını sağlayabilirsiniz.

Yazının Devamı >>

Kedilerde Karın Ağrısı

Kedilerin de insanlar gibi karnı ağrıyabilir. Kedilerde görülen karın ağrısı çeşitli sorunlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Karın bölgesinde görülen ağrılar öyle ki, bazen ölümcül problemlerin habercisi olabilir. Bu yüzden evcil hayvanınızda karın ağrısı olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmenizi öneririz.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Kediler Hakkında
Mart 09, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR