Kediler Neden Miyavlar?

kedi miyavlaması

Kediler Neden Miyavlar?

  Daha önce hiç miyavlama duymamış bir yavru kedi bile miyavlamayı ilk duyduğunda doğası gereği onun bir kedi sesi olduğunu bilir. Miyavlamayı taklit eder ve aşırı derecede karmaşık olan bu iletişim yöntemlerini oluştururlar. Peki kediler ne söylemek isterler ve niçin miyavlar? Kedilerin miyavlamalarını takip ederseniz, aslında onların ne demek istediklerini anlayabilirsiniz.


  Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerin sesi de onlara ait kişisel bir özelliktir. Neredeyse hiç susmayan bir kediniz olabileceği gibi son derece sessiz bir kediniz de olabilir. Farklı ırklar miyavlama konusunda da kedilere farklı özellikler katmıştır. Örneğin Siyam kedileri kulak tırmalayan çığlıklarıyla tanınırlar.

   

Kedilerde Miyavlama Türleri


  En yaygın miyavlama türü, kedinizin dikkatinizi çekmek için dokunaklı bir şekilde miyavlamasıdır. Bu miyavlama türü genel bir miyavlama olduğundan ortamı göz önünde bulundurarak kedinizin ne  istediğini kolaylıkla anlayabilirsiniz. Örneğin mama kabının etrafında dolanıyorsa acıkmış demektir ya da siz eve yeni geldiğinizde miyavlıyorsa mutlu olduğu için ve ilgi görmek istediği için miyavlıyordur. Bu dokunaklı miyavlayı anlamak sizin için çok güç olmasa da, bazı miyavlamalar diğer kediler ve sizin için farklı şeyler anlatıyor olabilir.


  Karşılama miyavlaması, özellikle sürekli tekrarlandığında genellikle çiftleşmeyle ilgilidir. Kızgınlık dönemindeki dişi bir kedi, erkek kedilere varlığını duyurmak için sürekli miyavlayacaktır. Bazı kedilerde bu miyavlama günün ve gecenin her saatinde uzun süren bir inlenme haline dönüşebilmektedir.


  Kediler ele geçirmek istediği potansiyel bir avı gördüklerinde tuhaf bir gıcırtı veya melemeye benzer sesler çıkartır. Her ne kadar kedilerin neden böyle bir ses çıkardığı tam olarak bilinmese de bazı insanlar bu seslerin bir beklenti veya gerilim yaratmak için çıkarıldığını savunurlar. Diğerleri ise bu sesi kedilerin avını kandırmak için kullandığı bir taktik olarak görürler.


  Kedilerin hırlama, tükürme, tıslamaya veya çığlığa benzer sesler çıkarmasını onların saldırganlık veya savunma pozisyonlarına geçtikleriyle ilişkilendirilmektedir.


  Eğer sessiz kediniz aniden miyavlamaya başladıysa ya da aniden ses çıkarmayı bırakan gürültücü bir kediniz varsa da, bu durum kedinizde bir rahatsızlık olduğuna işarettir. Kediniz kum kabını kullanırken, kendini temizlerken ya da kedi mamasını yerken olağan dışı miyavlamalara başladıysa sorunu tespit edip bu miyavlamarı durdurmak için sorunu çözmeniz gerekmektedir. Aksi halde sadece kedinizin değil, sizin de gergin ve huzursuz olmanız kaçınılmaz!

 

  İlginizi çekebilir: Tahılsız Kedi Mamaları Hakkında

 

Etiketler: kedim gece miyavlıyor, kedilerin miyavlama anlamları,
Mart 06, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR